Усвојен Нацрт закона о утврђивању поријекла имовине у Српској

24.06.2021. 18:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Посланици Народне скупштине Републике Српске (НСРС) усвојили су данас Нацрт закона о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, који је упућен у јавну расправу у трајању од 90 дана.

Радован Вишковић, премијер Српске, рекао је у НС РС да је Српској потребан закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, али да није сигуран да ће на овом плану бити постигнути адекватни резултати уколико не буде одговарајуће сарадње судова и тужилаштава.

- Што се мене тиче, никада нећу штитити било кога и не пада ми то на памет! Али, док не буде те сарадње ми можемо доносити законе... - рекао је Вишковић.

Антон Касиповић, потпредсједник Владе Српске и министар правде, рекао је да је увјерен да је свима у Српској потребан закон о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу на имовину, те је изразио наду да ће се у јавној расправи добити што квалитетнији приједлог овог акта.

Игор Жунић , шеф Клуба посланика СНСД-а, рекао да је ријеч о јако важном питању за Српску. Максим Скоко, шеф Клуба посланика СПС-а, рекао је да су циљеви овог нацрта одлични и да га треба усвојити, уз услов да буде што прецизнији.

Давор Шешић, посланик СДС-а, изразио је наду да ће овај акт у форми приједлога бити квалитетан. Јелена Тривић, посланик ПДП-а, рекла је да је приликом дефинисања овог закона требало уважити специфичности правног система Српске.

Иначе, НСРС усвојила је данас шест закона и два нацрта закона, а три закона усвојена су дан раније.

Усвојени су Закон о измјенама и допуни Закона о управљању отпадом, Закон о стратешком планирању и управљању развојем у Српској, Закон о студентском стандарду,  Закон о измјенама и допунама Закона о студентском организовању итд.

Усвојен је и Нацрт закона о друштвеном предузетништву Републике Српске.

Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва, рекао је да је циљ тог нацрта коришћење потенцијала друштвеног предузетништва ради одрживог економског и друштвеног раста и развоја Српске.

Гласању данас нису присуствовали посланици СДС-а зато што им се, како су навели, одузима право да говоре у НС РС.

- Онемогућен је рад НС РС након измјене Пословника о раду, али и због понашања потпредсједника Дениса Шулића. Посланику Небојши Вукановићу је одузета ријеч након што је рекао да РТРС ствара амбијент који није добар, а у контексту посјете градоначелника Сарајева Бањалуци - рекао је посланик СДС-а Недељко Гламочак.

Вукановић је рекао да се мора омогућити да посланици опозиције говоре о темама значајним за грађане.

Шулић је рекао је да посланици не могу износити личне квалификације, као што ради Вукановић.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској већа казна због џоинта него за педофилију У Српској већа казна због џоинта него за педофилију
Република Српска уводи фемицид у законодавство Република Српска уводи фемицид у законодавство
Влада Српске повукла из Народне скупштине Приједлог закона о непокретној имовини Влада Српске повукла из Народне скупштине Приједлог закона о непокретној имовини
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    23h 22m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 40m
    0
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    2m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    18h 7m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 55m
    0