Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама

25.07.2023. 14:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Делегати Дома народа Парламентарене скупштине БиХ усвојили су у првом читању Приједлог закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза је рекао да је прописано осам основних начела у овом закону што је кључна вриједност, као и проактивно објављивање информација што се подразумијева да ће на интернет страницама институција морати бити објављени подаци о институцијама.

Он је рекао да ће морати да буду објављена имена и презимена запослених, стручна спрема, висина плата, стратегије и планови рада, те општи акти.

– Све оно што су до сада Законом о приступу информацијама тражиле треће стране сада ће то под пријетњом санкцијама морати објављивати на интернет страницама институција и сваких 15 дана ће се морати ажурират -, рекао је Буноза.

Предсједавајући Клуба бошњачког народа у Дому Народа Шефик Џаферовић је током расправе подсјетио на писмо из Делегације ЕУ у БиХ у којем се наводи да овај закон у погледу жалбеног механизма није усклађен са европским стандардима.

– Сматрам да се нису стекли услови да се овај закон усвоји – рекао је Џаферовић.

Он је истакао да ће гласати против овог закона, а исти став је имао и делегат Џенан Џонлагић који сматра да овај приједлог није усклађен са правном тековином ЕУ.

Делегат Клуба српског народа Желимир Нешковић сматра да је слобода приступа информација показатељ одговорног и транспареног рада институција, истичући да је примијетио да предложени закон има низ мањкавости на који је упозорио одређен број организација цивилног друштва, наводећи да ће бити уздржан приликом гласања.

Предсједавајућа Клуба хрватског народа Марина Пендеш рекла је да ће подржати овај приједлог, као и да се могу уложити амандмани, уколико неко сматра да закон није довољно добар.

Подршку овом закону изразио је и делегат Клуба хрватског народа Илија Цвитановић док Златко Милетић сматра да је приједлог показатељ да се почело радити у правом смјеру, али ће ипак бити уздржан због изречених различитих примједби.

Коментари 0
Повезане вијести
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а
Политичарима се смијеши драстично повећање плата Политичарима се смијеши драстично повећање плата
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  21h 17m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  11h 47m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  20h 10m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  11h 28m
  0
 • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
  16h 39m
  0