Усвојен Приједлог закона о слободи приступа информацијама

25.07.2023. 14:19
0
ИЗВОР: srna.rs

Делегати Дома народа Парламентарене скупштине БиХ усвојили су у првом читању Приједлог закона о слободи приступа информацијама на нивоу институција БиХ.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза је рекао да је прописано осам основних начела у овом закону што је кључна вриједност, као и проактивно објављивање информација што се подразумијева да ће на интернет страницама институција морати бити објављени подаци о институцијама.

Он је рекао да ће морати да буду објављена имена и презимена запослених, стручна спрема, висина плата, стратегије и планови рада, те општи акти.

– Све оно што су до сада Законом о приступу информацијама тражиле треће стране сада ће то под пријетњом санкцијама морати објављивати на интернет страницама институција и сваких 15 дана ће се морати ажурират -, рекао је Буноза.

Предсједавајући Клуба бошњачког народа у Дому Народа Шефик Џаферовић је током расправе подсјетио на писмо из Делегације ЕУ у БиХ у којем се наводи да овај закон у погледу жалбеног механизма није усклађен са европским стандардима.

– Сматрам да се нису стекли услови да се овај закон усвоји – рекао је Џаферовић.

Он је истакао да ће гласати против овог закона, а исти став је имао и делегат Џенан Џонлагић који сматра да овај приједлог није усклађен са правном тековином ЕУ.

Делегат Клуба српског народа Желимир Нешковић сматра да је слобода приступа информација показатељ одговорног и транспареног рада институција, истичући да је примијетио да предложени закон има низ мањкавости на који је упозорио одређен број организација цивилног друштва, наводећи да ће бити уздржан приликом гласања.

Предсједавајућа Клуба хрватског народа Марина Пендеш рекла је да ће подржати овај приједлог, као и да се могу уложити амандмани, уколико неко сматра да закон није довољно добар.

Подршку овом закону изразио је и делегат Клуба хрватског народа Илија Цвитановић док Златко Милетић сматра да је приједлог показатељ да се почело радити у правом смјеру, али ће ипак бити уздржан због изречених различитих примједби.

Коментари 0
Повезане вијести
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а Завршена прича о укидању акциза и смањењу ПДВ-а
Политичарима се смијеши драстично повећање плата Политичарима се смијеши драстично повећање плата
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    15h 48m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 37m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 14m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 19m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    16h 47m
    0