Усвојен приједлог закона о спречавању сукоба интереса

08.03.2024. 17:06
1
ИЗВОР: srna.rs

Представнички дом усвојио је данас Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

За закон је гласало 23, против је био један посланик, док је уздржаних било шест, од укупно присутних 30 посланика.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара је након гласања закључио прву од двије хитне сједнице које су заказане за данас.

Ријеч је о закону којим се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и који је један од кључних услова за почетак преговора за чланство у ЕУ.

Циљ закона је спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције те јачање повјерења грађана у институције Босне и Херцеговине.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 08.03.2024. 19:30
  Da li je sukob interesa da 1 covjek bude odbornik u opstini,odbornik u gradu,direktor javne ustanove,i narodni poslanik i predsjednik udruzenja itd.A ima ih svugdje masala,primaju po 4-5 plata,teoretski ne moze biti u isto vrijeme ba razlicitim mjestjma a o njihovoj imovini da ne pricamo.
Повезане вијести
Посланици о платама и накнадама по хитном поступку Посланици о платама и накнадама по хитном поступку
Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза на гориво Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза на гориво
Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ
Најчитаније
 • Операција Текбир - неуспјели покушај деблокаде Сарајева
  17h 28m
  11
 • “Тражим мужа”: Љепотица из Бањалуке "запалила" друштвене мреже (ФОТО)
  18h 49m
  4
 • Вечерас откривање и освештење споменика породици у Источном Новом Сарајеву
  18h 17m
  0
 • У Источном Новом Сарајеву откривен споменик породици - симбол егзодуса сарајевских Срба (ФОТО)
  6h 21m
  5
 • Земљотрес у БиХ
  10h 25m
  0