Усвојен приједлог закона о спречавању сукоба интереса

08.03.2024. 17:06
1
ИЗВОР: srna.rs

Представнички дом усвојио је данас Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама на нивоу БиХ, чији је предлагач Савјет министара.

За закон је гласало 23, против је био један посланик, док је уздржаних било шест, од укупно присутних 30 посланика.

Предсједавајући Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Маринко Чавара је након гласања закључио прву од двије хитне сједнице које су заказане за данас.

Ријеч је о закону којим се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и који је један од кључних услова за почетак преговора за чланство у ЕУ.

Циљ закона је спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције те јачање повјерења грађана у институције Босне и Херцеговине.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 08.03.2024. 19:30
    Da li je sukob interesa da 1 covjek bude odbornik u opstini,odbornik u gradu,direktor javne ustanove,i narodni poslanik i predsjednik udruzenja itd.A ima ih svugdje masala,primaju po 4-5 plata,teoretski ne moze biti u isto vrijeme ba razlicitim mjestjma a o njihovoj imovini da ne pricamo.
Повезане вијести
Посланици о платама и накнадама по хитном поступку Посланици о платама и накнадама по хитном поступку
Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза на гориво Посланици Представничког дома изгласали укидање акциза на гориво
Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Именовано руководство Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    7h 31m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    23h 1m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    22h 15m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    22h 32m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    10h 2m
    0