Usvojen prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

08.03.2024. 17:06
1
IZVOR: srna.rs

Predstavnički dom usvojio je danas Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Za zakon je glasalo 23, protiv je bio jedan poslanik, dok je uzdržanih bilo šest, od ukupno prisutnih 30 poslanika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara je nakon glasanja zaključio prvu od dvije hitne sjednice koje su zakazane za danas.

Riječ je o zakonu kojim se ispunjava jedan od 14 prioriteta u oblasti vladavine prava u procesu evropskih integracija BiH i koji je jedan od ključnih uslova za početak pregovora za članstvo u EU.

Cilj zakona je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih uticaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u vršenju javne dužnosti, prevencija i borba protiv korupcije te jačanje povjerenja građana u institucije Bosne i Hercegovine.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Voxpopuli 08.03.2024. 19:30
  Da li je sukob interesa da 1 covjek bude odbornik u opstini,odbornik u gradu,direktor javne ustanove,i narodni poslanik i predsjednik udruzenja itd.A ima ih svugdje masala,primaju po 4-5 plata,teoretski ne moze biti u isto vrijeme ba razlicitim mjestjma a o njihovoj imovini da ne pricamo.
Povezane vijesti
Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku
Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo
Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Najčitanije
 • Vatrogasci iz Istočnog Sarajeva potresnom porukom oprostili se od mladog kolege
  22h 42m
  0
 • Ubijene dvije osobe, jedna povrijeđena
  11h 11m
  0
 • Dr Vladimir Radović novi specijalista ginekologije i akušerstva u Bolnici „Srbija“
  17h 42m
  7
 • Mostarka ima rak koji je metastazirao, a i suprug joj je teško bolestan: Pomozimo joj u liječenju
  21h 57m
  0
 • Putniče namjerniče, ako prolaziš kroz Ulm svrati na srpsko vojničko groblje
  12h 13m
  2