Usvojen prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa

08.03.2024. 17:06
1
IZVOR: srna.rs

Predstavnički dom usvojio je danas Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Savjet ministara.

Za zakon je glasalo 23, protiv je bio jedan poslanik, dok je uzdržanih bilo šest, od ukupno prisutnih 30 poslanika.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara je nakon glasanja zaključio prvu od dvije hitne sjednice koje su zakazane za danas.

Riječ je o zakonu kojim se ispunjava jedan od 14 prioriteta u oblasti vladavine prava u procesu evropskih integracija BiH i koji je jedan od ključnih uslova za početak pregovora za članstvo u EU.

Cilj zakona je sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih dužnosti u institucijama na nivou BiH, odnosno uklanjanje privatnih uticaja na donošenje odluka, jačanje integriteta, objektivnosti, nezavisnosti, nepristranosti i transparentnosti u vršenju javne dužnosti, prevencija i borba protiv korupcije te jačanje povjerenja građana u institucije Bosne i Hercegovine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 08.03.2024. 19:30
    Da li je sukob interesa da 1 covjek bude odbornik u opstini,odbornik u gradu,direktor javne ustanove,i narodni poslanik i predsjednik udruzenja itd.A ima ih svugdje masala,primaju po 4-5 plata,teoretski ne moze biti u isto vrijeme ba razlicitim mjestjma a o njihovoj imovini da ne pricamo.
Povezane vijesti
Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku Poslanici o platama i naknadama po hitnom postupku
Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo Poslanici Predstavničkog doma izglasali ukidanje akciza na gorivo
Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Imenovano rukovodstvo Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    4h 54m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    23h 16m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    20h 24m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    23h 30m
    2
  • Džudo savez Republike Srpske: Redovna Skupština 4. juna na Jahorini
    19h 38m
    0