Усвојена Стратегија развоја општине Соколац за период 2020. – 2030. година (ВИДЕО)

27.07.2020. 21:51
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net/is-radio.com

На 29. редовној сједници Скупштине општине Соколац усвојена је Стратегија развоја општине Соколац за период 2020. – 2030. година. Документ је урађен у складу са Стратегијама развоја Републике Српске и БиХ и по угледу на европске стандарде. Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да се на Стратегији радило током претходних годину дана.

-Пред нама је период када очекујемо отварање пута ка европским фондовима и међународним финансијским институцијама. Сигуран сам да ћемо привући велики број инвеститора јер је Стратегија добро урађена. Желимо да уредимо комплетно стање у општини, првнствено у областима привреде и заштите животне средине. Утврдили смо одређене локације као природне паркове, те подручја од значаја за културно – историјско насљеђе. У контакту смо са Академијама наука и умјетности РС и БиХ, као и Заводом за заштиту споменика РС и БиХ и УНЕСКО-ом, а у наредном периоду радиће се једно важно археолошко истраживање у Кнежини. На подручју општине Соколац налазе се значајна природна богатства – ријечни токови, шуме, пољопривредна земљишта и у интересу нам је да те локације прогласимо заштићеним подручјима. Ујерили смо више нивое власти да се одустане од изградње мини хидроцентрала. Будућност ове општине није само у пољопрпривреди, грађевинарству и дрвној индустрији, већ и у развоју туризма и очувању здраве животне средине – истакао је Бјелица.

Стратегијом развоја општине обухваћени су и бројни пројекти, превасходно у области енергетике.

-Наш простор има добре услове за изградњу соларних електрана, вјетроелектрана, те за унапређење у области енергетске ефикасности. Имамо добру сарадњу са Владом РС и ресорним министарством, као и организацијама које су задужене за пројекте из области енергетске ефикасности. Већ три пројекта су завршена, остале су још двије јавне установе, а потом крећемо са реализацијом пројекта утопљавања стамбених зграда на подручју наше општине. Упоредо са овим, радимо двије стратегије у области саобраћаја – развој саобраћајне инфраструктуре, гдје је укључена изградња заобилазнице, а друга се односи на одржавање локалне путне мреже и улица у граду. Надамо се да нас неће заобићи изградња модерних саобраћајница и брзих трака. Стратегија општине Соколац не подразумијева наше личне жеље, већ потребе свих грађана – казао је начелник Бјелица.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ У сриједу у УН о резолуцији о Сребреници и сједница Савјета безбједности УН о БиХ
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    11h 10m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    11h 17m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    7h 59m
    0
  • Код Трнова ухапшено лице због криволова
    11h 26m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    8h 42m
    0