Усвојена одлука о такси за истицање рекламе, до 1,5 милиона КМ прихода

30.01.2023. 14:12
3
ИЗВОР: srna.rs

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас одлуку о такси за истицање рекламе на подручју овог града, чиме би требало да се врати око 15 одсто прихода у буџет града који су по овом основу постојали до 2021. године, рекао је градоначелник Љубиша Ћосић.

Ћосић је рекао новинарима да су овом одлуком створени услови за приход од милион до милион и по КМ у овој години, што показује колико је то значајно за буџет града.

Он је навео да на подручју града има око 1.500 привредних субјеката, а да ће таксу плаћати око 500.

Према његовим ријечима, од плаћања таксе изузети су микро-бизниси, чланови породица погинулих бораца и ратних војних инвалида, удружења од јавног интереса, јавне институције, док људи који су тек регистровали предузетничку дјелатност таксу неће плаћати наредних 12 мјесеци, али ће бити додатни намет за банке, микрокредитне организације, осигуравајућа друштва, бензинске пумпе, приређиваче игара на срећу, произвођаче непрехрамбених производа.

Он је навео да ова одлука има законско упориште и да ће средства од такси бити трошена за невладини сектор, спортски сектор, рад Ватрогасне јединице и свих оних потреба које се финансирају из буџета града.

Он је навео да ће у фебруару бити формирана база обвезника, израђен софтвер и рјешења и такса се неће наплаћивати за јануар, већ за осталих 11 мјесеци и биће могуће је уплатити у двије рате.

Ћосић је подсјетио да је складу са Законом о комуналним таксама, град Источно Сарајево до 2021. године имао одлуку о таксама и прикупљена средства по основу ње су се распоређивала у омјеру 85 одсто Градској управи, а 15 одсто општинама у саставу града, али то је укинуто.

Ћосић је рекао да ће висина таксе зависити од дјелатности, а од идуће године 20 одсто ићи општинама.

- Овим приходом и општине добијају више него што су до сада добијале - рекао је Ћосић.

Одборник СДС-а Горан Шеховац рекао је да је Клуб одборника СДС-а био против ове одлуке, јер сматрају да треба вратити комуналну таксу, која је укинута 2021. године.

Он је нагласио да су били против ове одлуке, јер у општини Источна Илиџа већ постоји одлука о јавном оглашавању и пише шта се наплаћује, а сада ће се доћи у ситуацију да неко правно лице мора плаћати двије таксе.

- Биће доста нејасноћа и тужби - каже Шеховац и додаје даје Клуб одборника СДС-а тражио да се у Народну скупштину Републике Српске поново врати тачка дневног реда о комуналној такси.

Коментари 3
  • Generic placeholder image
    Zoka 13.02.2023. 18:15
    Goran Šehova čovjek koji je završio fakultet a nije završio srednje škole.
  • Generic placeholder image
    Srki 01.02.2023. 18:20
    Gospoda privatizovala drzavu.
  • Generic placeholder image
    Žglj 30.01.2023. 19:16
    Ja deru braća ko da smo tuđi. Koliko će se novih Milijana primiti da radi na praćenju ovako složenog posla? Zašto neko formira cijenu reklamiranja na bazi djelatnosti ili prometa?
    Zašto od ovog zuluma se neće vratiti tj, pomoći onima koji su ga i platili, naravno ovo su obradila sve stručna lica koja iza sebe imaju preko 30. godina radnoga iskustva iza sebe.
Повезане вијести
Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута Територијалне ватрогасне јединице у протекла 24 часа интервенисале више од десет пута
Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ Поново блокирано одржавање сједнице о НАТО агресији на СРЈ
Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу Клуб одброника СДС-а упутио иницијативу да једна од улица носи назив по Николи Гардовићу
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    11h 41m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    10h 36m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    5h 24m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    6h 30m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    14h 58m
    0