Усвојено тек нешто више од 10 одсто планираних закона

25.12.2020. 12:34
0
ИЗВОР: capital.ba

Савјет министара БиХ од планираних 48 закона усвојио је ове године тек шест законских рјешења, показало је истраживање портала Capital.

Према Програму рада за 2020. годину, Савјет министара је планирао да усвоји укупно 48 закона, али је разматрао свега осам закона и усвојио шест.

Од шест усвојених рјешења, два се односе на нацрте закона и то Закон о буџету БиХ и међународних обавеза БиХ за 2021. годину и Закон о ваздухопловству између БиХ и Хрватске.

Поред ових закона, усвојен је и Закон о царинској политици и Закон о граничној контроли. Ту је и измјена Закона о полицијским службеницима који је мијењан само у дијелу пријема кадета, док су за Закон о странцима мијењани додатни услови.

Савјет министара је ове године одржао око 20 редовних и 36 ванредних сједница на којима је донесено око 170 одлука.

Анализа „Истиномјера“ показала је да је током прве године мандата Савјет министара испунио тек једно од 198 обећања, док су провођене активности на испуњавању око трећине датих обећања.

Највећи број датих обећања забиљежен је у области економије (83), а током прве године мандата Савјета министара вршене су активности на испуњавању њих 21, док није било напретка на испуњавању чак 61 обећања.

У области државног уређења дато је укупно 43 обећања, од којих је у првој години мандата рад започет на 20, док је једно обећање оцијењено као испуњено.

Друга обећања на којима су провођене активности током прве године мандата у овој области односе се на реформу јавне управе и оцијењена су као започета због напретка који је остварен усаглашавањем Акционог плана за реформу јавне управе.

У области вањске политике „Истиномјер је пратио укупно 36 обећања које су дале политичке партије које су дио тренутне владајуће већине. На њих 16 нису забиљежене битне активности.

Од укупно 24 обећања у области правне државе, њих девет оцијењено је као започето, а међу њима се нашло и обећање о одласку страних судија из Уставног суда БиХ. Обећања која су се односила на ефикаснији рад правосудних институција, оцијењена су као незапочета.

Започете су и одређене активности на повећању транспарентности јавних набавки.

- Узимајући у обзир поменуте резултате, може се закључити да је Савјет министара БиХ за годину урадио веома мало на испуњавању датих обећања партија које су га и формирале, па тако тек три одсто датих обећања има велику вјероватноћу да ће бити испуњено до краја мандата 2022. године. Највећи број обећања, њих 64 одсто, има малу вјероватноћу да ће бити испуњено до краја мандата - саопштено је из организације „Истиномјер“.

Савјет министара БиХ формиран је 23. децембра 2019. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO) Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
Превозници у сталној битки за возаче Превозници у сталној битки за возаче
Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице Најављено појачано кретање возила Еуфора у наредне двије седмице
Најчитаније
  • Одржане "Васкршње радости", један од најљепших догађаја у Источној Илиџи (ФОТО)
    13h 30m
    0
  • Породилишту у Источном Сарајеву уручени пакети поводом Недјеље Црвеног крста
    12h 46m
    0
  • Родбина прислужила свијеће на "Новом Зејтинлику"
    10h 2m
    4
  • Човјек из БиХ налетио на змију дугу више од метар и пo (FOTO)
    8h 24m
    0
  • Данас Марковдан
    17h 12m
    0