Утврђен приједлог другог ребаланса буџета од 4,5 милијарди КМ

24.10.2022. 17:46
0
ИЗВОР: srna.rs

Влада Републике Српске утврдила је данас у Бањалуци, по хитном поступку, Приједлог другог ребаланса буџета Српске од четири милијарде и 510 милиона КМ, изјавила је министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

- Други ребаланс буџета Републике Српске за ову годину виши је од првог за 128 милиона КМ. Од првобитног буџета други ребаланс је виши за 486 милиона КМ - рекла је Видовићева новинарима након посебне сједнице Владе Српске.

Она је навела да је Влада, по хитном поступку, утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу буџета Републике Српске за ову годину.

Видовићева је истакла да су порески приходи виши за 461 милион КМ и виши су за 130 милиона од првог ребаланса буџета који је био у мају ове године.

-Буџетски приходи остварени су у износу од три милијарде и 775 милиона КМ и виши су од претходног ребаланса за 115 милиона и од предвиђеног буџета за 471 милион КМ - додала је Видовићева.

Према њеним ријечима, доприноси за пензијско-инвалидско осигурање износе милијарду и 191 милион КМ и виши су за 40 милиона од првог ребаланса и за 121 милион КМ од буџета за ову годину.

Видовићева је рекла да ће индиректни порези бити остварени у изонсу од милијарду и 730 милиона КМ и виши су од буџета за 223 милиона КМ.

- Непорески приходи износе 285 милиона КМ и виши су од буџета за девет милиона. Када је ријеч о буџетским расходима, остварени су у износу од три милијарде и 846 милиона КМ и виши су од буџета за 545 милиона КМ - рекла је Видовићева.

Видовићева је навела да буџетски приход износи три милијарде и 775 милиона КМ и текући расход од три милијарде и 409 милиона КМ. То, како је истакла, говори о квалитету буџета Републике Српске.

- Када говоримо о повећаним приходима од 471 милион КМ у односу на планирани буџет ријеч је о значајно вишем коефицијенту расподјеле прихода од ПДВ-а, али и повећане привредне активности и инфлације - рекла је Видовићева и навела да је покривеност увоза-извозом 79 одсто.

Она је додала да су издвајања за лична примања запослених повећана за више од 79 милиона КМ у односу на планирани буџет, а пензије за више од 90 милиона КМ уз додатну помоћ пензионерима која је била виша од 30 милиона КМ.

- Давања борачким категоријама додатно су виша од 20 милиона КМ у односу на првобитни буџет. То значи да су добили више за 63 милиона и 238.000 КМ, а исплаћена је и једнократна помоћ незапосленој дјеци бораца за шта је издвојено више од 3,5 милиона КМ - навела је Видовићева.

Она је подсјетила да је за једнократну помоћ младима издвојено 39,4 мииона КМ, а породицама са четворо и више дјеце 12,7 милиона КМ, те да су средства издвајана за пољопривреду и привреду.

Видовићева очекује да ће буџет Републике Српске за наредну годину Влада утврдити у четвртак, 27. октобра, и бити усвојен у Народној скупштини почетком новембра, те наводи да је инфлација у августу износила 15 одсто, а сутра ће бити објављени подаци за септембар.

- Све ово радимо зато што не би били у могућности уколико Централна изборна комисија не прогласи резултате избора за било који ниво власти. Уколико не би усвојили буџет, то би био удар на сваког грађанина - објаснила је Видовићева.

Када је ријеч о цијени пелета, Видовићева је напоменула да не би смјела бити виша за домаће тржиште од 550 КМ и, ако Савјет министара то не уради до 1. новембра, Влада Српске ће бити присиљена да донесе такву одлуку.

Коментари 0
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    20h 39m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    18h 53m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    16h 43m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    9h 8m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    14h 41m
    0