Уводи се доживотна казна у Републици Српској?

14.06.2020. 21:46
0
ИЗВОР: АТВ

Нацртом закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске умјесто дуготрајног затвора предвиђена је казна доживотног затвора. Овај нацрт би се односио на најтежа кривична дјела у којима су жртве дјеца, као и за убиства судије, тужиоца или полицајца на дужности, убиства представника највиших органа Српске, тероризам или узимање талаца са смртним исходом. Измјене предвиђају и да се захтјев за условни отпуст може поднијети тек након 25 година казне затвора. Из Министарства правде поручују да ће измјене Кривичног закона донијети и оштрије казне за друга тешка кривична дјела.

- Циљ измјена и допуна Кривичног закона који је усвојен 2017. године јесте да по узору на Републику Србију - Тијанин закон, уведемо оштрију казнену политику када су у питању кривична дјела против дјеце, као и остала номенклатура у односу на сет кривичних дјела - каже Слободан Зец, помоћник Министра правде Републике Српске.

Правници сматрају да су и тренутне казне, које могу износити и 45 година затвора, адекватне и у складу са европским конвенцијама. Ипак, добра је идеја да се за најтежа кривична дјела повећа казнена политика, поручује адвокат Дарко Кременовић.

- Имали смо примјер у Србији кад су недавно измијенили закон и донијели тзв. Тијанин закон, гдје се за најтежа кривична дјела прописује доживотна казна затвора. То је свакако добра идеја, мада је код нас суштински већ и сада постојала казна дуготрајног затвора која предвиђа до 45 година затвора. Свакако, ово је фаза која се назива нацрт и имаћемо прилиу свакако да у јавној и стручној расправи након овог нацрта да разговарамо о конкретнијим рјешењима - каже Дарко Кременовић, предсједик Збора адвоката Бањалука у Адвокатској комори Републике Српске.

 У Србији су прошле године изгласане измјене Кривичног законика које су, између осталог, предвидјеле доживотни затвор за убице дјеце, а на иницијативу породице свирепо убијене дјевојчице Тијане Јурић.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    18h 26m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    19h 59m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    16h 25m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    18h 38m
    0
  • Партизан мијења име!
    9h 7m
    3