Уводи се трудничка књижица у Српској

14.10.2024. 21:48
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Фонд здравственог осигурања Републике Српске (ФЗО РС) уводи нове погодности за труднице, односно трудничку књижицу као дио новог Правилника о остваривању права на здравствену заштиту, који је већ ступио на снагу.

Наиме, како наводе из Фонда, трудничке књижице већ спремне за дистрибуцију по амбулантама на примарном нивоу здравствене заштите.

Додају, да ова нова пракса омогућава трудницама да на једноставан и организован начин прате свој здравствени статус током трудноће, док ће здравствени радници лакше пратити њихов напредак.

- Сви гинеколози на примарном нивоу код којих су жене регистроване дужни су да воде податке о физиолошкој трудноћи у трудничкој књижици која је предвиђена новим Правилником о поступку остваривања права на здравствену заштиту у Републици Српској - саопштено је из ФЗО.

Наиме, на приједлог предсједнице Удружења гинеколога и опстетричара Републике Српске и начелнице Клинике за гинекологију и акушерство УКЦ Српске Весне Ећим Злојутро, у овај правилник је уврштена одредба о обавези трудничке књижице, као и који подаци су потребни да се у њу уносе.

- Идеја је проистекла из пројекта поменутог удружења и ресорног министарства коју је финансирао Популациони фонд Уједињених нација на основу којег је направљен Протокол о акушерству и приједлог како треба да изгледа трудничка књижица. Такође, трудничка књижица биће доступна и у електронском облику, тачније у Интегрисаном здравственом информационом систему - кажу у ФЗО.

Како додају, предност трудничких књижица огледа у томе што ће сада трудница у сваком тренутку имати трудничку књижицу у којој ће бити уписани сви битни подаци у вези са трудноћом што ће значајно допринијети ефикаснијој заштити здравља будућих мајки и беба. Тако да је и циљ да трудничке књижице, осим у ИЗИС-у, трудницама буду доступне и у штампаном облику, управо како би им у сваком тренутку биле на располагању.

- Ово је само једна у низу конкретних мјера подршке које имају за циљ унапређење репродуктивног здравља и здравља мајки, а подсјећамо да Фонд у потпуности финансира здравствену заштиту трудница за све оно што спада у обавезно здравствено осигурање. Такође, све савјете и прегледе прије трудноће које се односе на планирање породице финансира обавезно здравствено осигурање, а уколико је трудница на боловању, плата за вријеме боловања износи 100 одсто - наводе из  Фонда.

Исто тако, Фонд свим трудницама од октобра које имају упутницу гинеколога код кога су регистроване на примарном нивоу здравствене заштите и који има уговор са ФЗО Републике Српске финансира основни пакет НИПТ теста, по чему смо јединствени у региону. Осим ове дијагностике, о трошку Фонда, трудницама су доступни дабл тестови као и амниоцинтеза.

- Напомињемо да од 2007. године финансира вантјелесну оплодњу, за сада, три покушаја, а од 2017. године и чување ембриона за парове за које се стекну услови и то на период од двије године. Такође, све труднице које немају ниједан други основ за пријаву на здравствено осигурање. здравствено осигурани могу бити по основу свог статуса - навели су из ФЗО.

Увођење трудничке књижице представља још један корак подршке развоја пронаталитетне политике, а све у циљу очувања здравља трудница, али и као директна подршка рађања у Републици Српској, поручили су из ФЗО.

Коментари 0
Повезане вијести
Педофил дјетету слао порнографију и наговарао га на блуд Педофил дјетету слао порнографију и наговарао га на блуд
Сутра исплата социјалних давања и мјесечних накнада за борце Сутра исплата социјалних давања и мјесечних накнада за борце
У Српској за девет мјесеци пронађено 1.338 миграната У Српској за девет мјесеци пронађено 1.338 миграната
Најчитаније
  • Црква Успења Пресвете Богородице на Палама (ФОТО)
    15h 52m
    0
  • Раденко Ивановић стекао звање доктора медицинских наука
    11h 29m
    9
  • Потврђена оптужница због физичког напада и повређивања мајке
    7h 31m
    1
  • Милена Дравић - вољена филмска и позоришна дива
    15h 52m
    0
  • Рањена рода примјећена у Палама: Дјевојке јој помогле и назвале је Нада
    4h 6m
    1