Увозни алкохол доминира над домаћим

05.07.2023. 08:50
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је БиХ позната по добрим произвођачима алкохолних пића, као што су пиво, вино и жестока пића, увоз ових производа је у првој половини ове године шест пута већи од извоза.

Наиме, како показују подаци Управе за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ), у првих шест мјесеци ове године у Босну и Херцеговину је увезено алкохола за око 120 милиона КМ.

Како пише у овим подацима, за пола године је највише дошло пива, и то за око 78 милиона КМ.

- Слиједи увоз ракија, ликера и осталих жестоких алкохолних пића за око 20 милиона КМ, те вина за око 17,5 милиона - стоји у овим подацима.

Од укупне цифре за коју је увезен алкохол у БиХ, из Србије је стигло за 53.116.351 КМ, Хрватске 30.350.701 КМ, а Словеније 13.336.983 КМ.

С друге стране, у шест мјесеци ове године из БиХ је отишло алкохола у вриједности нешто мање од 20 милиона КМ.

Највише је пласирано ракија, ликера и осталих жестоких алкохолних пића - за око 10 милиона КМ, па пива за око пет милиона, те вина за 4,4 милиона КМ.

- У Србију је отишло алкохола за 6.340.951 КМ, Хрватску 4.934.294 КМ, а Словачку 3.073.040 КМ - пише у подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Економиста Жељко Шаин казао је за "Независне новине" да сматра да се може увозити мање алкохола у БиХ, те да се може далеко више извозити алкохолних пића.

- Ово је доказ да нам нешто не штима, не одговара, те да немамо адекватну економску политику оба ентитета, нити на државном нивоу о вањскотрговинској размјени. Очито је да Министарство на државном нивоу није довољно учинковито како би се форсирао извоз домаћег алкохола, а да на одговарајуће начине смањимо увоз и да покажемо да ми можемо производити квалитетнији алкохол од овог увозног - нагласио је Шаин.

Према његовим ријечима, нема довољне координације између ентитета и државе, иако постоје механизми за то.

- Имамо Вањскотрговинску комору БиХ која би требало боље да координише с обје привредне коморе и привредницима, како би се пронашао начин да се извози више алкохола. Има ту и до грађана који користе доста увозних алкохолних пића. Слабо користимо ону паролу 'Користимо домаће' поготово што знамо како ми производимо ова пића и ако су контроле исправне - знамо да су сигурно боља од увозних. Ипак, маркетинг и малограђанштина су довели до тога да се више употребљава увозни алкохол - закључио је Шаин.

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 45m
    8
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    21h 15m
    0
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    20h 29m
    0
  • На Васкршњем базару прикупљено 2.820 КМ
    20h 46m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    8h 16m
    0