Уз донацију Србије, ојачати капацитете дијагностике и лијечења

01.04.2020. 08:31
0
ИЗВОР: Srna

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да ће донација која је стигла из Србије помоћи Српској у реализацији трећег сегмента борбе против ширења вируса корона, а то је јачање капацитета дијагностике и лијечења и у име свих здравствених радника Српске захвалио предсједнику Србије Александру Вучићу и руководству Србије за ову помоћ.

Шеранић је истакао да је ова донација веома вриједна и да ће, према плану и приоритетима, одмах кренути дистрибуција здравственим установама у Српској.

Он је навео да се праве планови реорганизације болница у Републици Српској и прераспоређивања капацитета јер има болница којима одређени стручњаци у наредном периоду неће требати, па ће они бити распоређени гдје је тренутно највећа потреба.

- На овакву епидемију се тешко припремити, из фазе у фазу сагледавамо оно што је потребно. У овом моменту од опреме то су заштитна одијела, маске, рукавице, визири, наочаре за заштиту здравствених радника како би могли лијечити пацијенте, а да би пружили адекватну помоћ пацијенту приоритетне ствари су респиратори, лијекови, те и опремање осталих капацитета као што су операционе, порођајне сале и други смјештајни капацитети - рекао је Шеранић новинарима синоћ у Бањалуци приликом дочека донације из Србије.

Он је истакао да се, јачањем просторних капацитета, јачају и капацитети кроз опрему и изразио наду да ће ова епидемија бити доведена до краја са што мање посљедица.

Шеранић је додао да је веома задовољан допремљеном донацијом, посебно када је од пријатеља као што је Србија, те подсјетио да на тржишту у овој ситуацији веома тешко доћи до медицинске опреме.

Коментари 0
Повезане вијести
У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО) У вријеме короне новац носили у УС Ненада Стевандића (ВИДЕО)
Демобилисани борац Миленко Јововић из Пала живи на рубу егзистенције, заборављен (ВИДЕО) Демобилисани борац Миленко Јововић из Пала живи на рубу егзистенције, заборављен (ВИДЕО)
Када се крварило, а ниоткуда помоћи – ко је притекао? Када се крварило, а ниоткуда помоћи – ко је притекао?
Најчитаније
  • Мајор Милан Тепић и Стојадин Мирковић - војници до посљедњег даха
    20h 18m
    18
  • Српски Колорадо јединствен у Европи: Чудо природе за које многи нису чули (ВИДЕО)
    9h 9m
    0
  • Божовић: Гласати одговорно и поштено за тим који је у Источну Илиџу довео привреднике и нова радна мјеста
    14h 47m
    0
  • Служен парастос за погинуле и умрле припаднике Српске гарде Илиџа (ФОТО)
    18h 32m
    0
  • Ванилице са орасима
    15h 36m
    0