Уз помоћ рапидографа Мирјана ствара слике

25.04.2022. 11:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Мирјана Чворо са Пала црта природу, животиње, али и ликове познатих јунака, као и иконе уз помоћ рапидографа и тако стављањем тачке до тачкице, ствара умјетничка дјела.

Таленат за цртање показала је кроз више од 70 умјетничких дјела.

- Мало је то скуп хоби, али врло опуштајуће дјелују на мој организам. Рапидограф кошта око 32 КМ, а са једним не могу насликати двије слике већег формата, јер се куглица оштети и рапидограф више не буде у функцији. Туш је исто скуп, а за једну слику користим доста туша - појашњава Чворо.

Она прича за Срну да је почела да црта стављањем на хамер папир тачку до тачкице оно што неки називају "умјетничким дјелима", па техника тачкања функционише тако што на мјестима гдје хоће свјетлију нијансу иде мање тачкица, док је за тамнију нијансу потребно њих више.

Слика

Чворо нацрта контуре и умјесто да боји, ставља безброј тачака.

Љубав према умјетности Мирјана свакодневно користи за лично задовољство, те за опуштање од свакодневног посла у трговини.

Цртање је, занима још од пете године, те су њени почеци били везани за прецртавање сликовница графитном оловком, које су јој родитељи куповали како би њену пажњу усмјерили ка нечему.

Она је своје цртање временом усавршавала кроз школовање, а након тога почела да црта рапидографом, који користи и данас. Прво су слике настајале цртањем и сјенчењем графитном оловком да би негдје деведесетих година прошлог вијека добила први рапидограф.

Било је дана када није била расположена за цртање, а инспирација за умјетност долазила је понекад и спонтано.

Мирјана каже да претежно црта мртву природу, животиње, иконе, оно што јој иде од руке. Неке цртеже ради према сопственој замисли.

- То су мотиви о којима имам одређену визију, а које пренесем на папир - истиче она.

За цртање икона у било ком формату потребна је мала сличица, објашњава она, док је за слике великог формата потребно доста времена, као што је био случај са цртежом манастира Острог, који је радила више од мјесец дана.

Цијена слика креће се од 30 до 150 КМ, зависно од формата јер је ријеч о врло уникатном производу.

Осим цртања рапидографом, Мирјана прави и предмете различитих величина од канапа – корпице за воће, за слаткише, мобилне телефоне, флаше, чаше, које је представила недавно на изложби ручних радова на Палама.

Мирјана каже да јој је било задовољство што први пут учествује на изложби и што је могла представити своје радове.

Сви заинтересовани Мирјанине цртеже као и предмете од канапа могу погледати на "Инстаграм" профилу /декорације.мира/ и обратити јој се поруком.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
Видовданска академију у Палама Видовданска академију у Палама
Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
Најчитаније
 • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
  3h 37m
  6
 • Преврнуо се рингишпил, има повријеђених
  15h 48m
  0
 • Збринута четири дјетета повријеђена у превртању рингишпила
  15h 3m
  2
 • Покренута истрага против странке Раме Исака
  15h 41m
  6
 • Суд БиХ одбио жалбу СНСД-а: Гласачки листић ПДП важећи
  19h 27m
  1