Уз помоћ рапидографа Мирјана ствара слике

25.04.2022. 11:32
0
ИЗВОР: srna.rs

Мирјана Чворо са Пала црта природу, животиње, али и ликове познатих јунака, као и иконе уз помоћ рапидографа и тако стављањем тачке до тачкице, ствара умјетничка дјела.

Таленат за цртање показала је кроз више од 70 умјетничких дјела.

- Мало је то скуп хоби, али врло опуштајуће дјелују на мој организам. Рапидограф кошта око 32 КМ, а са једним не могу насликати двије слике већег формата, јер се куглица оштети и рапидограф више не буде у функцији. Туш је исто скуп, а за једну слику користим доста туша - појашњава Чворо.

Она прича за Срну да је почела да црта стављањем на хамер папир тачку до тачкице оно што неки називају "умјетничким дјелима", па техника тачкања функционише тако што на мјестима гдје хоће свјетлију нијансу иде мање тачкица, док је за тамнију нијансу потребно њих више.

Слика

Чворо нацрта контуре и умјесто да боји, ставља безброј тачака.

Љубав према умјетности Мирјана свакодневно користи за лично задовољство, те за опуштање од свакодневног посла у трговини.

Цртање је, занима још од пете године, те су њени почеци били везани за прецртавање сликовница графитном оловком, које су јој родитељи куповали како би њену пажњу усмјерили ка нечему.

Она је своје цртање временом усавршавала кроз школовање, а након тога почела да црта рапидографом, који користи и данас. Прво су слике настајале цртањем и сјенчењем графитном оловком да би негдје деведесетих година прошлог вијека добила први рапидограф.

Било је дана када није била расположена за цртање, а инспирација за умјетност долазила је понекад и спонтано.

Мирјана каже да претежно црта мртву природу, животиње, иконе, оно што јој иде од руке. Неке цртеже ради према сопственој замисли.

- То су мотиви о којима имам одређену визију, а које пренесем на папир - истиче она.

За цртање икона у било ком формату потребна је мала сличица, објашњава она, док је за слике великог формата потребно доста времена, као што је био случај са цртежом манастира Острог, који је радила више од мјесец дана.

Цијена слика креће се од 30 до 150 КМ, зависно од формата јер је ријеч о врло уникатном производу.

Осим цртања рапидографом, Мирјана прави и предмете различитих величина од канапа – корпице за воће, за слаткише, мобилне телефоне, флаше, чаше, које је представила недавно на изложби ручних радова на Палама.

Мирјана каже да јој је било задовољство што први пут учествује на изложби и што је могла представити своје радове.

Сви заинтересовани Мирјанине цртеже као и предмете од канапа могу погледати на "Инстаграм" профилу /декорације.мира/ и обратити јој се поруком.

Коментари 0
Повезане вијести
Прича о чича Срету Петронићу из Пала и његовој Хелени Прича о чича Срету Петронићу из Пала и његовој Хелени
Вечерас у Палама хуманитарни Светосавски бал Вечерас у Палама хуманитарни Светосавски бал
Изгорјела кућа породице Тодоровић у Палама, покренуте хуманитарне акције Изгорјела кућа породице Тодоровић у Палама, покренуте хуманитарне акције
Најчитаније
 • Два пјешака повријеђена у саобраћајној незгоди у Источној Илиџи
  15h 37m
  0
 • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
  19h 14m
  0
 • Владичић појаснио коме ће струја бити скупља, а коме не
  16h 26m
  0
 • Повриjeђене двије раднице: „Смартом“ улетио у пекару (ВИДЕО)
  8h 57m
  0
 • Кречење стана од 50 квадрата око 600 марака
  15h 1m
  2