Uz pomoć rapidografa Mirjana stvara slike

25.04.2022. 11:32
0
IZVOR: srna.rs

Mirjana Čvoro sa Pala crta prirodu, životinje, ali i likove poznatih junaka, kao i ikone uz pomoć rapidografa i tako stavljanjem tačke do tačkice, stvara umjetnička djela.

Talenat za crtanje pokazala je kroz više od 70 umjetničkih djela.

- Malo je to skup hobi, ali vrlo opuštajuće djeluju na moj organizam. Rapidograf košta oko 32 KM, a sa jednim ne mogu naslikati dvije slike većeg formata, jer se kuglica ošteti i rapidograf više ne bude u funkciji. Tuš je isto skup, a za jednu sliku koristim dosta tuša - pojašnjava Čvoro.

Ona priča za Srnu da je počela da crta stavljanjem na hamer papir tačku do tačkice ono što neki nazivaju "umjetničkim djelima", pa tehnika tačkanja funkcioniše tako što na mjestima gdje hoće svjetliju nijansu ide manje tačkica, dok je za tamniju nijansu potrebno njih više.

Slika

Čvoro nacrta konture i umjesto da boji, stavlja bezbroj tačaka.

Ljubav prema umjetnosti Mirjana svakodnevno koristi za lično zadovoljstvo, te za opuštanje od svakodnevnog posla u trgovini.

Crtanje je, zanima još od pete godine, te su njeni počeci bili vezani za precrtavanje slikovnica grafitnom olovkom, koje su joj roditelji kupovali kako bi njenu pažnju usmjerili ka nečemu.

Ona je svoje crtanje vremenom usavršavala kroz školovanje, a nakon toga počela da crta rapidografom, koji koristi i danas. Prvo su slike nastajale crtanjem i sjenčenjem grafitnom olovkom da bi negdje devedesetih godina prošlog vijeka dobila prvi rapidograf.

Bilo je dana kada nije bila raspoložena za crtanje, a inspiracija za umjetnost dolazila je ponekad i spontano.

Mirjana kaže da pretežno crta mrtvu prirodu, životinje, ikone, ono što joj ide od ruke. Neke crteže radi prema sopstvenoj zamisli.

- To su motivi o kojima imam određenu viziju, a koje prenesem na papir - ističe ona.

Za crtanje ikona u bilo kom formatu potrebna je mala sličica, objašnjava ona, dok je za slike velikog formata potrebno dosta vremena, kao što je bio slučaj sa crtežom manastira Ostrog, koji je radila više od mjesec dana.

Cijena slika kreće se od 30 do 150 KM, zavisno od formata jer je riječ o vrlo unikatnom proizvodu.

Osim crtanja rapidografom, Mirjana pravi i predmete različitih veličina od kanapa – korpice za voće, za slatkiše, mobilne telefone, flaše, čaše, koje je predstavila nedavno na izložbi ručnih radova na Palama.

Mirjana kaže da joj je bilo zadovoljstvo što prvi put učestvuje na izložbi i što je mogla predstaviti svoje radove.

Svi zainteresovani Mirjanine crteže kao i predmete od kanapa mogu pogledati na "Instagram" profilu /dekoracije.mira/ i obratiti joj se porukom.

Komentari 0
Povezane vijesti
Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
Večeras humanitarno veče za Miloša Božovića u Palama Večeras humanitarno veče za Miloša Božovića u Palama
Prekid električne energije u Palama Prekid električne energije u Palama
Najčitanije
 • Počela isplata godišnjeg boračkog dodatka
  11h 20m
  3
 • Položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevo
  10h 15m
  5
 • Dan kad je Vojska SR Jugoslavije oborila "nevidljivog" (VIDEO)
  12h 48m
  0
 • Besmrtni heroj – Potpukovnik Života Đurić
  13h 48m
  0
 • Milan Savić predsjednik Studentskog parlamenta
  7h 33m
  4