Уз савремену опрему до квалитетнијег млијека

21.09.2020. 09:20
0
ИЗВОР: Глас Српске

Мљекарски сектор у Републици Српској константно биљежи раст, а савремена опрема и технологија дају вјетар у леђа произвођачима млијека да буду још конкурентнији на тржишту.

Захваљујући опреми за вјештачко осјемењавање крава фармери ће повећати стада и производњу, а “рецепт” за најквалитетније млијеко ће добити путем мобилне апликације.

Помоћник министра за стручне услуге у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Горан Бурсаћ рекао је да ријеч о квалитетној и скупој опреми, коју су недавно добила 23 фармера у Српској.

- У пројекту, који реализују УСАИД и влада Шведске, учествовало је и ресорно министарство, показавши још једном колико је заинтересовано за развој мљекарског сектора у Српској. Мљекарски сектор је један од најбитнијих у пољопривреди, због чега је веома важно да обезбиједимо његову стабилност и конкурентност на тржишту - истакао је Бурсаћ.

Додао је да ће министарство и убудуће подржавати овакве пројекте који су значајни за цијели аграрни сектор, јер сточарска производња троши 70 одсто биљне производње.

- Ресорно министарство издваја значајна средства за мљекарски сектор кроз подстицаје. Само за премије за млијеко на годишњем нивоу  издваја се више од 25 милиона КМ - рекао је Бурсаћ.

Министарство је у претходним годинама, подсјетио је Бурсаћ, стабилизовало исплату овог подстицаја, која се обавља сваког првог у мјесецу, тако да произвођачи могу да рачунају на ову подршку и да планирају развој своје производње.

- То није једина мјера. Све мљекарске фарме имају право да се пријаве и за  многе друге видове помоћи, између осталог, за набавку механизације и изградњу нових објеката - истакао је Бурсаћ.

Виши стручни сарадник за ЕУ интеграције у области сточарске производње у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Миљан Ербез каже да је кроз овај пројекат направљена апликација за надгледање оброка.

- То је интерактивна платформа која је доступна путем паметних телефона и рачунара, а циљ је да, уз обуку од неколико минута, фармер зна на који начин може да направи најоптималнији оброк за производњу млијека. То је нешто што је прије рачунато алгоритмима и операције су трајале сат времена, а сад фармери за десет минута помоћу апликације могу да направе калкулацију за од пет до 50 литара производње, зависно од броја грла у штали - казао је Ербез.

Додао је да је у оквиру апликације направљена и мала занимација за фармере, који имају могућности да са пријатељима подијеле своја искуства.

- Такође, урадили смо књигу “Слободан начин држања говеда”, која је објављена у 400 примјерака. Књигом од 200 страна обухваћена су најновија истраживања из цијелог свијета - рекао је  Ербез и додао да је циљ мотивисати младе да остану на селу.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача - мљекара Републике Српске Владимир Усорац каже да је нова опрема и те како значајна за развој мљекарства.

- Фармери више неће морати да чекају ветеринара за вјештачко осјемењавање говеда. Такође, веома је значајна и апликација за паметне телефоне која ће фармерима помоћи да без муке направе оптимални оброк за говеда - рекао је Усорац.

Пројекат

Директор пројекта Шведска/УСАИД “Фарма два” Бил Мејс рекао је да ће опрема која је уручена мљекарима, као и обука коју су прошли у претходна два мјесеца, допринијети да се мљекарство у Републици Српској и БиХ даље модернизује те да буду повећани количина и квалитет произведеног млијека.

Он је оцијенио да је ситуација у мљекарском сектору у Републици Српској добра те да је пољопривредна производња на добром путу развоја којим треба да настави и у будућности.

Коментари 0
Повезане вијести
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Ухапшено седам лица због дјечије порнографије Ухапшено седам лица због дјечије порнографије
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 40m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    15h 4m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    10h 33m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    13h 25m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    2h 10m
    0