Уз Свјетски дан борбе против насиља над женама – Супруге на мети насилника

25.11.2019. 15:59
0
ИЗВОР: 058.ba/

Данас, 25. новембра је Свјетски дан борбе против насиља над женама. А ако је судити према подацима Центра за социјални рад, Полицијске станице и Матичног уреда у Рогатици, насиље над женама није пуно изражено. Ту и тамо, јави се по која „чарка“, надлежни интервенишу, или не интервенишу, и пада мирење.

Марина Ћосовић, директорка Центра за социјални рад каже да је у току 2018. године у овом органу евидентирано укупно шест насиља у породици. У пет случајева жртве су биле жене у улози супруге, а у једном супруга и син.

И ове године, наглашава Ћосићева, ситуација није алармантна. Закључно са октобром евидентирано је такође шест случајева насиља у породици. У четири случаја жртве су биле супруге, а у остала два мајка и брат.

Сагласно законским прописима 2018. Центар је у три предмета изрекао мјеру забране узнемиравања и ухођења жртве, док је од преосталих три предмета у једном изречена мјера обавезног лијечења од зависности, углавном алкохола, у другом удаљење из куће-стана и у трећем забрана приближавања и контактирања учиниоца насиља са жртвом насиља.

Слично је Центар реаговао и ове године. У три случаја изречена је мјера забране узнемиравања жртве, у два удаљивањеучиниоца масиља из куће-стана и једном обавезно лијечење од зависности.

Слика

Сви случајеви који су евидентирани у Центру за социјални рад, евидентирани су и у овдашњој Полицијској станици. Резултат је то, казује Слађана Ујић, предсједница Удружења жена „Сноп“ из Гучева код Рогатице почетком 2017. године потписаног Протокола о сарадњи у случајевима насиља у породици и насиуља над дјецом на подручју општине између Општинске управе, Полицијске станице, Дома здравља „Др Зоран Митровић“, Основне школе и Средњошколског центра „27. јануар“, Дјечијег вртића „Бамби“ и Удружења „Сноп“, који је усклађен са Општим протоколом о поступању у случајевима насиља у Републици Српској, кога су потписали Министарство здравља и социјалне заштите, МУП, Министарство породице, омладине и спорта и Министарство правде.

Реализујући потписани протокол формиран је тим за праћење стања у области равноправности полова уз пуну помоћ и подршку жртвама насиља које се најчешће догађа у породицама слабијег имовног стања, а од те пошасти нису имуне и неке имућније породице, рече Слађана Ујић.

Проблем је, рекоше у Центру за социјални рад, што број евидентираних насуља у породици не одговара стварном стању на терену. Све указује да је стање горе и да постоји тзв. “тамна бројка“ насиља и да га има у знатно већем броју. Многе жртве једноставно због личног и угледа породице, па и бруке, из ових или оних разлога, не пријављују насиље.

Доста жртава, казује директорка Ћосовић, се пита, а и ми у Центру се питамо, шта и куда послије пријављивања. Сигурне куће немамо ни ми у Рогатици ни у окружењу. Уз то, учиниоци насиља и кад им се изрекне нека од расположивих мјера, остају слободни и ван контроле надлежних органа, односно хтјели не хтјели, остају код кућа или у становима и ето разлога што је мали број пријављених, а и породична анонимност није ничим загарантована.

Насиље у породици у највећем броју случајева је разлог и развода бракова. И ту општина Рогатица није на неком завидном мјесту. У матичном уреду у Рогатици, који покрива највећи дио општине, рекоша да је евидентиран само један развод, 2018.два и у досадашњем дијелу ове године нити један.

Развода није било ни на подручју матичног уреда Борике и Жепа па и са те стране гледајући нема великих проблема на релацији мушко – женско.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Свака трећа жена у БиХ је жртва насиља Свака трећа жена у БиХ је жртва насиља
Од историјског АВНОЈА до сломљеног кундака Од историјског АВНОЈА до сломљеног кундака
Лучић: Сваки облик насиља је неприхватљив и треба га пријавити Лучић: Сваки облик насиља је неприхватљив и треба га пријавити
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    5h 14m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    12h 20m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    10h 47m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    6h 29m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    12h 39m
    0