Лучић: Сваки облик насиља је неприхватљив и треба га пријавити

25.11.2021. 19:48
0
ИЗВОР: Катера

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић подсјетио је да се данас обиљежава Међународни дан борбе против насиља над женама, а саопштење преносимо у цјелости.

- Међународни дан борбе против насиља над женама обиљежава се у знак сјећања на сестре Мирабал, које је 1960. године у Доминиканској Републици брутално убио диктатор Рафаел Трујило.

Насиље над женама најраширенији је облик угрожавања основних људских права, али, нажалост, највећи број насиља остаје нерегистрован. Жене се тешко одлучују пријавити насилника, најчешће због страха јер се плаше да ће то резултирати још тежим насиљем. Ту су и други разлози као што је економска зависност, ниско самопоуздање, мишљење жртве да јој  ионако нико не може помоћи итд.

Према подацима Уједињених нација половина убијених жена страдала је од руке својих садашњих или бивших партнера. Због свега овога треба да што чешће износити овај проблем у јавност, како бисмо пробудили колективну, али и индивидулану свијест о томе да је сваки облик насиља неприхватљив и треба га пријавити. Свједоци смо да је дошло до драстичног пораста броја случајева насиља у породици од почетка пандемије узроковане вирусом КОВИД-19.

Не смијемо ћутати о насиљу и нијемо га посматрати. Морамо помоћи жртвама и охрабрити их да пријаве насилнике, а надлежне институције су дужне да их адекванто казне.

Коментари 0
Повезане вијести
Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад Милица Боровчанин освојила прво мјесто на конкурсу за најбољи литерарни рад
Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ Милош Лучић враћен у притвор, усвојена жалба Тужилаштва БиХ
Министар Лучић упутио оставку, огорчен понашањем Тужилаштва БиХ? Министар Лучић упутио оставку, огорчен понашањем Тужилаштва БиХ?
Најчитаније
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    19h 47m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    20h 52m
    4
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    14h 35m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    15h 41m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    10h 49m
    0