Вађење средњовјековног мача из Врбаса 16. и 17. октобра

15.10.2019. 19:57
0
ИЗВОР: Fena

Музеј Републике Српске је у сарадњи с Ронилачким клубом „Бук“ и Заводом за заштиту културно - историјског и природног насљеђа РС, започео реализацију пројекта „Врбашки мач у камену“.

Ријеч је о средњовјековном мачу којег је у ријеци Врбас пронашао рониоц Ронилачког клуба „Бук“. Рониоци су након овог проналаска контактирали Музеј РС, те је одмах приступљено припремању стручног вађења и планирању конзервације и рестаурације, као и излагању експоната.

Проналазак једноипоручног или бастардног мача у кориту ријеке Врбас представља значајно археолошко откриће јер је на територији Града Бањалука, у протеклих скоро деведесет година, колико постоји Музеј РС, пронађен само један средњовјековни мач и то доста оштећен, а који се данас чува у Збирци средњовјековног оружја и оклопа.

- Овакав тип бастардног мача, колико се може процијенти на подводном снимку и у фотографијама, а на основу типолошке анализе сјечива, накрснице и јабучице мача, кориштен је у раздобљу од задње четвртине 13. до прве половине 15. вијека. Овакви мачеви на нашим просторима су релативно ријетки, због чега је његово спашавање и конзервација од приоритетног значаја, како за Музеј, тако и за Град Бања Лука и РС - рекли су у Музеју РС.

Вађење мача из ријеке биће реализовано 16. и 17. октобра, а тиму, који ће радити  су Ана Ћурић, ронилац-биологиња, Милан Родић ронилац, Ивана Панџић археологиња-ронилац, Борис Трнинић ронилац-предсједник „Бук-а“, Дарко Вучић ронилац-сниматељ и Јанко Врачар, музејски савјетник историчар.

Темељно чишћење и конзервација биће рађени непосредно након вађења мача у Музеју РС, за шта је надлежан конверватор Централног института за конзервацију у Београду.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Утврђен идентитет особе чије је тијело извучено из ријеке Врбас Утврђен идентитет особе чије је тијело извучено из ријеке Врбас
Из Врбаса извучено тијело непознате жене Из Врбаса извучено тијело непознате жене
Црни пантер виђен у Врбасу (ВИДЕО) Црни пантер виђен у Врбасу (ВИДЕО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 10m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 6m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 10m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    9h 3m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    11h 0m
    0