Vađenje srednjovjekovnog mača iz Vrbasa 16. i 17. oktobra

15.10.2019. 19:57
0
IZVOR: Fena

Muzej Republike Srpske je u saradnji s Ronilačkim klubom „Buk“ i Zavodom za zaštitu kulturno - istorijskog i prirodnog nasljeđa RS, započeo realizaciju projekta „Vrbaški mač u kamenu“.

Riječ je o srednjovjekovnom maču kojeg je u rijeci Vrbas pronašao ronioc Ronilačkog kluba „Buk“. Ronioci su nakon ovog pronalaska kontaktirali Muzej RS, te je odmah pristupljeno pripremanju stručnog vađenja i planiranju konzervacije i restauracije, kao i izlaganju eksponata.

Pronalazak jednoiporučnog ili bastardnog mača u koritu rijeke Vrbas predstavlja značajno arheološko otkriće jer je na teritoriji Grada Banjaluka, u proteklih skoro devedeset godina, koliko postoji Muzej RS, pronađen samo jedan srednjovjekovni mač i to dosta oštećen, a koji se danas čuva u Zbirci srednjovjekovnog oružja i oklopa.

- Ovakav tip bastardnog mača, koliko se može procijenti na podvodnom snimku i u fotografijama, a na osnovu tipološke analize sječiva, nakrsnice i jabučice mača, korišten je u razdoblju od zadnje četvrtine 13. do prve polovine 15. vijeka. Ovakvi mačevi na našim prostorima su relativno rijetki, zbog čega je njegovo spašavanje i konzervacija od prioritetnog značaja, kako za Muzej, tako i za Grad Banja Luka i RS - rekli su u Muzeju RS.

Vađenje mača iz rijeke biće realizovano 16. i 17. oktobra, a timu, koji će raditi  su Ana Ćurić, ronilac-biologinja, Milan Rodić ronilac, Ivana Pandžić arheologinja-ronilac, Boris Trninić ronilac-predsjednik „Buk-a“, Darko Vučić ronilac-snimatelj i Janko Vračar, muzejski savjetnik istoričar.

Temeljno čišćenje i konzervacija biće rađeni neposredno nakon vađenja mača u Muzeju RS, za šta je nadležan konvervator Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Utvrđen identitet osobe čije je tijelo izvučeno iz rijeke Vrbas Utvrđen identitet osobe čije je tijelo izvučeno iz rijeke Vrbas
Iz Vrbasa izvučeno tijelo nepoznate žene Iz Vrbasa izvučeno tijelo nepoznate žene
Crni panter viđen u Vrbasu (VIDEO) Crni panter viđen u Vrbasu (VIDEO)
Najčitanije
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    4h 58m
    0
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    17h 55m
    0
  • Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
    2h 9m
    1
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    16h 17m
    0
  • U ponedjeljak obilježavanje Dana odbrane Ilidže
    18h 31m
    3