Вакцина против ХПВ-а једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакцина

02.01.2024. 09:55
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Вакцину против хуманог папилома вируса (ХПВ), главног узрочника рака грлића материце, за девет мјесеци ове године примило је 2.052 дјеце, што је како стучњаци кажу недовољно, те да су очекивали већу заинтересованост.

Наиме, како је за "Независне новине" рекла Јела Аћимовић, помоћник директора за медицинска питања у Институту за јавно здравство Републике Српке вакцину ХПВ је укупно примило 2.380 особа.

- Од тога броја 2.052 је дјеце узраста 11 до 14 година од чега је 1.475 дјевојчица а 577 дјечака - казала је Аћимовића.

Додала је да 328 особа припада категорији која сама сноси трошкове вакцине, а од тога броја су  293 су жене и 35 мушкараца.

- С обзиром да је ХПВ узрочник најчешће полно преносиве инфекције, да се најчешће инфицирају младе особе, а да ова инфекција може да доведе до малигне измјене ћелија које захвата, изазива карцином грлића материце, вулве, вагине код жена, карцином пениса код мушкараца, те карцином ануса и грла код оба пола, очекивали смо много већу заинтересованост за вакцинацију - рекла је Аћимовићева.

Истиче, да вакцина против ХПВ-а је једна од најефикаснијих и најбезбједнијих вакицина.

Она изазива изузетно добар имуни одговор који је дуготрајан и врло ефикасно штити од најчешћих високоризичних типова ХПВ.

- Сматрамо да се не ради о страху, него је првенствено у питању недовољна упућеност родитеља о значају превенције малигних болести које изазива ХПВ, о томе колико добробити ова вакцина може да донесе и свакодневно радимо на томе да права информација дође до родитеља - појаснила је Аћимовићева.

Истиче да се вакцина против ХПВ-а даје у двије дозе и најмањи размак између њих је шест мјесеци.

- Међутим, ако узмемо у обзир да већ једна доза даје изузетно квалитетан имунитет, препоруке СЗО-а су да се дозе дају у размаку од годину дана - закључила је Аћимовићева.

Подсјетимо, како је раније за "Независне новине" рекла Арнела Церић Банићевић, специјалиста гинекологије и акушерства у Универзитетском клиничком центру РС (УКЦ РС) и шеф Бањалучког породилишта карцином грлића материце један од ријетких тумора за које се зна узрок јер је он скоро у 100 одсто случајева узрокован ХПВ-ом.

- Вакцинација је апсолутна превенција против те болести, а доказ за то су земље које су увеле ту вакцинацију те су смањиле инциденцу карцинома грлића материце - казала је Церић Банићевић.

Према њеним ријечима не чуди податак да  је за седам мјесеци вакцинисан мали број дјеце, јер како каже и сами гинеколози  су јако мало укључени у давање савјета када је у питању сама вакцинација али  како каже, ни медији нису у довољној  мјери заинтересовани за праћење оваквих тема.

- Ми реално имамо проблем који је национални, имамо епидемију ХПВ-а, имамо проблем који свакодневно треба да буде у медијима, па самим тим да се и родитељи упознају са тим шта вакцина значи, како би се на вријеме заштитили своју дјецу - казала је Церић Банићевић.

Додала је да земље у окружењу попут Словеније, имају јако добре и позитивне резултате када је у питању вакцинација, те каже да би и Српска требала да то примјењује.

- Ми скоро па немамо ниједну младу дјевојку која нема проблем са грлићем, тако да од 10 дјевојака  њих осам има неки проблем - рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    17h 13m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    16h 2m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    18h 39m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    18h 44m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    18h 12m
    0