Васа Чубриловић – младобосанац и научник

11.06.2023. 15:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Српски историчар Васа Чубриловић /1897-1990/, учесник атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда 1914. године у Сарајеву, професор Универзитета у Београду и члан Српске академије наука и уметности, умро је на данашњи дан 1990. године.

Као ученик приступио је национално-револуционарној организацији "Млада Босна", а као најмлађи учесник Сарајевског атентата осуђен је на 16 година робије и до слома Аустроугарске у Првом свјетском рату био је у затвору.

У Другом свјетском рату био је затворен у логору на Бањици.

Студирао је филозофију на Универзитету у Београду, гдје је докторирао 1927. године. Између два свјетска рата припадао је прогресивном крилу Земљорадничке странке, а послије Другог свјетског рата био је директор Балканолошког института и министар у влади Југославије.

Аутор је око 70 историјских књига и студија.

Међу најпознатијим дјелима Васе Чубриловића су: "Босански устанак 1875-1878", "Поријекло муслиманског племства у БиХ", "Први српски устанак и босански Срби", "Политичка прошлост Хрвата", "Историја политичке мисли у Србији 19. вијека", те "Одабрани историјски радови".

Коментари 0
Повезане вијести
Стефан Дечански учинио Србе најзначанијим народом на Балкану Стефан Дечански учинио Србе најзначанијим народом на Балкану
На данашњи дан рођен Вук Стефановић Караџић На данашњи дан рођен Вук Стефановић Караџић
Његош - највећи српски пјесник Његош - највећи српски пјесник
Најчитаније
 • Посни колач са вишњама и маком
  9h 22m
  0
 • На Јахорини ухапшен један од највећих бјегунаца у Европи
  5h 29m
  0
 • Марко Кубатлија од данас на челу Агенције за унапређење страних инвестиција БиХ
  7h 36m
  9
 • Општина Источно Ново Сарајево организује подјелу новогодишњих пакетића
  9h 27m
  0
 • Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
  9h 34m
  1