Васа Чубриловић – младобосанац и научник

11.06.2023. 15:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Српски историчар Васа Чубриловић /1897-1990/, учесник атентата на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда 1914. године у Сарајеву, професор Универзитета у Београду и члан Српске академије наука и уметности, умро је на данашњи дан 1990. године.

Као ученик приступио је национално-револуционарној организацији "Млада Босна", а као најмлађи учесник Сарајевског атентата осуђен је на 16 година робије и до слома Аустроугарске у Првом свјетском рату био је у затвору.

У Другом свјетском рату био је затворен у логору на Бањици.

Студирао је филозофију на Универзитету у Београду, гдје је докторирао 1927. године. Између два свјетска рата припадао је прогресивном крилу Земљорадничке странке, а послије Другог свјетског рата био је директор Балканолошког института и министар у влади Југославије.

Аутор је око 70 историјских књига и студија.

Међу најпознатијим дјелима Васе Чубриловића су: "Босански устанак 1875-1878", "Поријекло муслиманског племства у БиХ", "Први српски устанак и босански Срби", "Политичка прошлост Хрвата", "Историја политичке мисли у Србији 19. вијека", те "Одабрани историјски радови".

Коментари 0
Повезане вијести
Момо Капор: После љубави Момо Капор: После љубави
Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље Борисав Станковић - Оживио унутрашњи свијет жене, њене страхове и жеље
Живот и мисија Матије Бана, академика, дипломате, Србина, католика Живот и мисија Матије Бана, академика, дипломате, Србина, католика
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    4h 19m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    11h 25m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    9h 52m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    5h 34m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    11h 44m
    0