Василије Шука најбољи на Трећој смотри младих математичара „Прва искра“ (ФОТО)

21.04.2024. 09:43
0
ИЗВОР: katera.news

Трећа смотра младих математичара под називом „Прва искра“ одржана је јуче у Источној Илиџи, у организацији Основне Школе „Петар Петровић Његош“. Смотра је ове године угостила 28 најбољих младих математичара и дванаест наставника математике из десет основних школа Сарајевско-романијске регије.

- На такмичењу су очествовали набољи математичари из осноних школа „Соколац“ из Сокоца, „Милан Илић Чича Шумадијски“ из Хан Пијеска, „Мокро“ из Мокрог, „Пале“ из Пала, „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, „Јован Дучић“ из Касиндола, „Алекса Шантић“ из Војковића, „Свети Сава“ из Рогатице и „Вук Караџић“ из Вишеграда – навели су организатори за наш портал.

Прво мјесто освојио је Василије Шука из Основне Школе „Соколац“ из Сокоца, којем је организатор додијелио и посебну награду ученику за врло уредно и оригинално урађен тест.

Првих пет мјеста, уз Шуку, заузели су Милијан Велетић из ОШ „Алекса Шантић“ из Војковића, Никола Михајловић из ОШ „Петар Петровић Његош“ из Источне Илиџе, Богдан Давидовић из ОШ „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева и Никола Милидраг из ОШ „Алекса Шантић“ из Војковића.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Како објашњавају организатори, имајући у виду да ученици шестих разреда нису обухваћени такмичењима које организује Републички педагошки завод Републике Српске, а да несумњиво у тој категорији има изванредних талената за математику, одлучено је да се организује једно опуштено, незванично такмичење.

Ипак, додају, намјера организатора од самог почетка је била да акценат ове смотре не буде на појму такмичење него на дружењу и упознавању дјеце.

- Намјера организатора је да направи један празник математике, опуштено дружење, уз рјешавање једноставних математичких проблема како би ученици додатно завољели математику и стекли одређену рутину при рјешавању задатака без притиска. Да би оствариле пласман на ову смотру школе су организовале и квалификациона такмичења у својим школама. Приликом избора задатака жеља организатора је била да се омогући да сви ученици освоје значајан број поена и на тај начин у њима пробуди љубав према математици и жељу за такмичењем, а не да им се на самом почетку огади и сама помисао на математику и будућа такмичења – објаснили су из Основне школе „Петар Петровић Његош“ за Катеру.

Такмичење је протекло по унапријед дефинисаном плану и, како наводе, без икаквих проблема. Израда задатака је трајала 90 минута, а затим је приређена заједничка ужина уз сокове, слаткише и дружење уз музику у просторијама школе.

Након што је објављена ранг-листа, сви наставници и ученици су добили захвалницу, заједничку фотографију и пригодне књиге које је и ове године донирао „Завод за уџбенике и наставна средства“ из Источног Сарајева. Осим тога, три првопласирана ученика добила су дипломе, књиге и вриједне поклоне, које је овај пут додијелила књижара „Гатарић“ из Источног Сарајева.

Коментари 0
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар ...
Светосавско такмичење младих математичара у Палама Светосавско такмичење младих математичара у Палама
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    22h 19m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 15m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    21h 19m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    18h 12m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    12h 3m
    0