Vasilije Šuka najbolji na Trećoj smotri mladih matematičara „Prva iskra“ (FOTO)

21.04.2024. 09:43
0
IZVOR: katera.news

Treća smotra mladih matematičara pod nazivom „Prva iskra“ održana je juče u Istočnoj Ilidži, u organizaciji Osnovne Škole „Petar Petrović Njegoš“. Smotra je ove godine ugostila 28 najboljih mladih matematičara i dvanaest nastavnika matematike iz deset osnovnih škola Sarajevsko-romanijske regije.

- Na takmičenju su očestvovali nabolji matematičari iz osnonih škola „Sokolac“ iz Sokoca, „Milan Ilić Čiča Šumadijski“ iz Han Pijeska, „Mokro“ iz Mokrog, „Pale“ iz Pala, „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva, „Jovan Dučić“ iz Kasindola, „Aleksa Šantić“ iz Vojkovića, „Sveti Sava“ iz Rogatice i „Vuk Karadžić“ iz Višegrada – naveli su organizatori za naš portal.

Prvo mjesto osvojio je Vasilije Šuka iz Osnovne Škole „Sokolac“ iz Sokoca, kojem je organizator dodijelio i posebnu nagradu učeniku za vrlo uredno i originalno urađen test.

Prvih pet mjesta, uz Šuku, zauzeli su Milijan Veletić iz OŠ „Aleksa Šantić“ iz Vojkovića, Nikola Mihajlović iz OŠ „Petar Petrović Njegoš“ iz Istočne Ilidže, Bogdan Davidović iz OŠ „Sveti Sava“ iz Istočnog Novog Sarajeva i Nikola Milidrag iz OŠ „Aleksa Šantić“ iz Vojkovića.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Kako objašnjavaju organizatori, imajući u vidu da učenici šestih razreda nisu obuhvaćeni takmičenjima koje organizuje Republički pedagoški zavod Republike Srpske, a da nesumnjivo u toj kategoriji ima izvanrednih talenata za matematiku, odlučeno je da se organizuje jedno opušteno, nezvanično takmičenje.

Ipak, dodaju, namjera organizatora od samog početka je bila da akcenat ove smotre ne bude na pojmu takmičenje nego na druženju i upoznavanju djece.

- Namjera organizatora je da napravi jedan praznik matematike, opušteno druženje, uz rješavanje jednostavnih matematičkih problema kako bi učenici dodatno zavoljeli matematiku i stekli određenu rutinu pri rješavanju zadataka bez pritiska. Da bi ostvarile plasman na ovu smotru škole su organizovale i kvalifikaciona takmičenja u svojim školama. Prilikom izbora zadataka želja organizatora je bila da se omogući da svi učenici osvoje značajan broj poena i na taj način u njima probudi ljubav prema matematici i želju za takmičenjem, a ne da im se na samom početku ogadi i sama pomisao na matematiku i buduća takmičenja – objasnili su iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ za Kateru.

Takmičenje je proteklo po unaprijed definisanom planu i, kako navode, bez ikakvih problema. Izrada zadataka je trajala 90 minuta, a zatim je priređena zajednička užina uz sokove, slatkiše i druženje uz muziku u prostorijama škole.

Nakon što je objavljena rang-lista, svi nastavnici i učenici su dobili zahvalnicu, zajedničku fotografiju i prigodne knjige koje je i ove godine donirao „Zavod za udžbenike i nastavna sredstva“ iz Istočnog Sarajeva. Osim toga, tri prvoplasirana učenika dobila su diplome, knjige i vrijedne poklone, koje je ovaj put dodijelila knjižara „Gatarić“ iz Istočnog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crvenog krsta U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crve...
Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar Petrović Njegoš“ Takmičenju mladih matematičara: Najuspješniji učenici osnovnih škola „Sveti Sava“ i „Petar ...
Svetosavsko takmičenje mladih matematičara u Palama Svetosavsko takmičenje mladih matematičara u Palama
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    20h 45m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    23h 4m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    23h 31m
    0
  • Pronađeno tijelo majke koja se sa djecom utopila u Bojani
    18h 52m
    0
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    18h 56m
    0