Васиљевић: Епидемиолошка ситуација и даље неповољна

25.11.2020. 15:43
0
ИЗВОР: СРНА

Вршилац дужности директора Дома здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић изјавио је Срни да је епидемиолошка ситуација на подручју Источног Новог Сарајева и Источне Илиџе и даље неповољна, те да је лако могуће да се ширење вируса корона опет погорша.

Васиљевић је рекао да је, ипак, примјетно да се смањио број пацијената који се јављају на прегледе у амбуланти за акутне респираторне инфекције.

- У протеклих неколико дана имали смо око 50, чак и мање пацијената на дневном нивоу који се јављају са тим симптомима, док их је раније било и до 120. Дакле, ту је дошло до одређене стагнације, али ипак је ситуација нестабилна, те је неопходно поштовање и примјењивање свих прописаних епидемиолошких мјера - истакао је Васиљевић.

Он је додао да је јуче извршено тестирање по хитном поступку штићеника у Дому за стара лица у Источном Сарајеву и 22 узорка су била позитивна.

- Тај дио популације је под контролом нашег Дома здравља, урадили смо потребне лабораторијске налазе и снимак плућа за оне за које смо сматрали да је неопходно. Одређена је одговарајућа терапија и у сагласности са регионалним заводом за заштиту здравља и њиховим надлежним епидемиологом смо предузели све мјере на сузбијању ширења вируса у Дому за стара лица - истакао је Васиљевић.

Васиљевић је напоменуо да и даље врше редовна тестирања, с тим да су промијењени критеријуми, те се сада циљано тестирају, најчешће, пацијенти са средње тешком и тешком клиничком сликом.

- Сада имамо оне такозване вјероватне случајеве, а то су они са благом клиничком сликом, а били су у контакту са особом која је имала сличне симптоме или им је потврђена зараза вирусом корона. Са њима се поступа исто као да им је потврђена зараза, у изолацији су и прати се њихово здравствено стање, али се не тестирају - појаснио је Васиљевић.

Он је истакао да је тренутно на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа 1.338 особа под здравственим надзором, док је око 80 активних случајева.

Према његовим ријечима, у претходном пероду су имали обољелих од вируса корона и међу здравственим радницима и немедицинским особљем Дома здравља, а тренутно је код једног возача потврђена инфекција.

Васиљевић је додао да неколико радника има упалу плућа, код њих није потврђена инфекција, али су ипак у изолацији.

- Једини, за сада, начин да се спријечи ширење вируса је придржавање свих мјера које струка прописује. Апелујем на грађане да наставе са одржавањем физичке дистанце, носе заштитну опрему, редовно дезинфикују руке и одржавају хигијену респираторних путева - истакао је Васиљевић.

Он је још једном указао и на проблем постојања расположивог само једног санитетског возила за потребе Дома здравља.

- Са овим проблемом смо упознали наше надлежно министарство и имамо обећање да ће у најскоријем року тај проблем бити ријешен. Још једном апелујем да што је могуће прије тај проблем се ријеши како би што боље обављали наше свакодневне задатке, имајући у виду и тренутну епидемиолошку ситуацију - истакао је Васиљевић.

Васиљевић је навео да на подручју општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа гравитира више од 26.000 грађана који користе услуге ове здравствене установе.

Коментари 0
Повезане вијести
Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља Позив родитељима да вакцинишу дјецу против морбила и великог кашља
Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО) Једночасовни штрајк упозорења упослених у Дому здравља "Источно Сарајево" (ФОТО)
Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду испуњени Дом здравља "Источно Сарајево" најавио једночасовни штрајк уколико њихови захтјеви не буду...
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    14h 26m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    12h 28m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    11h 21m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    11h 26m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    10h 29m
    1