Ватра на 700 метара од кућа у Доњој Јабланици

17.08.2021. 10:09
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Пожар у општини Јабланица и даље је активан, а иза становника Доње Јабланице је још једна бесана ноћ. Према јутрошњим информацијама, ватра се приближила кућама на око 700 метара.

Данас ће затражити помоћ ватрогасаца из других градова у БиХ, а очекују и поновни ангажман Хеликоптерског сервиса Републике Српске.

Иако је ситуација нешто боља него синоћ, наду да ће данас бити много боље не даје податак да је јутрос у 6.30 температура износила 30 степени, што у комбинацији с вјетром који мијења смјерове не погодује ситуацији на пожаришту.

– Проблем је што се пожар приближава Доњој Јабланици и оно што је јуче било на око километар и по, километар и двјесто метара, сада је је неких 700 метара. То се не може тачно одредити, јер због промјена смјера вјетра у двије секунде више се и не зна куда све иде – преноси јутрошње стање на терену начелник општине Дамир Шабановић, пише Klix.

Како каже, мјештани Доње Јабланице дежурали су ноћас у ловачкој колиби заједно с ватрогасцима и волонтерима.

Објашњава да је хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске, који је јуче направио 11 надлета, у доброј мјери помогао, али пошто на том подручју има зимзелене шуме, ватра се брзо шири. Хеликоптер из Српске и данас би требало да помогне у гашењу пожара.

Шабановић каже да тренутно на терену нема ватрогасаца из других градова, али су одлучили да данас потраже помоћ од колега из Сарајева, Коњица и других мјеста.

– Помоћнику начелника за ватрогаство казао сам да позову помоћ, да буду ту, јер не знамо шта се вечерас може дешавати – каже Шабановић.

Међутим, према његовим ријечима, једина права помоћ било би гашење пожара канадером, којег у БиХ нема. Објашњава да се ради о врло комплексном терену, гдје су ватрогасци на терену немоћни, и да се ради о животно опасној авантури, поготово за волонтере.

Иако су за данас најављени пљускови, у Јабланици се, како каже Шабановић, не надају да ће природним путем бити угашен пожар, јер се на том подручју, према најновијим прогнозама времена, не очекује велика количина кише.

Коментари 0
Повезане вијести
Пожари у десетак гатачких села, ватра се приближила кућама Пожари у десетак гатачких села, ватра се приближила кућама
Данас протест подршке претученој радници из Јабланице Данас протест подршке претученој радници из Јабланице
Борба са ватром од Португала до Албаније Борба са ватром од Португала до Албаније
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    21h 27m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    20h 23m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    20h 27m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    17h 20m
    1
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    11h 11m
    0