Ватрогасци интервенисали 315 пута, а полицији пријављено десет пожара

24.04.2020. 18:29
0
ИЗВОР: Катера

Неконтролисано спаљивање корова и неугашена жаришта све су чешћи разлози ширења ватре на тешко контролисана подручја, попут шуме, које на подручју града Источно Сарајево има у изобиљу.

Из тог разлога често смо свједоци тешких пожара, који се у појединим мјестима, не сатима, него данима гасе и уз тешке напоре ватрогасаца, а неријетко и припадника Оружаних снага и локалних мјештана, стављају под контролу. Све се то дешава из разлога што је појединцима тешко да прије уређења свог имања обавијесте ватрогасце и што нису у могућности да такав начин чишћења одрже под контролом.

Према информацијама које је портал Катера добио из Територијалне ватрогасне бригаде Источно Сарајево, у периоду фебруар-април, ватрогасци су на подручју цијелог града имали 315 интервенција, од чега 227 интервенција на гашењу пожара, проузрокованих паљењем ниског растиња и корова.

Из ТВЈ Источно Сарајево су нам рекли да је тих 227 интервенција било гашење пожара, које су проузроковали несавјесни грађани док су на својим имањима палили ниско растиње и коров, те се ватра проширила на веће површине.

- Осим заједничког учествовања са ТВЈ Источно Сарајево, екипе шумских газдинастава "Романија" из Сокоца и "Јахорина" из Пала су имале преко 30 самосталних интервенција на гашењу шумских пожара - речено нам је из ТВЈ Источно Сарајево.

Насупрот томе, за портал Катеру су из Полицијске управе Источно Сарајево рекли да су у периоду од 01. јануара до 01. априла 2020. године евидентирали тек десет пожара, од којих је осам изазвано људском непажњом током сезонског спаљивања корова.

- У овим случајевима, полицијски службеници су евидентирали два прекршаја због непоштовања Закона о заштити од пожара Републике Српске и издата су два прекршајна налога - речено нам је из Полицијске управе нашег града.

Према подацима из ових извјештаја видимо да је од 227 интервенција на гашењу пожара, проузрокованих људском непажњом приликом спаљивања корова, само њих осам санкционисано због изазивања пожара, јер такви неконтролисани пожари угрожавају људске животе и њихову имовину.

Велики проблем да се утврди идентитет одговорних за пожаре широм града Источно Сарајево представља то што се већина лица, након што увиде да се пожар неконтролисано шири, удаљи са лица мјеста и ријетко кад се открије ко је крив за неки од пожара.

Према новом Закону о заштити од пожара Републике Српске, лицима која не пријаве ватрогасцима да имају у плану уређење својих имања и самим тим и паљење корова, биће уручени прекршајни налози у износу од 100 до 1.000 КМ.

Оно што је, такође, веома важно нагласити јесте то што су штете, које настају као посљедица шумских пожара, немјерљиве. Осим материјалне штете изражене у уништеној дрвној маси, много веће штете настају привременим или трајним нарушавањем шумских еко-система.

У 95 одсто случајева, узрочник настанка шумских пожара је човјек, а тек у малим процентима су то удар грома, екстремне температуре или други узрочници, што је резултат вишегодишњих анализа и тумачења широм Европе.

Овим путем позивамо све надлежне институције, а посебно полицију, да се активније укључе у откривање и санкционисање лица која неконтролисано пале траву, ниско растиње и коров, те на тај начин проузрокују пожаре, који често пријете да угрозе породичну имовину и људске животе.

Коментари 0
Повезане вијести
Пожари у десетак гатачких села, ватра се приближила кућама Пожари у десетак гатачких села, ватра се приближила кућама
Борба са ватром од Португала до Албаније Борба са ватром од Португала до Албаније
Пожари бјесне широм Европе и сјеверне Африке, десетине мртвих Пожари бјесне широм Европе и сјеверне Африке, десетине мртвих
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    19h 37m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    19h 44m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    16h 26m
    0
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    11h 4m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    11h 36m
    0