Ватрогасци настављају битку са пожаром код Дубровника, ватра детонирала мине (ВИДЕО)

26.07.2023. 08:42
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Велики пожар поред Дубровника и даље је активан, али куће којима је синоћ пријетио су ноћас одбрањене.

Оркански југо који је дувао јуче у Дубровачко- неретванској жупанији проузроковао је јако ширење пожара отвореног простора на подручју Жупе дубровачке - Плат. Тај су пожар јуче ујутру гасила три канадера али због вјетра више нису могли учествовати у гашењу.

- Синоћ смо успјели обранити куће. Горе врхови на неколико мјеста. Све је одбијено, али требамо бити јако опрезни. Сви ватрогасци су на терену и очекујемо долазак два канадера. Али морамо бити на опрезу због вјетра - рекао је за „Вечерњи лист“ командант Ватрогасне заједнице Дубровачко-неретванске жупаније Стјепан Симовић.

Жупан Никола Доброславић обишао је пожариште с начелником Жупе дубровачке Силвијом Нарделијем и начелником Конавала Божом Ласићем, те Симовићем.

- Квалитетан ангажман ватрогасаца, активни грађани помоћ канадера нису били довољни па је угоженост и даље велика. Ноћ је била тешка, а очекујемо поново ангажман канадера. Премијер Хрватске Андреј Пленковић је звао, охрабрио и исказао спремност помоћи с нивоа владе - поручио је Доброславић.

Уз домаће снаге и припаднике Интервенцијске ватрогасне јединице Дубровник, на пожариште су упућени и припадници интервенцијских ватрогасних јединица Сплит, Задар и Шибеник.

На терену је од синоћ око 150 ватрогасаца.

Пожар је захватио Плат и Солине, а ватре је било и изнад Брашине. Према информацијама Жупљана захваћено је и Пострање, Буићи те Малаштица, а вјетар носи ватру и даље. На Петрачи је око 18 часова јуче евакуисано и неколико кућа.

С пожаром у Жупи дубровачкој појавили су се и додатни проблем – детонирани су остаци мина из протеклог рата на брду изнад Петраче.

Објављен је драматичнан снимак ватре који се синоћ ширила великом брзином.

Симовић каже да је пожар већ био прешао у БиХ, али је ширење спријечено.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Пожар у Сокоцу, повријеђен ватрогасац Пожар у Сокоцу, повријеђен ватрогасац
Пожар у сарајевском насељу Отока, дим видљив и у Источном Сарајеву (ФОТО) Пожар у сарајевском насељу Отока, дим видљив и у Источном Сарајеву (ФОТО)
Пожар на Добрињи, гори ћевабџиница Пожар на Добрињи, гори ћевабџиница
Најчитаније
 • Тестамент Максе Деспића
  12h 8m
  0
 • Отац убио сина, па извршио самоубиство
  10h 42m
  0
 • Дјечак Драгољуб Јеличић, јунак битке за Београд
  12h 11m
  0
 • У БиХ ухапшено 36 лица
  10h 25m
  0
 • Доктор Бабић пребачен на лијечење у Мостар
  8h 59m
  0