Важно снимити филм о хирургу Миодрагу Лазићу

10.05.2023. 15:56
1
ИЗВОР: srna.rs

Представништво Републике Српске у САД учествовало је на донаторској вечери у Канади на којој је прикупљено 60.000 канадских долара за снимање играног филма о чувеном хирургу Миодрагу Лазићу који је током ратова деведесетих година 20. вијека спасавао животе у Републици Српској Крајини и Републици Српској, рекао је Срни шеф овог представништва Обрад Кесић.

- Важно је да овај филм буде снимљен, јер је прича доктора Лазића у исто вријеме и прича о стварању Републике Српске кроз велику жртву српских бораца од којих су многи уградили животе у темеље наше Републике, али и цијелог српског народа - рекао је Кесић, истичући да је изузетно важно да се његује сјећање на доктора Лазића

Кесић је навео да је донаторско вече организовано у Храму Сабора српских светитеља у Мисисаги у Канади, а главни организатори били су чланови Удружења Срба сарајевско-романијске области.

Према његовим ријечима, присуствовали су и њихова преосвештенства епископ канадски Митрофан и епископ новограчанички и средњезападно амерички Лонгин, те амбасадор Србије у Канади Дејан Ралевић, као и генерални конзул Србије у Торонту Небојша Татомир.

Кесић је пренио поздраве предсједника Републике Српске Милорада Додика и премијера Радована Вишковића.

Доктор Миодраг Лазић преминуо је 14. априла 2020. године.

Он је 1991. године напустио мјесто хирурга у Нишу и запутио се у тадашњу Републику Српску Крајину.

Током рата у БиХ, као хирург, учествовао је у пробоју коридора у јуну 1992. године. Након тога се као добровољац јавио у ратну болницу “Коран” на Палама.

Један је од оснивача ратне болнице “Жица” у Блажују, код Сарајева, такорећи на самој линији фронта.

Остао је тамо пуних 40 мјесеци као једини хирург на подручју тадашњег Српског Сарајева, гдје је обавио више од 3.500 операција под пуном анестезијом.

За заслуге у спашавању живота Срба и људи других националности Његова светост патријарх српски Павле одликовао је Миодрага Лазића “Орденом Светог Саве”.

Република Српска одликовала је доктора Лазића Орденом Крста милосрђа, а Србија га је постхумно одликовала Орденом Карађорђеве звезде првог степена.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Goran 10.05.2023. 16:00
    Svaka cast za film,doktor Laza je zaduzio svoj srbski narod,pocivaj u miru doktore,ljudska velicino,hvala za sve.
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 41m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 46m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 55m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 34m
    5
  • Снијег поново забијелио БиХ
    18h 2m
    0