Већ мјесец дана пјешаче до Хиландара: Ни врућина ни умор нису препрека до циља

25.07.2022. 15:54
2
ИЗВОР: glassrpske.com

Српчани Гојко Басурић и Горан Грабовац који су из родног мјеста кренули на ходочашће ка манастиру Хиландар, стигли су до границе између Сјеверне Македоније и Грчке након 31 дан пјешачења.

Од првог дана, уз вјеру у Бога али и сопствене могућности, овај двојац у просјеку дневно прелази од 35 до 40 километара како би стигли до православне светиње.

- Пјешачимо већ 32. дан, жуљева и умора има, појави се и неки бол, али се успијемо одморити до наредног јутра тако да без проблема настављамо путовање које смо себи зацртали. На километар смо од границе са Грчком, а остаје нам још пет дана до Хиландара – рекао је Грабовац за "Глас Српске".

Због погоршања епидемиолошке ситуације посјете манастирима у Грчкој су забрањене. Ипак, они не спадају у категорију туриста, јер иду искључимо из вјерских убјеђења па сматрају да неће имати проблем на крајњем одредишту.

- Забрана је сада за улазак туристе на Свету гору али за туристе. Ми идемо из вјерских разлога у виду ходочашћа тако да мислим да нећемо имати проблема – рекао је Грабовац.

 • Већ 20 дана пјешаче ка Хиландару: Уз вољу и вјеру ни хиљаду километара није много
  14.07.2022. 13:02

  Ходочасници Гојко Басурић и Горан Грабовац из Српца већ двадесет дана пјешаче из родног мјеста ка манастиру Хиландар, а тренутно се налазе у Грделици, недалеко од Лесковца.За подухват за који с...

Република Српска
Већ 20 дана пјешаче ка Хиландару: Уз вољу и вјеру ни хиљаду километара...

Нису из заобишли ни тропски дани. Ипак, успјешно рјешавају и ту препреку.

-  Висока температура ваздуха је отежавајући фактор. У недјељу нам је било нестало и воде јер смо пролазили кроз ненасељени дио Сјеверне Македоније. Без воде смо ишли 20 километара, јер не можемо да носимо превише воде, а и када се угрије није за пиће. Али добро то су само неке, од препрека са којим се сусрећемо и хвала Богу које успјешно рјешавамо -  казао је Грабовац.

Гојко Басурић, који је и раније ишао на слична поклоничка путовања, наглашава за "Глас" да је ово специфично по много чему.

- Имамо проблем што нам се ближи крај, јер је ово све као сан. Срећни смо што смо близу, само пет дана хода од светиње, а оно што носимо из овог ходочашћа је да је вјера нешто што побјеђује све друго. Еуфорија и усхићење је присутно, уживамо у сваком дану и кораку – казао је Басурић.

Пише: Милош Васиљевић

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Pale 26.07.2022. 17:49
  Svaka cast, svaka cast, svaka cast......
 • Generic placeholder image
  Goran 25.07.2022. 17:47
  Momci kapa vam dolje,svaka cast,sve se moze ako covjek iskreno vjeruje u Boga.
Повезане вијести
Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима Ходочасници из Пала иду пјешке до Крфа у част страдалим српским војницима
У четвртак из Билеће пут Острога креће 350 поклоника У четвртак из Билеће пут Острога креће 350 поклоника
Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог Са Романије 33 ходочасника кренула ка манастиру Острог
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  11h 54m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  9h 57m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  16h 13m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  10h 44m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  16h 6m
  1