Велико интересовање грађана за туристичке ваучере

19.06.2020. 17:48
0
ИЗВОР: Srna

Министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић истакла је да су грађани веома заинтересовани за туристичке ваучере у износу од 100 КМ, захваљујући којим могу да остваре право на субвенционисање коришћења услуга смјештаја у туристичким објектима у Српској.

Подсјетивши да право на ваучере има сваки пунољетни грађанин Републике Српске са пријављеним пребивалиштем у Српској које може искористити до 15. новембра, Гашићева је појаснила да ће угоститељ или туристичка агенција наплаћивати услугу умањену за вриједност ваучера.

-Увјерени смо да ће кроз овај пројекат бити остварена вишеструка корист за све учеснике, како за саме грађане тако и за угоститеље и туристичке агенције- рекла је Гашићева у интервјуу за Срну и додала да је услов за кориштење ваучера да лице има резервисан смјештај директно код угоститеља или да је резервацију извршио посредством туристичке агенције.

Она је истакла да од настанка саме идеје о туристичким ваучерима влада велико интересовање грађана, те да су први ваучери већ издати грађанима.

-Првог дана након објаве јавног позива, 15. јуна, пристигле су пријаве грађана заинтересованих за ваучере. У Министарство свакодневно стижу пријаве туристичких агенција и угоститеља за учешће у пројекту, тако да већ сад можемо рећи да је донесена исправна одлука када се кренуло у реализацију пројекта додјеле туристичких ваучера- нагласила је Гашићева.

Она је позвала грађане да искористе могућности прибављања туристичких ваучера и да своје слободно вријеме и годишње одморе проведу у Републици Српској, те да на тај начин, поред угодног одмора, помогну и опоравку домаћег туризма.

Гашићева је указала да је сектор туризма и угоститељства претрпио највише штете због пандемије вируса корона, како у свијету, тако и на домаћем терену, те да је Влада Републике Српске одмах предузела активности да би помогла привредним субјектима у овим областима.

Она је истакла да је сектор туризма специфичан због чињенице да захтјева директан контакт са људима и да значајан приход од туризма долази од остварених долазака и ноћења страних туриста.

Влада свим расположивим средствима помаже привреду

Гашићева је навела да је незахвално процјењивати колико ће требати времена за опоравак привреде, јер се цијели свијет први пут суочио са кризом оваквог карактера и много је неизвјесности у будућем периоду пред свим земљама.

-Оно што могу потврдити јесте да стално пратимо развој ситуације и да Влада Републике Српске свим својим расположивим капацитетима помаже привредницима и домаћим произвођачима у свим секторима како би се са што мање штете превазишла новонастала ситуација- нагласила је Гашићева.

Пратећи епидемиолошку ситуацију у Републици Српској, као и ситуацију на тржишту, Гашићева каже да је Влада Републике Српске правовремено реаговала доношењем нормативних рјешења да би заштитила здравље грађана, али и спријечиле евентуалне злоупотребе када је ријеч о цијенама основних животних намирница и других производа који су у датом тренутку били међу најнеопходнијим.

-Донесене су уредбе којима је ограничена маржа на одређене производе и нафтне деривате с циљем да се заштите економски интереси потрошача. Уредбом о враћању цијена на претходни ниво и Уредбом о прописивању мјере непосредне контроле цијена спријечен је евентуални неконтролисани раст цијена производа и робе, док је Уредбом о прописивању мјере непосредне контроле цијена одређивањем маржи у трговини нафтним дериватима спријечено нереално утврђивање цијена за нафтне деривате од појединих дистрибутера- појаснила је Гашићева.

Она је подсјетила да је у једном тренутку цијена нафте на свјетском тржишту била изразито ниска, што је указивало на то да је цијена нафтних деривата и у Српској морала да буде нижа.

-Влада Републике Српске је сматрала да треба да реагује тако што ће се ограничити висина марже на нафтне деривате. На овај начин је омогућено да грађани Републике Српске по знатно нижим цијенама купују нафтне деривате, што је посебно значајно у времену смањених привредних активности усљед пандемије вируса корона- рекла је Гашићева.

Она је истакла да су сви трговци имали обавезу да рад прилагоде новонасталој ситуацији, у смислу поштивања препорука и мјера надлежних здравствених институција како би се свакодневни рад одвијао без проблема, а да би истовремено здравље запослених било на првом мјесту.

Министар трговине и туризма изразила је задовољство због чињенице да међу трговцима није било заражених и да није забиљежен ниједан кластера у трговинама.

Снабдјевеност тржишта ниједног тренутка није била угрожена

Она је истакла да је снабдјевеност тржишта у Републици Српској, од проглашења пандемије вируса корона до данас, била уредна на цијелом подручју и да се испорука производа и снабдјевање трговина одвијала свакодневно.

-Можемо рећи да није било угрожено тржиште када је ријеч о снабдјевености основним животним намирницама иако је све вријеме та пријетња била реална. Влада Републике Српске је била спремна да, поред свих мјера које су предузете, реагује и посредставом законских механизама које има на располагању у таквим ситуацијама, прије свега, путем Закона о интервентним набавкама, Закона о трговини...- навела је Гашићева.

Она је истакла да су инспекцијски органи контролисали примјену одредаба Уредбе о враћању цијена на претходни ниво и Уредбе о прописивању мјере непосредне контроле цијена на подручју Републике Српске те су за свако непоштовање санкционисали несавјесне трговце.

Према њеним ријечима, није било значајнијих одступања и трговци су у највећем броју случајева поштовали и примјењивали прописе који су били донесени како би се заштитили грађани и спријечиле евентуалне неправилности на тржишту.

Будући да је ситуација у вези са вирусом корона и даље неизвјесна, Гашићева је указала да је потребно, прије свега, обезбиједити заштиту здравља људи, што значи поштивање и примјена свих мјера и препорука надлежних здравствених установа како би се спријечило даље ширење вируса.

Она је констатовала да од трајања пандемије вируса зависи и колико времена ће требати да се привредне активности врате на период прије пандемије.

У припреми приједлог закона о посредовању у промету непокретностима

Говорећи о плановима и активностима Министарства трговине и туризма до краја године, Гашићева каже да је у току израда приједлога закона о посредовању у промету непокретности.

Према њеним ријечима, до сада је одржана стручна расправа у Бијељини, а у наредном периоду планирано је одржавање и у другим градовима у Републици Српској.

-Након тога ће закон у форми приједлога бити упућен у даљу процедуру према Влади Републике Српске и Народној скупштини Републике Српске. Доношењем овог закона, први пут ће у Републици Српској бити нормирана област посредовања у промету непокретности- истакла је Гашићева.

Она је навела да је у плану доношење и нове Стратегије развоја туризма у Републици Српској којом ће бити дефинисани будући правци развоја и циљеви за унапређење туристичког сектора.

-У току је спровођење и низа активности с циљем стварања још боље туристичке понуде у Републици Српској, како ревитализацијом и побољшањем понуде у вези са постојећим туристичким капацитетима, тако и стварањем услова за отварање нових туристичких дестинација- закључила је Гашићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    11h 19m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    10h 3m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    1h 47m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    4h 48m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    22h 30m
    0