Видовић: Има још простора за повећање плата у реалном сектору

01.11.2022. 10:03
0
ИЗВОР: srna.rs

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је да је сваке године основни постулат актуелне Владе Српске био да ствара добар пословни амбијент, те да је на више фронтова утицала на плате у реалном сектору и да има још простора за њихово повећање.

- Ми смо, примјера ради, наш такозвани `порески клин`, односно оптерећење плате, са 38,5 свели на 34,1 одсто и послодавци су рекли да су задовољни са тим. Надам се да ће и наша идућа Влада, као и у ФБиХ, увести порез на дивиденду, јер ако уведемо тај порез, који једино БиХ у цијелом свијету нема, онда би се овај `порески клин` могао још више смањити у корист плата радника - рекла је Видовићева.

Она је навела да раст плата у привреди посматра према ономе колико се пореза и доприноса враћа за плате и истакла да су и у прошлој и у овој години то биле значајне цифре, далеко веће него што је планирано.

- Ми сад, за прво полугодиште ове године, имамо исплатити 23 милиона КМ послодавцима поврата пореза и доприноса на повећања плата, не на цијелу плату, само на оно што се повећа. Моја процјена је да су те плате доста добро расле с обзиром на такву цифру - рекла је Видовићева.

Она је напоменула да је веома тешко домаћим послодавцима бити конкурентан у свијету и оцијенила да су веома добро издржали и прошлу и ову годину.

- Ми имамо најбољу покривеност увоза извозом овдје у окружењу, послије Словеније. То је сад 77,8 одсто, а било је и до 82 посто. Извозно, на међународном тржишту, европском тржишту, постижу се добри резултати - рекла је Видовићева синоћ за РТРС.

Она је истакла да је то веома значајно за смањење спољнотрговинског дефицита земље, који је, како је навела, некада био у милијардама, а сада се мјери стотинама милиона.

- То је веома важно за Републику Српску - нагласила је Видовићева.

Она сматра да тренутни начин одређивања минималне плате није добар и да је Министарство финансија Републике Српске у Економској политици предложило да у идућој години буде договорен и утврђен систем обрачуна минималне плате, као што постоји за пензије.

- Било би јако добро када би се потписали грански колективни уговори, да свака грана има своју минималну плату - навела је Видовићева и изразила наду да ће се синдикат и послодавци у наредном периоду усагласити о тој методологији.

Видовићева је оцијенила да су, генерално, и радници и послодавци одрадили врло важан посао током пандемије вируса корона, а и послије.

- Ми смо презадовољни, у 2021. већ смо имали више запослених него прије пандемије вируса корона, што је веома добро и мало земаља је имало тај податак. Зато смо и помагали у корони да бисмо одржали број радника - рекла је Видовићева.

Говорећи о пензијама, Видовићева је рекла да су оне у Републици Српској стабилне, да нема проблема у исплати, и да све што недостаје од доприноса, буде надокнађено из буџета.

- Допринос који се скупља за пензијско-инвалидско осигурање није довољан да се исплате пензије, имали смо само један мјесец када је то било било један на један, прошле године у децембру - рекла је Видовићева.

Она је додала да ће Влада настојати и у сљедећој години да повећа пензије једнократним помоћима и нивелацијама.

Видовићева је изразила наду да неће бити рецесије, иако је сви важнији свјетски економисти прогнозирају.

- Рецесија је нешто страшно и поготово ми овако мали тешко ћемо то преживјети, али мораћемо - рекла је Видовићева.

Она је оцијенила да ће у Републици Српској, у случају рецесије, велики проблем бити утицај извана јер ће доћи до великих поремећаја у Европи, у индустријски развијеним земљама.

- Њихов пад би могао катастрофално да утиче на нас. Плашимо се шта ће бити на прољеће. Морамо се томе прилагођавати да би наша привреда опстала - поручила је Видовићева.

Коментари 0
Повезане вијести
Република Српска добила нови Изборни закон Република Српска добила нови Изборни закон
У Српској рођено 15 беба У Српској рођено 15 беба
Почиње нови систем фискализације у Српској Почиње нови систем фискализације у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    18h 39m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    16h 53m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    14h 43m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    7h 8m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    12h 41m
    0