"Википедија" на српском други пут најбоља на свијету

09.02.2022. 20:12
1
ИЗВОР: СРНА

Глобална кампања уређивања референци сврстала је "Википедију" на српском језику на прво мјесто по доприносу провјерљивости чланака на овој електронској енциклопедији другу годину заредом, саопштено је из "Викимедијине заједнице Републике Српске".

- Укупно 25 уредника "Википедије" на српском језику унијело је чак 10.080 референци у чланке гдје су оне недостајале, чиме је заузела прво мјесто на свијету - истакнуто је у саопштењу.

"Викимедијина заједница Републике Српске" је у сарадњи са "Викимедијом Србије" учествовала у кампањи додавања референци на "Википедији" #1Либ1РеФ /један библиотекар, једна референца".

Кампања је трајала од 15. јануара до 5. фебруара, а осим библиотекара, придружили су јој се и остали заинтересовани појединци.

Осим "Викимедијиних" организација, у кампањи су учествовале библиотеке из Србије и Републике Српске, и то Универзитетска библиотека "Светозар Марковић", Библиотека града Београда, Народна библиотека "Др Љубо Михић" Љубиње, Библиотека Основне школе "Вук Караџић" Вишеград и Народна библиотека "Војислав Лубарда" Рогатица.

- Са убједљиво највише унијетих референци, прво мјесто је заузела "Википедија" на српском језику и наставила низ успјешног учешћа у кампањи. Иза "Википедије" на српском слиједе "Википедија" на каталонском са унијетих 1.915 референци и "Википедија" на пољском са 1.355 - наведено је у саопштењу.

Најбољи уредник кампање је уредница "Википедије" на српском језику Николина Шепић, са више од 6.600 унијетих референци.

Кампања уређивања референци се организује сваке године, у сусрет рођендану "Википедије", ради повећања поузданости и провјерљивости чланака који се на њој налазе.

- "Википедија" је једно од првих мјеста на које читаоци долазе при потрази за информацијама, што се показало од изузетне важности током пандемије вируса корона, када су били потребни ажурни, поуздани и провјерљиви подаци. Овом кампањом, чланци добијају нове и провјерене изворе података, чиме се поспјешује поузданост највеће електронске енциклопедије - "Википедије" - наведено је у саопштењу.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Nada 09.02.2022. 22:04
    :-) Bravo
Повезане вијести
Отворена изложба побједничких фотографија конкурса "Вики воли споменике 2021" Отворена изложба побједничких фотографија конкурса "Вики воли споменике 2021"
Источно Сарајево: Завршено такмичење о писању текстова о спорту Источно Сарајево: Завршено такмичење о писању текстова о спорту
Источно Сарајево: Такмичење у писању текстова о спорту траје до краја јуна Источно Сарајево: Такмичење у писању текстова о спорту траје до краја јуна
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 16m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 25m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 30m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    02.05.2024
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 13m
    0