Винко Радовановић: Велики човјек који је оставио неизбрисив траг у Источном Сарајеву

25.10.2021. 13:34
0
ИЗВОР: Катера

Комеморација бившем градоначелнику Источног Сарајева Винку Радовановићу одржана је данас у Административном центру града Источно Сарајево, којој су поред породице и челника града, присуствовали бројни Винкови пријатељи, колеге и сарадници.

Комеморацији је присуствовао и врх Партије демократског прогреса, чији је Винко био члан и један од оснивача. 

Почасни предсједник ПДП Младен Иванић рекао је да је Винко био један од људи са којима се у протекле 22 године највише дружио, те подсјетио да је заједно с њим основао ову партију.

- Радовановић је био добар градоначелник и урадио је много тога за овај град, а свима је остао велики друг, пријатељ и добар човјек - казао је Иванић.

Слика

Иванић је додао да је Винко био поносан на Источно Сарајево, на здравствене раднике који су били хероји минулог Одбрамбено-отаџбинског рата, али и, како он каже, на људе који су много учинили за овај крај и читаву Српску.

- Највише ће ми недостајати наше дружење, његов осмијех, ведрина, људскост и ширина. Увјерен сам да ће га сви, који су га познавали, трајно памтити - рекао је Иванић.

Он каже да је Винко Радовановић био тих, благ човјек, који се на смирен начин борио за политичке ставове и никада није имао непријатеље, него сараднике.

На комеморацији се присутнима обратила и Винка Берјан, родица Винка Радовановића, која је истакла да је његов одлазак ненадокнадив губитак за породицу, јер им је он био велики узор, понос и ослонац у животу.

Она је истакла да је Винко оставио читаво богатство успомена и поноса, као неко ко је био најбољи и неко на кога су се сви ослањали.

- Трудићемо се да га не заборавимо. Његово дјело остаје да живи у нашој породици кроз његовог сина, унуку, људе који су га познавали, цијенили и којима је помагао. Нека му је вјечна слава и хвала - рекла је Берјанова на комеморацији.

Слика

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је Радовановић имао велику улогу у вођењу Градске управе у периоду од 2008. до 2012. године, те да је значајним дијелом обиљежио и учествовао у развоју града Источно Сарајево.

Ћосић је навео да се данас опраштају од великог човјека и честитог домаћина, суграђанина, те изразио наду да ће успомена на њега и његов допринос бити трајна.

Винко Радовановић ће данас бити сахрањен у 14.00 часова на породичном гробљу Војковићи-Грлица.

Гимназију је завршио на Илиџи, а Медицински факултет у Сарајеву 1983. године. Од 1985. године био је запослен као љекар опште медицине у Дому здравља на Илиџи. У току рата радио је у амбуланти Војковићи и у Другој сарајевској бригади.

Специјалистички испит из хирургије положио је 1999. године.

Радовановић је био изабран за одборника у Скупштини општине Илиџа на првим вишестраначким изборима 1990. године.

Као члан Партије демократског прогреса (ПДП) био је одборник у Скупштини општине Српска Илиџа у више мандата.

У мандату од 2000. до 2002. године био је посланик у Народној скупштини Републике Српске и касније делегат у Дому народа ПС БиХ.

Функцију градоначелника Источног Сарајева обављао је у мандату од 2008. до 2012. године. У 2017. години обављао је функцију потпредсједника Скупштине града Источно Сарајево, а прије тога био је и замјеник градоначелника Источног Сарајева.

 

Од 2018. године изабран је амбасадора БиХ у Црној Гори. Након тога, био је запослен у Градској управи Источног Сарајева као савјетник градоначелника.

Коментари 0
Повезане вијести
Забрањен саобраћај за теретна возила преко Романије због обилних сњежних падавина Забрањен саобраћај за теретна возила преко Романије због обилних сњежних падавина
Вулин подијелио уџбенике и бојанке свим првачићима Вулин подијелио уџбенике и бојанке свим првачићима
Рукометаши "Славије" против "Младости" се вратили на побједнички колосијек Рукометаши "Славије" против "Младости" се вратили на побједнички колосијек
Најчитаније
 • Ухапшено лице из Источне Илиџе
  11h 48m
  0
 • Ухапшен осумњичени за скрнављење спомен-плоче на Врацама
  7h 27m
  0
 • Враћао се са свињокоља, пао на нож и преминуо
  14h 0m
  0
 • Главаш осудио одлуку Владе РС о укидању канцеларије Републичког завода за заштиту културе у Палама
  11h 22m
  0
 • Извјесна наплата јавних паркинга у Источном Новом Сарајеву
  3h 9m
  2