Vinko Radovanović: Veliki čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u Istočnom Sarajevu

25.10.2021. 13:34
0
IZVOR: Katera

Komemoracija bivšem gradonačelniku Istočnog Sarajeva Vinku Radovanoviću održana je danas u Administrativnom centru grada Istočno Sarajevo, kojoj su pored porodice i čelnika grada, prisustvovali brojni Vinkovi prijatelji, kolege i saradnici.

Komemoraciji je prisustvovao i vrh Partije demokratskog progresa, čiji je Vinko bio član i jedan od osnivača. 

Počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić rekao je da je Vinko bio jedan od ljudi sa kojima se u protekle 22 godine najviše družio, te podsjetio da je zajedno s njim osnovao ovu partiju.

- Radovanović je bio dobar gradonačelnik i uradio je mnogo toga za ovaj grad, a svima je ostao veliki drug, prijatelj i dobar čovjek - kazao je Ivanić.

Slika

Ivanić je dodao da je Vinko bio ponosan na Istočno Sarajevo, na zdravstvene radnike koji su bili heroji minulog Odbrambeno-otadžbinskog rata, ali i, kako on kaže, na ljude koji su mnogo učinili za ovaj kraj i čitavu Srpsku.

- Najviše će mi nedostajati naše druženje, njegov osmijeh, vedrina, ljudskost i širina. Uvjeren sam da će ga svi, koji su ga poznavali, trajno pamtiti - rekao je Ivanić.

On kaže da je Vinko Radovanović bio tih, blag čovjek, koji se na smiren način borio za političke stavove i nikada nije imao neprijatelje, nego saradnike.

Na komemoraciji se prisutnima obratila i Vinka Berjan, rodica Vinka Radovanovića, koja je istakla da je njegov odlazak nenadoknadiv gubitak za porodicu, jer im je on bio veliki uzor, ponos i oslonac u životu.

Ona je istakla da je Vinko ostavio čitavo bogatstvo uspomena i ponosa, kao neko ko je bio najbolji i neko na koga su se svi oslanjali.

- Trudićemo se da ga ne zaboravimo. Njegovo djelo ostaje da živi u našoj porodici kroz njegovog sina, unuku, ljude koji su ga poznavali, cijenili i kojima je pomagao. Neka mu je vječna slava i hvala - rekla je Berjanova na komemoraciji.

Slika

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je Radovanović imao veliku ulogu u vođenju Gradske uprave u periodu od 2008. do 2012. godine, te da je značajnim dijelom obilježio i učestvovao u razvoju grada Istočno Sarajevo.

Ćosić je naveo da se danas opraštaju od velikog čovjeka i čestitog domaćina, sugrađanina, te izrazio nadu da će uspomena na njega i njegov doprinos biti trajna.

Vinko Radovanović će danas biti sahranjen u 14.00 časova na porodičnom groblju Vojkovići-Grlica.

Gimnaziju je završio na Ilidži, a Medicinski fakultet u Sarajevu 1983. godine. Od 1985. godine bio je zaposlen kao ljekar opšte medicine u Domu zdravlja na Ilidži. U toku rata radio je u ambulanti Vojkovići i u Drugoj sarajevskoj brigadi.

Specijalistički ispit iz hirurgije položio je 1999. godine.

Radovanović je bio izabran za odbornika u Skupštini opštine Ilidža na prvim višestranačkim izborima 1990. godine.

Kao član Partije demokratskog progresa (PDP) bio je odbornik u Skupštini opštine Srpska Ilidža u više mandata.

U mandatu od 2000. do 2002. godine bio je poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i kasnije delegat u Domu naroda PS BiH.

Funkciju gradonačelnika Istočnog Sarajeva obavljao je u mandatu od 2008. do 2012. godine. U 2017. godini obavljao je funkciju potpredsjednika Skupštine grada Istočno Sarajevo, a prije toga bio je i zamjenik gradonačelnika Istočnog Sarajeva.

 

Od 2018. godine izabran je ambasadora BiH u Crnoj Gori. Nakon toga, bio je zaposlen u Gradskoj upravi Istočnog Sarajeva kao savjetnik gradonačelnika.

Komentari 0
Povezane vijesti
Zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko Romanije zbog obilnih snježnih padavina Zabranjen saobraćaj za teretna vozila preko Romanije zbog obilnih snježnih padavina
Vulin podijelio udžbenike i bojanke svim prvačićima Vulin podijelio udžbenike i bojanke svim prvačićima
Rukometaši "Slavije" protiv "Mladosti" se vratili na pobjednički kolosijek Rukometaši "Slavije" protiv "Mladosti" se vratili na pobjednički kolosijek
Najčitanije
 • Uhapšeno lice iz Istočne Ilidže
  11h 25m
  0
 • Uhapšen osumnjičeni za skrnavljenje spomen-ploče na Vracama
  7h 4m
  0
 • Vraćao se sa svinjokolja, pao na nož i preminuo
  13h 37m
  0
 • Glavaš osudio odluku Vlade RS o ukidanju kancelarije Republičkog zavoda za zaštitu kulture u Palama
  10h 59m
  0
 • Izvjesna naplata javnih parkinga u Istočnom Novom Sarajevu
  2h 46m
  2