Вишак запослених у "Електропривреди РС" биће збринут стимулативним отпремнинама

01.11.2019. 12:41
0
ИЗВОР: Срна

Вишак запослених у "Електропривреди Републике Српске" (ЕРС) биће социјално збринут кроз четири таласа стимулативних отпремина које ће бити веће од предвиђених колективним уговором и понуђене већ од 15. новембра, саопштено је из "Електропривреде".

Одлука о неопходности смањења броја запослених за 15 одсто донесена је на основу резултата анализе броја запослених и њихове квалификационе структуре, додаје се у саопштењу.

"Кључна промјена коју доноси актуелна реорганизација електродистрибутивних предузећа у Српској је раздвајање дјелатности дистрибуције и снабдијевања у посебне привредне субјекте који ће функционисати на струковним принципима уз далеко ефикасније пословање у односу на досадашњу праксу", истакли су јуче у Бањалуци челници ЕРС-а, "Електрокрајине" Бањалука, те стручњак ангажоване консултантске компаније у обраћању члановима Управе, руководиоцима радних једница, пословница, сектора и служби "Електрокрајине".

Вршилац дужности генералног директора ЕРС-а Лука Петровић и в.д. директора "Електрокрајине" Драган Чавић упознали су присутне да је процес реорганизације наметнут отварањем тржишта електричне енергије и потребом да се предузаћа припреме за успјешно пословање у измијењеним условима.

Раздвајање тржишних и нетржишних дјелатности у електроенергетском сектору обавеза је која произилази не само из обавезујућих енергетских пакета ЕУ, него и из закона о електричној енергији који је у поступку усвајања.

Вођа консултантског тима из компаније "Prajsvoterhauskupers" (PricewaterhouseCoopers - PwC) Мислав Сладе-Шиловић упознао је менаџмент "Електрокрајине" са детаљима одабраног модела организовања и функционисања будућих пет оператора дистрибутивног система, као и новог предузећа за јавно снабдијевање на нивоу Републике Српске који ће почети са радом 1. јануара 2021. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Када радник може добити отпремнину? Када радник може добити отпремнину?
Петровић: Скупља струја за оне који троше више Петровић: Скупља струја за оне који троше више
Око 500 радника ЕРС-а долази на протесте у Требиње Око 500 радника ЕРС-а долази на протесте у Требиње
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    12h 18m
    8
  • Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
    12h 32m
    0
  • Данас Лазарева субота и Врбица
    14h 49m
    0
  • Сутра празник Цвијети
    12h 24m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    4h 39m
    0