Вишеград: Обиљежен Дан Кочаримског одреда

16.06.2020. 12:56
0
ИЗВОР: СРНА

У Манастиру Светог Саве на Горњој Лијесци данас је служен помен погинулим борцима Кочаримског одреда Четврте чете Вишеградске бригаде Војске Републике Српске, а на спомен-обиљежје у селу Кочарим положено је цвијеће, поводом обиљежавања Дана Одреда.

Предсједник општинске борачке организације Александар Савић рекао је да су борци Кочаримског одреда имали кључну улогу у одбрани српског народа Вишеграда од терора којем су били изложени.

- Да није било Кочарима и овог одреда Срби би имали поново Стари Брод и неке нове Милошевиће. Захваљујући овим људима, који су схватили да су у протеклом рату страдале читаве породице и нестајала села, они су се организовали и показали нама у Вишеграду како треба да се бранимо - рекао је Савић.

Начелник вишеградске општине Младен Ђуревић рекао је да је народ овог краја добром организацијом успио да заштити своја огњишта, али и Вишеград и допринесе очувању Републике Српске.

- Наша обавеза, прије свега нас из општине, јесте да обиљежавамо овакве датуме и да дамо значај свима који су поднијели велику жртву за стварање Републике Српске - нагласио је Ђуревић.

Борац Кочаримског одреда Горан Трифковић рекао је да је приликом оснивања Одред бројао око 30 војника и да је касније прерастао у Четврту чету Војске Републике Српске, која је одржавала линију од Вишеграда до Сјемећа.

- Командант Добро Нинковић нас је организовао и подијелио у групе, наоружали смо се, а Чета је касније бројала око 80 бораца. Наша обавеза је била да под својом контролом држимо пут према Рогатици - навео је Трифковић.

Он је истакао да је на почетку рата на Кочариму изгубио брата, те да је много бораца погинуло у засједама на одржавању овог пута и комуникације.

- Сви припадници Одреда били су људи са овог краја. Приликом напада муслиманских снага на Вишеград, успјели смо се одбранити на Доњој Лијесци и потиснути њихове снаге према Међеђи и Устипрачи - подсјетио је Трифковић.

Борац Кочаримског одреда Ново Рајак истакао је да је формирање одреда био одговор на звецкање оружјем комшија муслимана и да је укупно 33 војника овог одреда дало животе за одбрану Републике Српске.

- Једини вид комуникације Вишеграда и Рогатице је био пут преко Сјемећа и овај наш дио овдје, а конфигурација терена и географски положај био је такав да су сва муслиманска села била око наших. Били су прилично надмоћнији и бројнији, бранили смо се, а било је ситуација када је у групама од три војника брањено село. Одбијали смо нападе иако су нам правили засједе, али смо на крају некако истрајали - нагласио је Рајак.

Коментари 0
Повезане вијести
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође Архимандрит Aндреј: Чувати сјећање на погинуле српске војнике и војсковође
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    18h 36m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    9h 34m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    18h 0m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    16h 15m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    17h 54m
    0