Višegrad: Obilježen Dan Kočarimskog odreda

16.06.2020. 12:56
0
IZVOR: SRNA

U Manastiru Svetog Save na Gornjoj Lijesci danas je služen pomen poginulim borcima Kočarimskog odreda Četvrte čete Višegradske brigade Vojske Republike Srpske, a na spomen-obilježje u selu Kočarim položeno je cvijeće, povodom obilježavanja Dana Odreda.

Predsjednik opštinske boračke organizacije Aleksandar Savić rekao je da su borci Kočarimskog odreda imali ključnu ulogu u odbrani srpskog naroda Višegrada od terora kojem su bili izloženi.

- Da nije bilo Kočarima i ovog odreda Srbi bi imali ponovo Stari Brod i neke nove Miloševiće. Zahvaljujući ovim ljudima, koji su shvatili da su u proteklom ratu stradale čitave porodice i nestajala sela, oni su se organizovali i pokazali nama u Višegradu kako treba da se branimo - rekao je Savić.

Načelnik višegradske opštine Mladen Đurević rekao je da je narod ovog kraja dobrom organizacijom uspio da zaštiti svoja ognjišta, ali i Višegrad i doprinese očuvanju Republike Srpske.

- Naša obaveza, prije svega nas iz opštine, jeste da obilježavamo ovakve datume i da damo značaj svima koji su podnijeli veliku žrtvu za stvaranje Republike Srpske - naglasio je Đurević.

Borac Kočarimskog odreda Goran Trifković rekao je da je prilikom osnivanja Odred brojao oko 30 vojnika i da je kasnije prerastao u Četvrtu četu Vojske Republike Srpske, koja je održavala liniju od Višegrada do Sjemeća.

- Komandant Dobro Ninković nas je organizovao i podijelio u grupe, naoružali smo se, a Četa je kasnije brojala oko 80 boraca. Naša obaveza je bila da pod svojom kontrolom držimo put prema Rogatici - naveo je Trifković.

On je istakao da je na početku rata na Kočarimu izgubio brata, te da je mnogo boraca poginulo u zasjedama na održavanju ovog puta i komunikacije.

- Svi pripadnici Odreda bili su ljudi sa ovog kraja. Prilikom napada muslimanskih snaga na Višegrad, uspjeli smo se odbraniti na Donjoj Lijesci i potisnuti njihove snage prema Međeđi i Ustiprači - podsjetio je Trifković.

Borac Kočarimskog odreda Novo Rajak istakao je da je formiranje odreda bio odgovor na zveckanje oružjem komšija muslimana i da je ukupno 33 vojnika ovog odreda dalo živote za odbranu Republike Srpske.

- Jedini vid komunikacije Višegrada i Rogatice je bio put preko Sjemeća i ovaj naš dio ovdje, a konfiguracija terena i geografski položaj bio je takav da su sva muslimanska sela bila oko naših. Bili su prilično nadmoćniji i brojniji, branili smo se, a bilo je situacija kada je u grupama od tri vojnika branjeno selo. Odbijali smo napade iako su nam pravili zasjede, ali smo na kraju nekako istrajali - naglasio je Rajak.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Višegradu uhapšeno lice zbog krijumčarenja Sirijaca U Višegradu uhapšeno lice zbog krijumčarenja Sirijaca
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Borbe kod Višegrada i Rudog 1993. godine Borbe kod Višegrada i Rudog 1993. godine
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    10h 0m
    8
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    23h 10m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    23h 42m
    0
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    8h 2m
    0
  • Zakazana sjednica o pravilniku za utvrđivanje minimalca
    22h 1m
    0