Вишеграђани забринути због доласка вехабија у ову општину (ФОТО)

11.03.2022. 20:46
1
ИЗВОР: rtvbn.com

На улицама Вишеграда данас је било појачано прусуство припадника МУП-а Републике Српске за вријеме боравка вехабија у џамији и њихове шетње градом до моста Мехмед-паше Соколовића.

Узнемирење грађана Вишеграда изазвао је долазак групе Бошњака са брадама чији је вођа бивши селафијски даија и предсједник Политичког покрета „Вјера, народ, држава Санин Муса. 

Муса је изјавио да је дошао у обилазак још једног "босанског града и на џуму у градској џамији".

- Имајући у виду да је Равногорски покрет који је проглашен злочиначким најавио традиционално окупљање у Вишеграду, а бошњачки народ је уплашен тиме, да се не осјећа лагодно у свом граду као повратници, желимо да им дамо једну подршку и зато смо данас овдје - додао је Муса.

Предсједник Скупштине општине Виешград Муамер Софовић је рекао да је долазк ове групе људи понижење за бошњачки народ који живии у Вишеграду.

- Овдје су дошли људи који не припадају нама муслиманима Бошњацима и нашој традицији у Вишеграду. Нама овакви овдје не требају и не желимо више да долазе. Био сам у Исламској заједници у граду и нико не подржава оваква окупљања и овакав долазак људи у Вишеград - истакао је Софовић.

Повратник Јасмин Хајдаревић каже да им овакви догађаји не требају у вишеградској општини.

- Ми ово не желимо овдје, они дођу у Вишеград, створе нам тензије, покупе се у своје аутомобиле и оду у Сарајево, Зеницу, Тузлу, а ми Бошњаци који живимо овдје 365 дана у години остајемо да се боримо са нашим проблемима. Успоставили смо добар суживот са комшијама и нико никоме не смета - навео је Хајдаревић.

Предсједник Борачке организације Вишеград Светозар Гузина је рекао да је тужно ово што се дешава у граду на Дрини послије толико година.

- Вехабије долазе у овај град, мјесто гдје досад није било ексцеса, гдје ниједном Бошњаку није фалила длака са главе. Појединци из редова бошњачког народа желе овдје некакве тензије у овим условима. Сви могу да дођу у своју богомољу, грађани никог не дирају, па и кад Бошњаци бацају цвијеће са ћуприје за своје погинуле док ми не смијемо отићи организовано у Добровољачку, на Тузланску капију... - каже Гузина.

Припадник Равногорског покрета Вишеград Драго Глоговац каже да "равногорци" никад никоме нису правили проблеме, а неко с времена на вријеме доведе до усијања ситуацију у граду на међунационалној основи да би се имало шта о томе писати и причати.

Видео: БН ТВ

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    acab 12.03.2022. 03:45
    муслимански фундаменталисти
Повезане вијести
У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца У Вишеграду ухапшено лице због кријумчарења Сиријаца
Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године Борбе код Вишеграда и Рудог 1993. године
"Гробари" из Вишеграда бакљадом и ватрометом честитали рођендан Српској "Гробари" из Вишеграда бакљадом и ватрометом честитали рођендан Српској
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 40m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    13h 38m
    10
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    22h 4m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    20h 19m
    12
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    42m
    0