Виши суд у Београду потврдио оптужницу против припадника "Зенги"

24.06.2022. 20:30
0
ИЗВОР: srna.rs

Виши суд у Београду потврдио је оптужницу против некадашњег припадника Збора народне гарде /зенге/ чији су иницијали Б. Т. званог "Ранко", којом се терети за злочине над заробљеним припадницима ЈНА, који су у септембру 1991. године одведени у логор, формиран у загребачком насељу Ракитје у Центру за обуку МУП-а Хрватске.

Осумњичени није доступан српским правосудним органима јер је након хапшења по потерници Србије у једној од држава ЕУ изручен Хрватској.

Оптужница је потврђена 7. јуна, а ступила на правну снагу протеком рока за жалбу на рјешење Вишег суда којим је оптужница потврђена, пошто жалбе нису изјављене, рекла је за Тањуг портпарол Вишег суда у Београду Татјана Матић.

Суд би у наредном периоду требало да закаже почетак суђења оптуженом у одсуству, јер није доступан правосудним органима Србије.

Тужилаштво за ратне злочине Србије 7. јула прошле године предало је суду оптужницу, након чега ју је суд вратио на допуну истраге и потом потврдио.

Према наводима Тањуга, Б.Т. је поријеклом Албанац који је након рата промијенио име и добио хрватско држављанство, али су му српски истражни органи ушли у траг и идентификовали га као једног од починилаца злочина у којем је мучено и пребијано 14 војника ЈНА, од којих је једног убио.

Осумњичени није доступан српским правосудним органима јер је након хапшења по потјерници Србије у једној од држава ЕУ изручен Хрватској због његовог хрватског држављанства и пребивалишта у Загребу.

Он се терети да је као припадник Збора народне гарде заједно са више непознатих припадника исте јединице, војницима на редовном одслужењу војног рока у ЈНА, који су претходно положили оружје и предали се, у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП-а Хрватске, гдје су потом спроведени, вршио застрашивање, мучење, телесно повређивање, те поступао на нарочито увредљив и понижавајући начин, а једног војника ЈНА и убио.

У више наврата је Б.Т. у различитим временским интервалима, у просторијама у којима су боравили, обједовали и у подрумским просторијама, оштећене војнике ЈНА, чији се идентитет за сада не објављује у јавности, тукао кундаком оружја, рукама и ногама по глави и тијелу, гуменом палицом по леђима и табанима, везивао их лисицама и приморавао да легну на тло, а затим их газио чизмама и скакао по њима.

Пријетио им је ножем да ће им извадити очи и да ће их заклати, репетирао оружје на њих, стављао им цијев оружја у уста и на сљепоочницу претећи им убиством, гасио им цигарете по тијелу и мокрио по њима.

Све то је, према ставу тужилаштва, за посљедицу имало повреде тјелесног интегритета, тешке физичке и психичке трауме, патње и понижење поменутих војника.

Осим тог, 30. септембра 1991. године, приликом батинања једног војника, убио га је пуцњем из пиштоља у главу.

Оптужницом од 7. јула 2021. обухваћени су догађаји од 14. септембра до 1. октобра 1991. године у насељу Ракитје у објекту ЗНГ и МУП Хрватске, пише на сајту Тужилаштва за ратне злочине Србије.

Допунско вештачење које је наложено, према ставу адвоката упућених у овај случај, практично је немогуће јер је конкретна жртва мртва.

Б.Т. се терети да је извршио кривично дело ратни злочин против ратних заробљеника.

Коментари 0
Повезане вијести
Девет година подизао инвалиднину мртве мајке Девет година подизао инвалиднину мртве мајке
Мирољуб Петровић оптужен за надриљекарство Мирољуб Петровић оптужен за надриљекарство
Обиљежено 80 година од покоља српске дјеце у шуми Машвина на Кордуну Обиљежено 80 година од покоља српске дјеце у шуми Машвина на Кордуну
Најчитаније
 • Пало дрво и усмртило дјевојчицу
  15h 23m
  0
 • У Сокоцу украден аутомобил и новац
  15h 7m
  0
 • Два напада на полицијске службенике у Источном Сарајеву
  14h 27m
  0
 • У ЈЗУ Болници „Србија“ по први пут урађена операција атрезије хоане код дјетета
  14h 3m
  0
 • Паљанин Стефан Малбашић међу најбољим студентима у Србији
  10h 23m
  3