Вишковић: Наредне године више пара за борачке категорије

24.11.2023. 12:55
0
ИЗВОР: srna.rs

Премијер Републике Српске Радован Вишковић током разговора са представницима Борачке организације Републике Српске (БОРС) изјавио је да је у буџету за наредну годину планирано повећање издвајања за борачке категорије, те истакао да Влада Српске настоји да се константно побољшава статус ове популације.

Вишковић је разговарао данас у Бањалуци са представницима БОРС-а у оквиру консултација са социјалним партнерима о изради буџета за 2024. годину, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Предсједник Владе Републике Српске још једном је поновио став да ће институције увијек стајати уз борачке категорије јер им је Српска захвална за оно што су дали за њену одбрану.

-Како је рекао, то доказује што је Влада Републике Српске недавно повећала основицу за исплату инвалиднина, као и то што ће од идуће године мјесечни борачки додатак бити повећан на три КМ за сваки мјесец учешће у зони борбених дејстава - наглашава се у саопштењу.

Предсједник БОРС-а Радан Остојић захвалио је премијеру за досадашњу подршку борачким категоријама.

 Предсједник Борачке организације БОРС-а Радан Остојић рекао је да ће наредне године бити реализовано све што су раније потписали и договорили са Владом Српске с циљем побољшања материјално-социјалног положаја борачких категорија.

Остојић је рекао новинарима да је то још једном потврђено на данашњем састанку представника БОРС-а са предсједником Владе Српске Радованом Вишковићем у Бањалуци.

Подсјетио је да су представници БОРС-а у априлу прошле године о овој теми имали састанак са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком, а да су прије мјесец и по дана са Владом потписали Меморандум о разумијевању.

Према његовим ријечима, Меморандумом је дефинисано од октобра увођење јединственог борачког додатка за све категорије који се исплаћује у износу 2,20 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава, док ће од Нове године износити три КМ.

-Личне и породичне инвалиднине од идућег мјесеца биће веће за пет одсто, а од јануара 2024. године биће додатно повећање за пет одсто, док је њихово повећање од почетка ове године износило 13,5 одсто - навео је Остојић.

Нагласио је да су борачке категорије приоритетне и да се у зависности од могућности буџета морају у наредном периоду побољшавати борачка примања која треба да буду усклађена са инфлаторним кретањима.

Састанку су присуствовали и министар финансија Републике Српске Зора Видовић и предсједник Предсједништва БОРС-а Горан Рогић.

Горан Рогић рекао је да ће за ове намјене из буџета Српске за идућу годину бити издвојено додатних 150 милиона КМ и истакао да ће наставити да раде на побољшању статуса борачких категорија.

Коментари 0
Повезане вијести
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    5h 8m
    8
  • Радник пао са стуба и погинуо
    23h 30m
    0
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    20h 38m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    23h 44m
    2
  • Џудо савез Републике Српске: Редовна Скупштина 4. јуна на Јахорини
    19h 52m
    0