Višković: Naredne godine više para za boračke kategorije

24.11.2023. 12:55
0
IZVOR: srna.rs

Premijer Republike Srpske Radovan Višković tokom razgovora sa predstavnicima Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) izjavio je da je u budžetu za narednu godinu planirano povećanje izdvajanja za boračke kategorije, te istakao da Vlada Srpske nastoji da se konstantno poboljšava status ove populacije.

Višković je razgovarao danas u Banjaluci sa predstavnicima BORS-a u okviru konsultacija sa socijalnim partnerima o izradi budžeta za 2024. godinu, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Predsjednik Vlade Republike Srpske još jednom je ponovio stav da će institucije uvijek stajati uz boračke kategorije jer im je Srpska zahvalna za ono što su dali za njenu odbranu.

-Kako je rekao, to dokazuje što je Vlada Republike Srpske nedavno povećala osnovicu za isplatu invalidnina, kao i to što će od iduće godine mjesečni borački dodatak biti povećan na tri KM za svaki mjesec učešće u zoni borbenih dejstava - naglašava se u saopštenju.

Predsjednik BORS-a Radan Ostojić zahvalio je premijeru za dosadašnju podršku boračkim kategorijama.

 Predsjednik Boračke organizacije BORS-a Radan Ostojić rekao je da će naredne godine biti realizovano sve što su ranije potpisali i dogovorili sa Vladom Srpske s ciljem poboljšanja materijalno-socijalnog položaja boračkih kategorija.

Ostojić je rekao novinarima da je to još jednom potvrđeno na današnjem sastanku predstavnika BORS-a sa predsjednikom Vlade Srpske Radovanom Viškovićem u Banjaluci.

Podsjetio je da su predstavnici BORS-a u aprilu prošle godine o ovoj temi imali sastanak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, a da su prije mjesec i po dana sa Vladom potpisali Memorandum o razumijevanju.

Prema njegovim riječima, Memorandumom je definisano od oktobra uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve kategorije koji se isplaćuje u iznosu 2,20 KM po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava, dok će od Nove godine iznositi tri KM.

-Lične i porodične invalidnine od idućeg mjeseca biće veće za pet odsto, a od januara 2024. godine biće dodatno povećanje za pet odsto, dok je njihovo povećanje od početka ove godine iznosilo 13,5 odsto - naveo je Ostojić.

Naglasio je da su boračke kategorije prioritetne i da se u zavisnosti od mogućnosti budžeta moraju u narednom periodu poboljšavati boračka primanja koja treba da budu usklađena sa inflatornim kretanjima.

Sastanku su prisustvovali i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović i predsjednik Predsjedništva BORS-a Goran Rogić.

Goran Rogić rekao je da će za ove namjene iz budžeta Srpske za iduću godinu biti izdvojeno dodatnih 150 miliona KM i istakao da će nastaviti da rade na poboljšanju statusa boračkih kategorija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Od narednog petka manje toplo Od narednog petka manje toplo
Opština Trnovo kupila dva nova aparata za laboratoriju Doma zdravlja “Trnovo” Opština Trnovo kupila dva nova aparata za laboratoriju Doma zdravlja “Trnovo”
Oboren ljetni rekord u potrošnji struje Oboren ljetni rekord u potrošnji struje
Najčitanije
 • Bitka za Rogaticu - Jedna od najvećih bitki četnika protiv Nijemaca i ustaša (VIDEO)
  16h 44m
  13
 • Punjene tikvice
  16h 17m
  0
 • Preminula jednogodišnja beba nakon što je otac zaboravio u automobilu
  16h 37m
  0
 • Pad sistema i u BiH
  14h 58m
  1
 • Lukić: Nema većeg sevapa nego nahraniti gladnog (VIDEO)
  7h 25m
  12