Вишковић: Српска има обезбијеђен новац за вакцине

21.01.2021. 15:51
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је да Српска, путем Компезационог фонда, има обезбијеђен новац за набавку вакцина против вируса корона, при чему је већ аплицирала за набавку руских вакцина довољних за имунизацију 200.000 грађана.

- Ми смо у систему `Ковакс` обезбиједили новац, имамо спреман новац што се тиче Републике Српске из Компензационог фонда и за остале произвођаче - рекао је Вишковић након састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом и премијером ФБиХ Фадилом Новалићем, са којима је разговарао о заједничком проналажењу алтернативних извора за набавку вакцине против вируса корона.

Вишковић је изјавио новинарима у Сарајеву да у процесу набавке вакцина треба радити заједно са ФБиХ, истичући да ентитетске владе ни до сада нису сједиле скрштених руку.

Према његовим ријечима, Република Српска веома је близу да набави руске вакцине.

- Наша жеља је исказана за руском вакцином, а спремни смо да је набавимо заједно са ФБиХ, ако то и они желе - рекао је Вишковић и додао да је већ пронађен дистрибутер за БиХ, а самим тим и за Републику Српску, те да је са произвођачем већ потписан уговор.

Он није желио да спекулише о року набавке руских вакцина, али је рекао да ће то бити врло брзо.

- На данашњем заједничком састанку констатовали смо да је и ФБиХ спремна да одређену количину руске вакцине обезбиједи за своје кориснике, и већ сутра ће федерално Министарство здравља исказати своје потребне количине - навео је премијер Српске.

Он је напоменуо да је Република Српска већ аплицирала за 200.000 доза руске вакцине, што одговара потреби за вакцинацију и ревакцинацију 200.000 грађана Српске.

Вишковић је навео да Република Српска иде на варијанту да вакцинише до 50 одсто својих становника, подсјетивши да је вакцинација бесплатна и на добровољној бази.

Премијер Српске је рекао да ће на данашњој сједници Владе Републике Српске бити утврђен план вакцинисања грађана, наводећи да ће након здравствених радника и полиције, бити вакционисани и новинари.

Одговарајући на питања новинара, он је рекао да су путем повољних услова Свјетске банке обезбијеђена кредитна средства за помоћ малим и средњим предузећима, о чему ће ускоро расправљати Народна скупштина Републике Српске, с циљем одобравања овог пројекта.

Према његовим ријечима, та средства ће за два или три мјесеца, путем Инвестиционо-развојне банке Републике Српске, бити пласирана у реални сектор, у привреду. 

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви Сјећање на страдање српских бораца и цивила на Папратној њиви
Наточио гориво на пумпи и побјегао Наточио гориво на пумпи и побјегао
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 36m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 27m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 14m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 40m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 22m
    0