Вишковић: У Републици Српској ступила на снагу нова уредба

01.05.2020. 21:06
0
ИЗВОР: СРНА

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да у Српској ступа на снагу уредба према којој ће се комунална полиција и инспектори, заједно са МУП-ом, укључити у санкционисање лица која се не придржавају мјера Штаба за ванредне ситуације и Владе Републике Српске.

- Казне су прописане у распону од 100 КМ до 300 КМ и молим грађане да поштују наше мјере - рекао је Вишковић и истакао да се то односи само на неодговорне.

Он је изразио забринутост што је у Републици Српској у посљедња два дана код више од 100 људи утврђен вирус корона.

- Дао сам да се направе стручне анализе гдје је проблем и како да се реагује, те како да ставимо то под контролу - рекао је Вишковић за Телевизију "Н1".

Подсјећајући да је крај девете седмице од појаве вируса корона у Републици Српској, он је истакао да је било за очекивати да се број заражених смањује.

- А ми смо дошли у протекла два дана до максимума - рекао је предсједник Владе Српске и додао да струка сматра да је то посљедица комотнијег понашања током празника.

Према његовим ријечима, зато је за првомајске празнике проширен полицијски час и зато остају на снази мјера забране за викенд између мјеста становања и забрана окупљања, као и обавеза ношења заштитне опреме.

- Колико будемо одговорни и колико се будемо придржавали прописаних мјера, прије ћемо се изборити са овим вирусом - поручио је Вишковић.

Он је рекао да је за вријеме епидемије вируса корона у Републици Српској без посла остало 2.403 радника, од којих је 1.100 било запослено на одређено вријеме, а остали на неодређено.

Према његовим ријечима, највећи број радника који су остали без посла радили су у трговини и угоститељству, док је прерађивачка индустрија на трећем мјесту.

Вишковић је навео да је 867 радника, према подацима Завода за запошљавање Републике Српске, добило запослење.

- Ми смо већ 14 милиона КМ пореза и доприноса уплатили за март за правна лица, пословне субјекте који су мјерама Штаба Републике Српске за ванредне ситуације били онемогућени да раде, попут трговина и угоститељства. Ми смо ту нашу обавезу са данашњим даном испунили за више од 10.000 пословних субјеката и више од 40.000 радника. Платили смо порезе и доприносе, а послодавци су платили плате - прецизирао је Вишковић.

Што се тиче априла, премијер Српске је навео да ће Влада уплатити и најнижу плату, порезе и доприносе, али ће ово бити проширено и на субјекте који су због вируса корона имали угрожено пословање.

- Цијенимо да ће нам за те потребе требати близу 55 милиона КМ и биће обухваћено 70.000 радника - навео је Вишковић и констатовао да би без ових мјера број отпуштених радника у Српској био знатно већи.

Он је подсјетио да је донесена одлука да новчано буду награђени здравствени радници који су радили у вријеме епидемије, те одлука којом ће око 5.300 полицијских службеника имати право на новчану надокнаду.

- У наредном периоду биће обухваћени и цивилна заштита, инспекција и још неке службе које су имале директан додир са људима који су заражени вирусом корона. То је симболична награда за њихов труд и излагање опасности - рекао је Вишковић.

Он је истакао да ће се настојати помоћи и возачима у међународном превозу који су у вријеме ескалације вируса корона у Европи возили према земљама које су пуно више погођене пандемијом него БиХ и тиме омогућили добру снабдјевеност животним намирницама, те очување производње у БиХ.

- Трговци су имали промет много више него прије кризе и добит, према томе цијеним да могу наградити своје раднике. Не би било коректно очекивати да то раде институције - поручио је Вишковић.

Он је нагласио да је поносан што је Влада Републике Српске набавила мобилну болницу, која је сада власништво Српске.

Вишковић је рекао да је дат налог да се мобилна болница монтира у Залужанима како би сви могли да се увјере да је болница стигла и како она изгледа.

- У овом моменту сигурно је да нам не треба - нагласио је Вишковић и додао да се болница може користити у случају елементарних непогода, не само као болница него и као прихватилиште.

Он је навео да је ријеч о објекту површине 6.000 метара квадратних са 500 кревета који се данас може поставити у 10 градова са по 50 лежајева.

- Без обзира на све критике, био бих најсрећнији премијер да нам тај објекат никад не затреба, али га Република Српска за разлику од већине земаља има за `не дај Боже` - истакао је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске подсјетио је да је формирана комисија која треба да утврди ко је одговоран што су здрави људи грешком одведени у Студентски центар у Бањалуци у којем су смјештена лица заражена вирусом корона.

- Сви одговорни у том процесу ће бити санкционисани без обзира о коме се ради - истакао је Вишковић, који се и овом приликом извинио свима који су доживјели непријатност.

Он је додао да као премијер и одговоран човјек није могао урадити ништа друго него да наложи да се одговорни за ово санкционишу.

Коментари 0
Повезане вијести
Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО) Вишковић открио како би могао да изгледа нови обрачун струје у Српској (ВИДЕО)
Вишковић: Наредне године више пара за борачке категорије Вишковић: Наредне године више пара за борачке категорије
Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница Вишковић: Од 1. октобра појефтињење великог броја намирница
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 39m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    16h 7m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 40m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 32m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 40m
    0