Вишковић: Узећемо најмање 200.000 доза руске вакцине

16.12.2020. 13:38
0
ИЗВОР: srpskainfo

Влада Срспке је прије више од два мјесеца за вакцину против корона вируса уплатила аванс од 2,5 милиона КМ, а у понедјељак смо измирили остатак од 5,7 милиона КМ, тако да смо у потпуности исплатили износ за 400.000 доза које треба да добије Српска, рекао је премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Он је нагласио да је у просецу набавке поменуте вакцине Влада Република Српске урадила све што је требало да уради.

– Вакцина се даје у двије дозе, што значи да ћемо набавити количину за око 200.000 наших становника, односно, за око 20 одсто популације. Тешко је рећи када ће кренути дистрибуција, јер није све до нас. Оно што је до нас ми смо испунили, и сада очекујемо испоруку од произвођача – рекао је Вишковић и додао да још није дефинитивно од којега ће произвођача вакцина бити набављена.

– Могуће је да ћемо свих произвођача набавити одређене количине. Јер, ниједан произвођач у овом тренутку нема довољне количине које се траже. Наиме, читав свијет тражи вакцину против корона вируса, а каква вакцине буде за 80 земаља са којима смо у програму, таква ће бити и за БиХ и Српску – наглашава Вишковић.

Према његовим ријечима, са министром вањских послова Русије Сергејом Лавровом разговарано је и о руским вакцинама.

– Добили смо обимну документацију од руских произвођача која се преводи и која че бити упућена и Агенцији за лијекове и медицинска средства БиХ. У овом програму је и Србија. Чим се стекну услови да вакцина може бити испоручена БиХ, узећемо минимално 200.000 доза из Руске Федерације – поручио је Вишковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају Руси напредују код Харкова: Украјински војници се предају, а официри се свађају
Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО) Војна парада у Москви: Учествовало 9.000 људи (ФОТО,ВИДЕО)
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    20h 6m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    21h 39m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    18h 5m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    20h 18m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 47m
    3