Вишковић: Зар је злочин рећи да је наша најнижа плата највећа у региону

06.07.2021. 15:36
4
ИЗВОР: nezavisne.com

Премијер Републике Српске Радован Вишковић истакао је да су Српска и њена привреда по много чему конкурентни у БиХ и региону.

Реагујући на прозивке појединих опозиционара у Народној скупштини током скупштинске расправе о Консолидованом извјештају о извршењу буџета Српске за прошлу годину, Вишковић је упитао да ли је злочин и што је Српска по цијени електричне енергије конкурентна и у БиХ и изван?

-Зар и то није показатељ конкурентности привреде и Српске? Зар није конкурентност да су наше пореске стопе мање у односу на ФБиХ и у односу на окружење, изузев Сјеверне Македоније која има нижу збирну стопу пореза... Зар је злочин рећи да је наша најнижа плата највећа у БиХ и у окружењу, да је наша просјечна плата већ дуже вријеме већа него у ФБиХ, да смо имали више запослених у 2020. него у 2019. години...- упитао је Вишковић.

Он је рекао да се, према информацијама Завода за запошљавање, у години корона вируса више људи у Српској запослило него што је остало без посла.

Вишковић је рекао да Влада путем поменутог завода брине о онима који су остали без посла, а све да би они имали редовна примања.

Он је напоменуо да Српска једина у окружењу има Закон о подстицајима, кроз кога је за више од 700 привредних субјеката и 40.000 радника до сада издвојено око 15 милиона КМ на име повећања плата.

Вишковић је рекао да економски показатељи јасно говоре како је било у Српској када је на власти била опозиција и када је, између осталог, спроведена погрешна и криминална приватизација, а хиљаде радника остало без посла.

Он је рекао да људи из правосуђа треба да сносе одговорност за своје погрешне и промашене одлуке, а не да се за то плаћа из буџета.

Вишковић је одбацио инсинуације да је добио ново возило и рекао је да је "фолксваген туарег", паркиран испред Скупштине, власништво Цивилне заштите и добијен из донације.

Он је рекао да то возило користи као командант Републичког штаба за ванредне ситуације, те је додао да то ауто нису купили ни Влада нити премијер.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић рекла је да Српска може много брже да напредује, али са ефикаснијом и динамичнијом влашћу, те спремношћу за суштинске реформе.

Она је додала да је за тако нешто потребна ефикаснија јавна управа, али да треба смањити и порезе, сасјећи корупцију, довести квалитетне кадрове и рестеретити привреду како би она постала конкурентна.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић рекао је да треба повећати приходе од концесија и навео да многе бројке у Консолидованом извјештају о извршењу буџета Српске за прошлу годину показују да је Српска у лошој ситуацији.

Коментари 4
  • Generic placeholder image
    Ters 08.07.2021. 14:18
    U skladu s onom - vjerujete li vi meni ili svojim očima ...
  • Generic placeholder image
    Zagor Te Nej 07.07.2021. 10:44
    Nije sporan iznos najnize plate 540km! Vec vrijedja inteligenciju sto se odgovorni ljudi ne zapitaju kako im je svaki drugi prijavljen bas na najnizu platu! U Republici Srpskoj imamo zaposlene u javnom sektoru i administraciji koji imaju plate koje imaju i zaposlene u privatnom i realnom sektoru koji uglavnom rade za minimalac ili nisu uopste prijavljeni...
  • Generic placeholder image
    Mirce 06.07.2021. 21:47
    Sta reci.. ŠOK.... ZA ŠOKOM.... jedno je ljubav za OTADŽBINU, za REPUBLIKU SRPSKU!!! ali nemojte na j**** u zdrav razum, plate su mizerne, potrosacka korpa bar DVICA!!! ZVANICNE PROSJEKE DRZITE VI SA BUDŽETA, UZIVATE, dok obicni narod KRPI KRAJ SA KRAJEM.
  • Generic placeholder image
    Анонимно 06.07.2021. 17:08
    Sta si uradio da bi opravdao tu platu"najnizu"
    Nji nju nisi sposoban zaraditi
Повезане вијести
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 51m
    0
  • Крађа у Палама
    21h 9m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 36m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 24m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 45m
    0