Високи Дечани сврстани на листу најугроженијих локалитета у Европи

08.04.2021. 17:52
0
ИЗВОР: Srpskainfo

Манастир Српске православне цркве на КиМ Високи Дечани сврстан је на листу седам најугроженијих локалитета у Европи за 2021. годину, објавила је данас пан-европска федерација за очување културног насљеђа Европа Ностра.

Листа седам најугроженијих локалитета објављена је путем видео конференције, а како је изјавио извршни потпредседник Европа Ностре Гај Клаус циљ листе је да алармира због због озбиљних претњи са којима се суочавају те локације.

Осим Високих Дечана на листи су се нашле и аустријска Ахензе жељезница стара 133 година, историјско гробље Мирогој у Хрватској, пет грчких острва на југу Егејског мора, ренесансни врт Ðусти у Верони, зграда централне поште у Скопљу и црква у стијени сан Хуан у кантабрији у Шпанији.

– Од изванредног средњевековног манастира до изузетног ренесансног врта, од индустријских и модерних грађевина до култних пејзажа, ова мјеста су важно свједочење наше заједничке прошлости, сјећања и идентитета – рекао је он.

Европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и младе Марија Габријел изјавила је поводом објављивања листе да је културно насљеђе Европе “наша прошлост, садашњост и будућност”.

– Оно заслужује нашу највећу пажњу и заштиту. Кроз седам најугроженијих програма стављамо у центар пажње европско наслеђе, подижући свијест и отварајући пут за одрживу будућност одабраних локација – рекла је она.

Листу од седам најугроженијих локалитета за 2021. годину сачинио је Одбор Европа Ностре од 12 приједлога који су ушли у ужи избор од стране међународних стручњака, а избор је извршен на основу изузетног значаја наслеђа и културне вриједности сваке од локација, као и на основу процјене опасности са којом су суочене.

Изабраних седам локација испуњавају услове за грант Европске инвестиционе банке (ЕИБ) до 10.000 евра које ће им ЕИБ доделити као би им помогла у спровођењу договорених активности које ће допринијети спасавању угрожене локације.

Тимови састављени од стручњака из Европа Ностре, Института ЕИБ-а и предлагача локалитета за листу прикупиће информације о сваком случају и састати се са кључним актерима, како би идентификовали кључне проблеме и обезбиједили широку помоћ за очување ових локалитета.

Коментари 0
Повезане вијести
Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом Патријарх Порфирије: Не дају ми да уђем у мој дом
Обиљежен Ђурђевдан у Призрену Обиљежен Ђурђевдан у Призрену
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Најчитаније
  • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
    55m
    4
  • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
    20.05.2024
    1
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    14h 22m
    0
  • Пет лица повријеђено у саобраћајној незгоди на путу Љубогошта - Подроманија
    1h 52m
    0
  • Паљанин Горан Круљ освојио злато на Eвропском првенству у дизању тегова
    12h 55m
    0