Поповић: Визири за здравствене раднике стижу са ЕТФ-а из Источног Сарајева

11.04.2020. 18:08
0
ИЗВОР: Катера

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић за портал Катера осврнуо се на новонасталу ситуацију изазвану вирусом корона и прекид наставе на овој високошколској установи.  Изјавио је да се увођењем и масовнијим кориштењем наставе на даљину направио велики искорак ка модернизацији наставног процеса, што може бити од користи и у будућности.

- Ми смо одмах реаговали по наредби Министарства, и чекали тренутак да почнемо са држањем online наставе, јер смо то и очекивали. Врло брзо смо, након одлуке о прекиду наставе, а да студенти не би губили континуитет у учењу, изабрали и покренули платформе за учење на даљину и софтвере за видео-конференцију које користимо за држање наставе у виртуелним учионицама, те дистрибуцију аудио и видео записа и наставних материјала. Поред тога користимо и различите софтверске симулаторе за одржавање лабораторијских вјежби - рекао је Катери Поповић.

Према његовим ријечима, студенти су задовољни овим системом наставе и до сада се показало да је електронска настава путем виртуелних учионица и других електронских средстава веома ефикасна и занимљива студентима.

- Професори и асистенти путем ових наших платформи у електронској форми шаљу материјале студентима. Викендом студентима стиже материјал који је потребно обрадити у току седмице, они га прочитају, а онда од понедјељка креће настава по устаљеним распоредима, који су постојали прије ове ванредне ситуације. Студенте не претрпавамо градивом, не шаљемо им читаве књиге, него искључиво оно што је планирано за ту седмицу и само то се изводи – истакао је Поповић и додао да је наставно особље ЕТФ-а увијек доступно студентима за online консултације.

Ово је за Катеру потврдио и предсједник Удружења студената Електротехничког факултета у Источном Сарајеву (СТЕЛЕКС) Никола Перишић који је нагласио да је његово мишљење и мишљење његових колега, да је овај вид наставе адекватна замјена за класичну наставу, с обзиром на услове у којима се сви налазимо.

- Преко различитих електонских платформи, добијамо материјале помоћу којих усвајамо градиво, а поред тога професори и асистенти нам држе вјежбе, као и лабораторијске вјежбе које су неизоставне за овакве факултете. Наши асистенти преко програма за симулацију одржавају те вјежбе и уз напоре, на најбољи могући начин покушавају да их приближе студентима и због чега мислимо да смо минимално ускраћени за нова знања – рекао је Перишић.

Представник Удружења студената електротехнике Европе (EESTEC) и члан Сената Лука Ждрале такође је потврдио да су студенти задовољни органицазијом наставе на овом факултету.

- Факултет је реаговао на вријеме, online настава је организована свега неколико дана након одлуке о прекиду, тако да нисмо губили градиво. Сарадња између професора, асистената и студената је добра, они нам преко одговарајућих платформи пружају потребно знање које ми усвајамо. Могу рећи да је настава више него добро организована – нагласио је Ждрале.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић се за наш портал осврнуо и на подухват тима инжењера ЕТФ-а у Источном Сарајеву и њихову идеју за производњу заштитних визира за медицинско особље.

Слика

Он је навео да је њихова сарадња са привредним субјектима из државног и приватног сектора као и са институцијама на локалном нивоу и на нивоу БиХ одувијек била добра и да траје дужи временски период.

- Ми смо много пројеката реализовали са Градом Источно Сарајево од којих је један био прије двије године, а то је подјела малих мобилних Е-ботова, како смо их ми назвали, а то су програмабилни аутомобили које смо дијелили као донацију у средњим школама на територији Града Источно Сарајево. То смо планирали и за ову годину у склопу промотивне кампање као уписну политику за упис на наш факултет. Све смо припремили и ове године, али новонастала ситуација нас је омела у томе – рекао је Поповић и додао:

- Игром случаја у овој ситуација, каква јесте, непријатна за све нас, ми смо дошли на идеју да покренемо иницијативу да у нашим лабораторијама на 3D штампачима израдимо визире које бисмо поклонили, тј. подијелили установама којима је то потребно. Кад смо се обратили Граду за помоћ у набавци репроматеријала, јер смо ми имали ограничене количине, они су рекли да то није никакав проблем и Град Источно Сарајево је подржао наш пројекат.  Ово што радимо је  заједнички пројекат Града Источно Сарајево и ЕТФ-а.

Како је Поповић навео, ради се о визир маскама које су прављене од јако квалитетне пластике,  за разлику од ових које се могу наћи на тржишту. То је PETG пластика и она је отпорна на високу температуру, тако да се може вршити дезинфекција на температури до 60 °С. Због тога ови визири могу да се употребљавају више пута и пружиће добру заштиту особама које их носе. Такође, на заштитном паковању визира се налази QR код са упутством за дезинфекцију. 

Слика

- Ми смо се одлучили заједно са Градом Источно Сарајево, на њихов приједлог, да то буду здравствене установе на територији Града, домови здравља и Болница „Србија“, те да пошаљемо по 20 визира за болнице у источном дијелу Републике Српске, од Требиња до Бијељине - додао је наш саговорник.

За крај разговора Поповић је истакао да су један дио визира завршили и испоручили, и да им за даљу производњу недостаје још репроматеријала, који су наручили и чекају, те да ће они наставити правити визире, ако за то буде потребе.

Такође истиче да они праве визире и искључиво их дају управи Града која их даље донира.

Коментари 0
Повезане вијести
ЕТФ Источно Сарајево: Електромобилност - Изазови и могућности ЕТФ Источно Сарајево: Електромобилност - Изазови и могућности
Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву Вељко Вулетић - Легенда ЕТФ-а Универзитета у Источном Сарајеву
Разговарано о могућностима студирања студената из Индије на ЕТФ-у (ФОТО) Разговарано о могућностима студирања студената из Индије на ЕТФ-у (ФОТО)
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 4m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 3m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 16m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 45m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 18m
    0