Popović: Viziri za zdravstvene radnike stižu sa ETF-a iz Istočnog Sarajeva

11.04.2020. 18:08
0
IZVOR: Katera

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović za portal Katera osvrnuo se na novonastalu situaciju izazvanu virusom korona i prekid nastave na ovoj visokoškolskoj ustanovi.  Izjavio je da se uvođenjem i masovnijim korištenjem nastave na daljinu napravio veliki iskorak ka modernizaciji nastavnog procesa, što može biti od koristi i u budućnosti.

- Mi smo odmah reagovali po naredbi Ministarstva, i čekali trenutak da počnemo sa držanjem online nastave, jer smo to i očekivali. Vrlo brzo smo, nakon odluke o prekidu nastave, a da studenti ne bi gubili kontinuitet u učenju, izabrali i pokrenuli platforme za učenje na daljinu i softvere za video-konferenciju koje koristimo za držanje nastave u virtuelnim učionicama, te distribuciju audio i video zapisa i nastavnih materijala. Pored toga koristimo i različite softverske simulatore za održavanje laboratorijskih vježbi - rekao je Kateri Popović.

Prema njegovim riječima, studenti su zadovoljni ovim sistemom nastave i do sada se pokazalo da je elektronska nastava putem virtuelnih učionica i drugih elektronskih sredstava veoma efikasna i zanimljiva studentima.

- Profesori i asistenti putem ovih naših platformi u elektronskoj formi šalju materijale studentima. Vikendom studentima stiže materijal koji je potrebno obraditi u toku sedmice, oni ga pročitaju, a onda od ponedjeljka kreće nastava po ustaljenim rasporedima, koji su postojali prije ove vanredne situacije. Studente ne pretrpavamo gradivom, ne šaljemo im čitave knjige, nego isključivo ono što je planirano za tu sedmicu i samo to se izvodi – istakao je Popović i dodao da je nastavno osoblje ETF-a uvijek dostupno studentima za online konsultacije.

Ovo je za Kateru potvrdio i predsjednik Udruženja studenata Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu (STELEKS) Nikola Perišić koji je naglasio da je njegovo mišljenje i mišljenje njegovih kolega, da je ovaj vid nastave adekvatna zamjena za klasičnu nastavu, s obzirom na uslove u kojima se svi nalazimo.

- Preko različitih elektonskih platformi, dobijamo materijale pomoću kojih usvajamo gradivo, a pored toga profesori i asistenti nam drže vježbe, kao i laboratorijske vježbe koje su neizostavne za ovakve fakultete. Naši asistenti preko programa za simulaciju održavaju te vježbe i uz napore, na najbolji mogući način pokušavaju da ih približe studentima i zbog čega mislimo da smo minimalno uskraćeni za nova znanja – rekao je Perišić.

Predstavnik Udruženja studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC) i član Senata Luka Ždrale takođe je potvrdio da su studenti zadovoljni organicazijom nastave na ovom fakultetu.

- Fakultet je reagovao na vrijeme, online nastava je organizovana svega nekoliko dana nakon odluke o prekidu, tako da nismo gubili gradivo. Saradnja između profesora, asistenata i studenata je dobra, oni nam preko odgovarajućih platformi pružaju potrebno znanje koje mi usvajamo. Mogu reći da je nastava više nego dobro organizovana – naglasio je Ždrale.

Dekan Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Božidar Popović se za naš portal osvrnuo i na poduhvat tima inženjera ETF-a u Istočnom Sarajevu i njihovu ideju za proizvodnju zaštitnih vizira za medicinsko osoblje.

Slika

On je naveo da je njihova saradnja sa privrednim subjektima iz državnog i privatnog sektora kao i sa institucijama na lokalnom nivou i na nivou BiH oduvijek bila dobra i da traje duži vremenski period.

- Mi smo mnogo projekata realizovali sa Gradom Istočno Sarajevo od kojih je jedan bio prije dvije godine, a to je podjela malih mobilnih E-botova, kako smo ih mi nazvali, a to su programabilni automobili koje smo dijelili kao donaciju u srednjim školama na teritoriji Grada Istočno Sarajevo. To smo planirali i za ovu godinu u sklopu promotivne kampanje kao upisnu politiku za upis na naš fakultet. Sve smo pripremili i ove godine, ali novonastala situacija nas je omela u tome – rekao je Popović i dodao:

- Igrom slučaja u ovoj situacija, kakva jeste, neprijatna za sve nas, mi smo došli na ideju da pokrenemo inicijativu da u našim laboratorijama na 3D štampačima izradimo vizire koje bismo poklonili, tj. podijelili ustanovama kojima je to potrebno. Kad smo se obratili Gradu za pomoć u nabavci repromaterijala, jer smo mi imali ograničene količine, oni su rekli da to nije nikakav problem i Grad Istočno Sarajevo je podržao naš projekat.  Ovo što radimo je  zajednički projekat Grada Istočno Sarajevo i ETF-a.

Kako je Popović naveo, radi se o vizir maskama koje su pravljene od jako kvalitetne plastike,  za razliku od ovih koje se mogu naći na tržištu. To je PETG plastika i ona je otporna na visoku temperaturu, tako da se može vršiti dezinfekcija na temperaturi do 60 °S. Zbog toga ovi viziri mogu da se upotrebljavaju više puta i pružiće dobru zaštitu osobama koje ih nose. Takođe, na zaštitnom pakovanju vizira se nalazi QR kod sa uputstvom za dezinfekciju. 

Slika

- Mi smo se odlučili zajedno sa Gradom Istočno Sarajevo, na njihov prijedlog, da to budu zdravstvene ustanove na teritoriji Grada, domovi zdravlja i Bolnica „Srbija“, te da pošaljemo po 20 vizira za bolnice u istočnom dijelu Republike Srpske, od Trebinja do Bijeljine - dodao je naš sagovornik.

Za kraj razgovora Popović je istakao da su jedan dio vizira završili i isporučili, i da im za dalju proizvodnju nedostaje još repromaterijala, koji su naručili i čekaju, te da će oni nastaviti praviti vizire, ako za to bude potrebe.

Takođe ističe da oni prave vizire i isključivo ih daju upravi Grada koja ih dalje donira.

Komentari 0
Povezane vijesti
ETF Istočno Sarajevo: Elektromobilnost - Izazovi i mogućnosti ETF Istočno Sarajevo: Elektromobilnost - Izazovi i mogućnosti
Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Veljko Vuletić - Legenda ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu
Razgovarano o mogućnostima studiranja studenata iz Indije na ETF-u (FOTO) Razgovarano o mogućnostima studiranja studenata iz Indije na ETF-u (FOTO)
Najčitanije
  • Uhapšen Sokočanin zbog sumnje da je bacio bombu u dvorište kuće
    22h 9m
    4
  • Sokočani uhapšeni zbog sumnje da su namjeravali policajcima zapaliti vozila
    20h 30m
    1
  • Centar za zdravo starenje “Aktiva” u Istočnoj Ilidži proslavio tri godine rada
    22h 47m
    1
  • Sjećanje na poginule i umrle borce Srpske garde Ilidža
    46m
    0
  • Podržimo predstavnice Istočnog Novog Sarajeva na "Ritmu Evrope"
    16h 41m
    0