Вјечне расправе о календару: Да ли би Срби прихватили промјену датума славе

10.12.2023. 11:49
19
ИЗВОР: glassrpske.com

Једна од тема које се низ година уназад редовно појављују у јавном дискурсу на прелазу из старе у нову годину је питање календара и подвојености у вези с тим. Многи сматрају да је то питање пренаглашено, премда је у прошлости оно знало озбиљно усковитлати вјерске и политичке страсти.

 Да би стекли увид у сву сложеност овог, наоко маргиналног проблема, морамо се вратити у врло далеку прошлост, на почетак приче. Први соларни (Сунчеви) календари, који су за основу имали вријеме кружења Земље око Сунца, настали су још прије четири миленијума. Током историје људске цивилизације у свијету је до сада креирано више од 1.500 различитих календара, од којих је данас у употреби још њих око 50. Због ограниченог простора нећемо пратити њихову генезу, него ћемо сву пажњу усмјерити на јулијански и грегоријански календар, који су предмет ове приче.

Римски император Гај Јулије Цезар, свјестан мањкавости тадашњег лунарног календара, дозва грчког астронома Созигена из Александрије, који сачини нови календар по астрономским принципима. Он доби име јулијански по свом покровитељу и ступи у званичну употребу 1. јануара 45. године п.н.е. Тај календар је имао једну ману, као уосталом и сви прије и послије њега, јер је одступао од астрономске (соларне) године за 11 минута и 15 секунди. Због ове “ситнице” сваких 128 година појављивала би се разлика од једног дана. Хришћанска црква од самих почетака постојања рачунала је вријеме по њему, а на Екуменском сабору у Никеји 325. године посебно је утврђен начин одређивања дана Васкрса као кључног празника за саму суштину хришћанске вјере.

Много касније калабријски доктор Лили предложи папи Гргуру XIII нови, тачнији календар (грегоријански) и он би уведен 4, односно 15. октобра 1582. године. У односу на свог претходника његова грешка би стварала један дан кашњења на сваких 3.280 година. Он убрзо постаде примарни избор већине католичких држава, мада тај процес код неких није ишао брзо и без отпора, па и насиља.

У вријеме његовог доношења велики дио православног свијета, заједно са својим духовним центрима, био је под османском управом, похаран и поробљен, тако да није ни могао учествовати у процесу његовог усвајања. И тако је јулијански календар послије 16 вијекова суверене владавине био принуђен на узмицање са свјетске сцене пред својим амбициозним сљедбеником који је освајао државе и континенте. Све до почетка двадесетог вијека питање синхронизације календара свело се на неколико спорадичних покушаја, а поред осталих опречних питања за православне је највећи проблем грегоријанског календара било питање Васкрса који је по њему некад падао на дан јеврејске Пасхе, а некад и прије ње, што је било грубо кршење одлука светих отаца на Никејском сабору.

Један озбиљан покушај рјешавања овог питања учинио је на прагу XX вијека професор Максим Трпковић, објавивши рад “Реформа календара”. Недуго потом, по формирању Краљевине СХС, ово питање нагло изби у први план јер је више од половине њене територије до тада користило грегоријански календар. Нова држава бијаше принуђена да одмах 28. јануара 1919. године у ванцрквеној употреби уведе тај календар за цијелу територију Краљевине. Исто учинише Бугарска 1916, Русија 1918, Грчка и Румунија 1924. године. Некако у то вријеме васељенски патријарх Мелентије IV изађе са идејом да би сви хришћани требало да установе заједнички календар и да вјерске празнике славе истовремено, па би у том смислу православне цркве морале припремити своје приједлоге за предстојећи црквени конгрес у Цариграду. У оквиру те иницијативе, велики српски научник Милутин Миланковић за нашу цркву сачини до тада најтачнију верзију календара, као резултат сложеног астрономског прорачуна, који би “каснио” један дан на сваких 28.800 година. Сви би мјесеци имали 30 дана, а фебруар 28, односно 29 у преступној години. Тај “српски” календар је представљен Свеправославном конгресу у Цариграду од 10. 5. до 8. 7. 1923. године и био једногласно усвојен. Грци га прихватише одмах, а нешто касније Румуни и Бугари, док га је СПЦ на архијерејском сабору у септембру 1923. усвојила начелно, али је његову примјену одгодила док га не признају и све православне цркве. Многи неупућени са иронијом помињу одустајање СПЦ од властитог приједлога, међутим, даљи слијед догађаја показаће сву мудрост оваквог става.

Наиме, одмах по објелодањивању одлука поменутог Цариградског конгреса јавили су се дисонантни тонови са разних страна. Календар су оспоравали многи духовни ауторитети, а неке цркве нису признавале ни самог Мелентија IV, Светогорци су гласно негодовали и престали литургијски помињати васељенског патријарха. У већини источних цркава појавио се покрет тзв. старокалендараца који су били против ове реформе, у самој Грчкој било их је више од 800.000. У Краљевини Југославији ову реформу су жучно оспоравали многи, а међу најгласнијима су били познати теолози и професори Јустин Поповић и Сергеј Троицки. Они су негирали ауторитет и легитимитет конгреса због неучешћа неких помјесних цркава, а прије свега Руске православне цркве која је у тим тешким данима била згажена и распета од стране бољшевика. Упозоравали су на молитвени раскол међу православним црквама као и да је то уступак римокатолицизму и масонерији. Међутим, добар дио свештенства СПЦ је поздрављао примјену новог календара јер им је умногоме олакшавао административне послове. Ова расправа се повела и изван црквених кругова, па је одгађање примјене новог календара у СПЦ потребно схватити као спречавање могућег раскола и “куповање времена” док се домаћи духови мало смире и разбистри ситуација међу сестринским црквама. Међутим, до данашњих дана не дође до приближавања ставова између тзв. “екумениста” и “традиционалиста”.

Тако се вратисмо на почетак ове приче. И дан-данас о овом питању стоји крајње поларизован однос. На једној страни имамо оне који често некритички фаворизују све што је западно, сматрајући да нећемо постати дио модерног културног свијета док се не одрекнемо своје круте традиције и престанемо бити таоци руске политике на Балкану.

На супротном полу од њих су задрти традиционалисти који тврде да би одступање од јулијанског календара био пут у унијаћење и прозелитизам, те да је то приближавање Риму, а удаљавање од Москве. Кажу да је то релативизовање саме вјере и њене вјечне симболике, као и да већина Срба неће прихватити промјену датума своје крсне славе. Једном ријечју, то би, по њима, било равно националној издаји. Наравно, као и увијек, они разложнији са неспорним стручним и моралним капацитетом негдје су у средини, спремни на компромис, само њих је тешко чути од ових са лијеве и десне стране. Они, прије свега, заговарају повратак литургијском јединству свих православних, а потом и успостављање нормалних односа са остатком свијета, при свему томе не нарушавајући ниједан црквени канон ни битну традицију. Ово питање, по њима, захтијева рационални приступ, стрпљење и разборитост, а прије свега одговорност.

Корекцију календара не сматрају тек пуким техничким питањем, али такође ни светогрђем, како га неки представљају. И сам патријарх Павле имао је доста помирљив став према овом питању, при чему је примијетио да календар произлази из кретања планета у васељени која је божија творевина, а не обрнуто.

Пише: Драган Мијовић

Коментари 19
  • Generic placeholder image
    Прекинути безумље 2 16.01.2024. 16:04
    Свети Јован Румун се противио латинском календару и Бог га прославио, тамо ђе се и Свети Илија подвизавао. Да ли је Бог прославио смрдљивог Мелетија, Атинагору, Димитрија, који, кад су цркли, из њих је потекла црна смрдљива течност, да су морали да се сахране у двоструко оклопљене сандуке.

    Ради падања у канџе Ватикану, на сцени је и рушење литургијског поретка. Лажног попа који руши Литургијски поредак није никакав грех обријати, и избити штаповима.

    Онај који лаје на Русију, нек се сјети слова Светог Петра Цетињског. За први свјетки рат, да подсјетим, да Цар није ушао у рат, Срби би нестали. И да није запретио изласком из рата, талијани никад не би послали лађе Србима. Али зато су Французи наплатили свако шкартирано зрно које су послали Србима. Кад су Срби прекинули екномску сарадњу са Њемачком, Енглези да компензирају губитке србске привреде, од Срба купили читаве 3 ћурке. Тако могу да кажем колико Енглези и Французи помогли Србима, толико и овом лајавцу помого Бог! Амин!
  • Generic placeholder image
    Прекинути безумље 16.01.2024. 15:58
    Што се тиче папистичког календара, самим тим што је уведен у употребу од стране проклетог ватиканског јеретика, и он је сам по себи проклет. Од зла дрвета и плодови су зли. Тако у Јеванђеље пише.
    Свети Козма Етолски је рекао да за свако зло на овом свијету треба проклињати проклетога ватиканског архијеретика, и ту је тачка. Осим тога Богородица је сама за латине рекла да су Њени и Њеног Сина непријатељи.
    Папистички календар су осудили и Свети Николај Жички, и Свети Јустин Ћелијски, Свети Нектарије Егински, Света Матрона Московска, Свети Серафим Вирицки, Свети Лаврентије Черниговски, блажена Алипија Кијевска, и да не набрајам.
    Папистички календар је увео масон и лажни патријарх стамбулски, Мелетије, који је клеветао Светог Нектарија за нечасне радње над монахињама. Кад је црко, сахрањен је са масонском кецељом. Толико о његовом православљу. После њега Димитрије Смрдљиви и Атинагора су у Православље унијели толико потреса, колико није било ни од великог раскола 1054.


  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.01.2024. 15:32
    Ne treba miješati kalendarske reforme Grčke crkve, Istanbulske patrijarsije i Grčke kraljevine. No tebi činjenice služe unijatskoj propagandi a ne spoznanju istine. Ni mnogi Grci nisu prihvatili papski kalendar. Imajući u vidu tvoje nepristojno izražavanje, kažem ti, samo izdajnik i budući papin podanik može tako misliti i od vjekovnih ubica svoga naroda praviti prijatelje.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 01.01.2024. 14:32
    Nek ti znaš činjenice!
    Činjenica je da Srbija ne bi postojala posle prvog svjetskog rata ni kao kraljevina shs da se pitala Rusija.
    Grci, Francuzi i Englezi su ginuli zajedno sa Srbima da oslobode Srbiju- nikakvih Rusa tu nije bilo ni na vidiku .
    Grčka je prihvatila srpski novi kalendar i to je činjenica a oni koji ti pune glavu drugačije su isti zbog kojih se dešavalo stradanje srpskog naroda .
    Kakve veze imaju unijati sa Grcima, novim kalendarom ?!
    Milanović je naučnik a ti si papagaj u tuđem kavezu.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.01.2024. 12:26
    Nije dobro ulaziti u diskusije bez poznavanja osnovnih istorijskih činjenica. Grci su prihvatili vatikanski kalendar, mnogo prije Milankovića, a malo posle prihvatanja švabe za kralja. Švabu su dobili jer su se slabo borili u ustanku protiv Turaka. Milanković je upotrijebio sve što je mogao sada bi prilagodio kalendar vatikanskom. Naši pravi i jedini, zapadni prijatelji su nas bombardovali 95. I 99. bez odobrenja SBUN, pa se nije imao kome i gdje veto uložiti. Dakle, želiš već da se unijatiš, budi principijelan i ne pravdaj se pričom o Rusima i Grcima.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 01.01.2024. 12:00
    Od rusa ne da treba bježati, nego treba izbrisati sve što nas veže.
    Osim što nam uništavaju vjeru ubacivanjem svojih vrijednosti , sad nas uništavaju i kao narod praveći od nas neke male ruse.
    Gdje im je bio VETO 1995?
    Gdje im je bio VETO 1999?
    Kao sad su zaštitnici Srba sa Kosova i suvereniteta Srbije sa Kosovom a Krim su pravdali otimanjem Kosova?
    Hoće li vratiti Krim ako se Kosovo vrati Srbiji?
    Grčka nije prihvatila vatikan, a ni vatikanski kalendar- ovdje proturaš priču ruskih sluga- Grčka je prihvatila reformisani pravoslavni kalendar kojeg je napravio tad najveći matematičarski um srpski, a samog ga je prihvatila SPC al ga nije počela koristiti zbog Rusa i njihovog nagovora.
    Zaboravila si vezanje ruskih mirotvoraca za bandere?
    Nije ih Ratko vezao bezveze!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 31.12.2023. 13:51
    Razumijem tvoj stav. Rusi su loši i od njih treba bježati makar i Sulejmanovim potomcima ako već nismo dostojni zapadnim prijateljima primaću glavu stražnhem dijelu. Ipak smo mi bili tako bezobrazni da su nas oni morali milosrdno bombardovati uranijumom. Ali sada smo se od uranijuma prosvijetlili i prihvatamo isključivo zapadne vrijednosti, među kojima je i vatikanski kalendar.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 30.12.2023. 22:57
    Staljin zabranio slavljenje Božića i po tebi je to zaštita crkve?
    Kad crkvu pretvoriše u muzej je čuvanje ili zaštita crkve?
    Danas se pokušava od u najmanju ruku bolesnika stvoriti kult mučenika .
    Staljin je od crkve koju je prvo uništio kasnije upotrebom u svoju svrhu jer nije mogao da vlada a da se odrekne crkve .
    Šta je problem jednom komunisti priznati da se zbog boljeg života odrekao Boga,vjere, a kad je vrijeme taj sistem pregazio bio veći pop od popa.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 29.12.2023. 01:18
    Staljin jeste pomrsio njihove planove, sviđalo se to tebi ili ne, kao što jeste zahvaljujući njemu Crkva u Rusiji preživjela, (koliko je to crkava srušio? ) da je bio Lenjinov Trocki bilo bi drugačije, a njegov najznačajniji oficir i prijatelj maršal Žukov je bio vjernik kakav se rijetko sreće, i on jeste naredio molitve u crkvama kad su nacisti došli do Moskve.... Međutim, pitanje odnosa sa Rusima se vještački i neosnovano stavlja u kontekst vatikanskog kalendara. Bilo je Srba koji su se helenizirali, bugarili, rumunizirali, mađarizovali, turčili, kroatizirali, crnogorčili, makedonizirali... Biće ih uskoro da se unijate, ali mnogi neće, a neću ni ja, ti kako hočeš.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 28.12.2023. 20:09
    Srpski kalendar( vjerski) je julijanski, onaj po kojem trenutno funkcionišemo je gregorijanski.
    "Sveti Staljin" kojeg nazivaš mrsiocem planova hazara je uništio više vjerskih objekata a i ljudi nego Sulejman veličanstveni i nije neko koga bi se nazvalo čuvare kako naroda Rusije tako i vjere.
    Zar stvarno misliš da je Nikolaj zbog Srbije napao austrougarsku?

    Ne treba ljubiti nikome ruku kad imaš svoju tradiciju, svoju vjeru, svoj identitet i nju ne možeš izgubiti tek tako, a datume sam stvarao i vreme prilagođavao sebi i samo sebi.

  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.12.2023. 18:00
    Osim toga, mi imamo svoj kalendar, koji je stariji od grčkog i onog olimpijskog, Rusi su svjesni porijekla svoje nacionalne i kulturne svijesti, i ne kriju njeno, dobrim dijelom, srpsko porijeklo. Ne vezujemo se mi za neki tamo narod već za bliske srodnike a zapadnjaci su naši dokazani dušmani. Razlika je ogromna. Znam i za to da mnogi Srbi ljube papi ruku i da vape za unijom ali ne svi!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.12.2023. 17:53
    Sveti car Nikolaj je ušao u rat zbog napada germanskih monstruma na Srbiju, a Krf je usputna priča. Crvena banda su bili ruski hazari, i poslani su u Rusiju od strane tih "divnih ljudi i vjernika" sa Zapada. Samo im je Staljin pomrsio planove. Imali su Rusi svoje greške prema nama(Bugari, Jeljcin... ) ali mi smo imali mnogo više grešaka prema njima. Od njih nemamo bližih saveznika a zapadnjaci su nam uvijek bili neprijatelji.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 28.12.2023. 15:49
    Mučenici su mučenici i nema onog koji je veći ili preči!!!

    Car Nikolaj kojeg sominješ je zadužio Srbe za ljetovalište na Krfu a sve ostalo je pomoć Grka , Francuza, Britanaca.
    Crvena banda koja je ubila cara i sve potomke je sklopila mir sa neprijateljem Srba i tu je sve završeno što se tiče bratske Rusije.
    Ima li većeg paradoksa da se odričeš onoga što si branio i sačuvao!?
    Opet konstatujem da Srbi kao narod su proživili mnoge patnje,stradanja, skoro pa nestanka i da bi bila istorijska greška da svoje stradanje povezuju sa nekima koje to ne zaslužuju, ni kao narod ni kao vjernici!!!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.12.2023. 11:29
    Sveti Sava je teškim prokletstvom prokleo one koji bi bilo kako potčinili Hilandar Grcima, a to je učinjeno 90 ih, i to od strane izdajnika u Porfirijevoj patrijarsiji, zivih i umrlih. Od tada nam ništa u Crkvi ne ide kako treba. Sveti Sava je toliko značajan jer nas je izvukao iz grčkih kandži a oni opet ne bi milom pristali na to da im nisu latini uzeli Carigrad 1204. Na kraju, da nije bilo Srba i kako danas vidimo pogrešnih odluka koje su bile posljedica intenzivne romanizacije tzv. Vizantija ne bi ni postojala.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.12.2023. 11:28
    Neće biti tako jednostavno, naši mučenici nisu nikakvo štivo i nisu nešto što se objašnjava tragikom rata, a još manje osvetom. Grci iz današnje Grčke su veoma polarizivan narod, što i ne čudi ako uzmemo u obzir njihov nastanak. Podrška Srbima u zadnjim ratovima je postojala ali u sjevernom dijelu zemlje gdje većina naroda ima srpske korijene, u Velikom ratu onoliko koliko su im naredili zapadni gospodari, a znamo da ovi ne bi ništa naredili da nije bilo Svetog ruskog cara Nikolaja.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 27.12.2023. 15:39
    Srboljube
    Grci su u prošlom ratu branili Republiku Srpsku, primali ranjenike, djecu u svoje domove, slali ogromnu humanitarnu pomoć, a da ne spominjem prvi svjetski rat i ulogu Grka u pomoći Srbima.
    Ne treba se stidjeti Vizantijskog stila, primajući nešto što nam je hiljadama kilometara dalje a i tako hiljadu godina udaljeno.
    Zar si zaboravio Svetog Savu? Gdje je On svoju dušu pojio?
    Pusti klanja,ubijanja i zločina- oni su drugo štivo, tu se prepliću dželati sa žrtvama iz rata u rat, iz sukoba u ambis.
    Samo kažem da Srbi zbog drugih stavljaju sebi kamen oko vrata, busaju se u tuđa prsa a svojih pravih prednosti se odriču.

  • Generic placeholder image
    Srboljub 27.12.2023. 12:31
    Šizmatiče, puno neistina reče. Da smo od Grka dobili sve je grozna laž i izmišljotina. Ni ono što misliš nije moglo jer misliš na Romeje a današnji Grci su nešto drugo. Grci su uvijek po zloupotrebi hrišćanstva i Crkve bili odmah iza Vatikana i to nam je bio veliki istorijski problem. Grci ni danas ne kriju otvoreni crkveni šovinizam prema ostalim narodima i sanjaju istočni Vatikan. Do današnjega dana mijenjaju srpske riječi u toponimima, a zakonom su zabranili da postoji neko da je pravoslavne vjere a nije Grk. Stotine hiljada naših sunarodnika su helenizirali za zadnjih 200 godina....... Za kalendar pitajte nebrojene mučenike srpske što ih zločinci pobiše na praznične dane ili mislite da je njihovo mučeništvo uzaludno jer toliko ih ne bi stradali da su samo imali papski kalendar, da su samo išli grčkim putem, putem unijata, da su samo prodali svoju vjeru. Ne koljite ih ponovo dozvoljavajući da pomislite da je njihova žrtva kalendarski nesporazum.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 25.12.2023. 17:31
    Objasni onda Dragane:
    Kažeš da Ruska pravoslavna crkva skoro da nije postojala zbog boljševičkog odnosa prema njoj ( sveti Staljin, Lenjin i ostali velikodostojnici crvene bande) i dolazim do zaključka da je Srpska pravoslavna crkva odbacila svoj pravoslavni identitet kojeg je dobila od Vaseljensko patrijarha na uštrb Ruske pravoslavne crkve koja u to doba bila sve samo ne crkva pravoslavna.
    Zar su Grci manje pravoslavni a od njih se uzelo sve što nas danas čini ovakvima kakvi jesmo.
  • Generic placeholder image
    Aaa 10.12.2023. 15:27
    Bi srbin za pare i djeteta se odrekao a kamoli slave.... Svjedoci smo toga krenuvši od prodaje zemlje i stanova onima od konih smo pobjegli oa na dalje.... Tako nije to neka dilema, da za pare bi sve uradio....
Повезане вијести
Данас Божић по грегоријанском календару Данас Божић по грегоријанском календару
Данас Божић по Грегоријанском календару Данас Божић по Грегоријанском календару
Сутра Божић по грегоријанском календару Сутра Божић по грегоријанском календару
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    11h 31m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    12h 15m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    16h 20m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    16h 24m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 51m
    0