Vječne rasprave o kalendaru: Da li bi Srbi prihvatili promjenu datuma slave

10.12.2023. 11:49
19
IZVOR: glassrpske.com

Jedna od tema koje se niz godina unazad redovno pojavljuju u javnom diskursu na prelazu iz stare u novu godinu je pitanje kalendara i podvojenosti u vezi s tim. Mnogi smatraju da je to pitanje prenaglašeno, premda je u prošlosti ono znalo ozbiljno uskovitlati vjerske i političke strasti.

 Da bi stekli uvid u svu složenost ovog, naoko marginalnog problema, moramo se vratiti u vrlo daleku prošlost, na početak priče. Prvi solarni (Sunčevi) kalendari, koji su za osnovu imali vrijeme kruženja Zemlje oko Sunca, nastali su još prije četiri milenijuma. Tokom istorije ljudske civilizacije u svijetu je do sada kreirano više od 1.500 različitih kalendara, od kojih je danas u upotrebi još njih oko 50. Zbog ograničenog prostora nećemo pratiti njihovu genezu, nego ćemo svu pažnju usmjeriti na julijanski i gregorijanski kalendar, koji su predmet ove priče.

Rimski imperator Gaj Julije Cezar, svjestan manjkavosti tadašnjeg lunarnog kalendara, dozva grčkog astronoma Sozigena iz Aleksandrije, koji sačini novi kalendar po astronomskim principima. On dobi ime julijanski po svom pokrovitelju i stupi u zvaničnu upotrebu 1. januara 45. godine p.n.e. Taj kalendar je imao jednu manu, kao uostalom i svi prije i poslije njega, jer je odstupao od astronomske (solarne) godine za 11 minuta i 15 sekundi. Zbog ove “sitnice” svakih 128 godina pojavljivala bi se razlika od jednog dana. Hrišćanska crkva od samih početaka postojanja računala je vrijeme po njemu, a na Ekumenskom saboru u Nikeji 325. godine posebno je utvrđen način određivanja dana Vaskrsa kao ključnog praznika za samu suštinu hrišćanske vjere.

Mnogo kasnije kalabrijski doktor Lili predloži papi Grguru XIII novi, tačniji kalendar (gregorijanski) i on bi uveden 4, odnosno 15. oktobra 1582. godine. U odnosu na svog prethodnika njegova greška bi stvarala jedan dan kašnjenja na svakih 3.280 godina. On ubrzo postade primarni izbor većine katoličkih država, mada taj proces kod nekih nije išao brzo i bez otpora, pa i nasilja.

U vrijeme njegovog donošenja veliki dio pravoslavnog svijeta, zajedno sa svojim duhovnim centrima, bio je pod osmanskom upravom, poharan i porobljen, tako da nije ni mogao učestvovati u procesu njegovog usvajanja. I tako je julijanski kalendar poslije 16 vijekova suverene vladavine bio prinuđen na uzmicanje sa svjetske scene pred svojim ambicioznim sljedbenikom koji je osvajao države i kontinente. Sve do početka dvadesetog vijeka pitanje sinhronizacije kalendara svelo se na nekoliko sporadičnih pokušaja, a pored ostalih oprečnih pitanja za pravoslavne je najveći problem gregorijanskog kalendara bilo pitanje Vaskrsa koji je po njemu nekad padao na dan jevrejske Pashe, a nekad i prije nje, što je bilo grubo kršenje odluka svetih otaca na Nikejskom saboru.

Jedan ozbiljan pokušaj rješavanja ovog pitanja učinio je na pragu XX vijeka profesor Maksim Trpković, objavivši rad “Reforma kalendara”. Nedugo potom, po formiranju Kraljevine SHS, ovo pitanje naglo izbi u prvi plan jer je više od polovine njene teritorije do tada koristilo gregorijanski kalendar. Nova država bijaše prinuđena da odmah 28. januara 1919. godine u vancrkvenoj upotrebi uvede taj kalendar za cijelu teritoriju Kraljevine. Isto učiniše Bugarska 1916, Rusija 1918, Grčka i Rumunija 1924. godine. Nekako u to vrijeme vaseljenski patrijarh Melentije IV izađe sa idejom da bi svi hrišćani trebalo da ustanove zajednički kalendar i da vjerske praznike slave istovremeno, pa bi u tom smislu pravoslavne crkve morale pripremiti svoje prijedloge za predstojeći crkveni kongres u Carigradu. U okviru te inicijative, veliki srpski naučnik Milutin Milanković za našu crkvu sačini do tada najtačniju verziju kalendara, kao rezultat složenog astronomskog proračuna, koji bi “kasnio” jedan dan na svakih 28.800 godina. Svi bi mjeseci imali 30 dana, a februar 28, odnosno 29 u prestupnoj godini. Taj “srpski” kalendar je predstavljen Svepravoslavnom kongresu u Carigradu od 10. 5. do 8. 7. 1923. godine i bio jednoglasno usvojen. Grci ga prihvatiše odmah, a nešto kasnije Rumuni i Bugari, dok ga je SPC na arhijerejskom saboru u septembru 1923. usvojila načelno, ali je njegovu primjenu odgodila dok ga ne priznaju i sve pravoslavne crkve. Mnogi neupućeni sa ironijom pominju odustajanje SPC od vlastitog prijedloga, međutim, dalji slijed događaja pokazaće svu mudrost ovakvog stava.

Naime, odmah po objelodanjivanju odluka pomenutog Carigradskog kongresa javili su se disonantni tonovi sa raznih strana. Kalendar su osporavali mnogi duhovni autoriteti, a neke crkve nisu priznavale ni samog Melentija IV, Svetogorci su glasno negodovali i prestali liturgijski pominjati vaseljenskog patrijarha. U većini istočnih crkava pojavio se pokret tzv. starokalendaraca koji su bili protiv ove reforme, u samoj Grčkoj bilo ih je više od 800.000. U Kraljevini Jugoslaviji ovu reformu su žučno osporavali mnogi, a među najglasnijima su bili poznati teolozi i profesori Justin Popović i Sergej Troicki. Oni su negirali autoritet i legitimitet kongresa zbog neučešća nekih pomjesnih crkava, a prije svega Ruske pravoslavne crkve koja je u tim teškim danima bila zgažena i raspeta od strane boljševika. Upozoravali su na molitveni raskol među pravoslavnim crkvama kao i da je to ustupak rimokatolicizmu i masoneriji. Međutim, dobar dio sveštenstva SPC je pozdravljao primjenu novog kalendara jer im je umnogome olakšavao administrativne poslove. Ova rasprava se povela i izvan crkvenih krugova, pa je odgađanje primjene novog kalendara u SPC potrebno shvatiti kao sprečavanje mogućeg raskola i “kupovanje vremena” dok se domaći duhovi malo smire i razbistri situacija među sestrinskim crkvama. Međutim, do današnjih dana ne dođe do približavanja stavova između tzv. “ekumenista” i “tradicionalista”.

Tako se vratismo na početak ove priče. I dan-danas o ovom pitanju stoji krajnje polarizovan odnos. Na jednoj strani imamo one koji često nekritički favorizuju sve što je zapadno, smatrajući da nećemo postati dio modernog kulturnog svijeta dok se ne odreknemo svoje krute tradicije i prestanemo biti taoci ruske politike na Balkanu.

Na suprotnom polu od njih su zadrti tradicionalisti koji tvrde da bi odstupanje od julijanskog kalendara bio put u unijaćenje i prozelitizam, te da je to približavanje Rimu, a udaljavanje od Moskve. Kažu da je to relativizovanje same vjere i njene vječne simbolike, kao i da većina Srba neće prihvatiti promjenu datuma svoje krsne slave. Jednom riječju, to bi, po njima, bilo ravno nacionalnoj izdaji. Naravno, kao i uvijek, oni razložniji sa nespornim stručnim i moralnim kapacitetom negdje su u sredini, spremni na kompromis, samo njih je teško čuti od ovih sa lijeve i desne strane. Oni, prije svega, zagovaraju povratak liturgijskom jedinstvu svih pravoslavnih, a potom i uspostavljanje normalnih odnosa sa ostatkom svijeta, pri svemu tome ne narušavajući nijedan crkveni kanon ni bitnu tradiciju. Ovo pitanje, po njima, zahtijeva racionalni pristup, strpljenje i razboritost, a prije svega odgovornost.

Korekciju kalendara ne smatraju tek pukim tehničkim pitanjem, ali takođe ni svetogrđem, kako ga neki predstavljaju. I sam patrijarh Pavle imao je dosta pomirljiv stav prema ovom pitanju, pri čemu je primijetio da kalendar proizlazi iz kretanja planeta u vaseljeni koja je božija tvorevina, a ne obrnuto.

Piše: Dragan Mijović

Komentari 19
  • Generic placeholder image
    Prekinuti bezumlje 2 16.01.2024. 16:04
    Sveti Jovan Rumun se protivio latinskom kalendaru i Bog ga proslavio, tamo đe se i Sveti Ilija podvizavao. Da li je Bog proslavio smrdljivog Meletija, Atinagoru, Dimitrija, koji, kad su crkli, iz njih je potekla crna smrdljiva tečnost, da su morali da se sahrane u dvostruko oklopljene sanduke.

    Radi padanja u kandže Vatikanu, na sceni je i rušenje liturgijskog poretka. Lažnog popa koji ruši Liturgijski poredak nije nikakav greh obrijati, i izbiti štapovima.

    Onaj koji laje na Rusiju, nek se sjeti slova Svetog Petra Cetinjskog. Za prvi svjetki rat, da podsjetim, da Car nije ušao u rat, Srbi bi nestali. I da nije zapretio izlaskom iz rata, talijani nikad ne bi poslali lađe Srbima. Ali zato su Francuzi naplatili svako škartirano zrno koje su poslali Srbima. Kad su Srbi prekinuli eknomsku saradnju sa Njemačkom, Englezi da kompenziraju gubitke srbske privrede, od Srba kupili čitave 3 ćurke. Tako mogu da kažem koliko Englezi i Francuzi pomogli Srbima, toliko i ovom lajavcu pomogo Bog! Amin!
  • Generic placeholder image
    Prekinuti bezumlje 16.01.2024. 15:58
    Što se tiče papističkog kalendara, samim tim što je uveden u upotrebu od strane prokletog vatikanskog jeretika, i on je sam po sebi proklet. Od zla drveta i plodovi su zli. Tako u Jevanđelje piše.
    Sveti Kozma Etolski je rekao da za svako zlo na ovom svijetu treba proklinjati prokletoga vatikanskog arhijeretika, i tu je tačka. Osim toga Bogorodica je sama za latine rekla da su Njeni i Njenog Sina neprijatelji.
    Papistički kalendar su osudili i Sveti Nikolaj Žički, i Sveti Justin Ćelijski, Sveti Nektarije Eginski, Sveta Matrona Moskovska, Sveti Serafim Viricki, Sveti Lavrentije Černigovski, blažena Alipija Kijevska, i da ne nabrajam.
    Papistički kalendar je uveo mason i lažni patrijarh stambulski, Meletije, koji je klevetao Svetog Nektarija za nečasne radnje nad monahinjama. Kad je crko, sahranjen je sa masonskom keceljom. Toliko o njegovom pravoslavlju. Posle njega Dimitrije Smrdljivi i Atinagora su u Pravoslavlje unijeli toliko potresa, koliko nije bilo ni od velikog raskola 1054.


  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.01.2024. 15:32
    Ne treba miješati kalendarske reforme Grčke crkve, Istanbulske patrijarsije i Grčke kraljevine. No tebi činjenice služe unijatskoj propagandi a ne spoznanju istine. Ni mnogi Grci nisu prihvatili papski kalendar. Imajući u vidu tvoje nepristojno izražavanje, kažem ti, samo izdajnik i budući papin podanik može tako misliti i od vjekovnih ubica svoga naroda praviti prijatelje.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 01.01.2024. 14:32
    Nek ti znaš činjenice!
    Činjenica je da Srbija ne bi postojala posle prvog svjetskog rata ni kao kraljevina shs da se pitala Rusija.
    Grci, Francuzi i Englezi su ginuli zajedno sa Srbima da oslobode Srbiju- nikakvih Rusa tu nije bilo ni na vidiku .
    Grčka je prihvatila srpski novi kalendar i to je činjenica a oni koji ti pune glavu drugačije su isti zbog kojih se dešavalo stradanje srpskog naroda .
    Kakve veze imaju unijati sa Grcima, novim kalendarom ?!
    Milanović je naučnik a ti si papagaj u tuđem kavezu.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 01.01.2024. 12:26
    Nije dobro ulaziti u diskusije bez poznavanja osnovnih istorijskih činjenica. Grci su prihvatili vatikanski kalendar, mnogo prije Milankovića, a malo posle prihvatanja švabe za kralja. Švabu su dobili jer su se slabo borili u ustanku protiv Turaka. Milanković je upotrijebio sve što je mogao sada bi prilagodio kalendar vatikanskom. Naši pravi i jedini, zapadni prijatelji su nas bombardovali 95. I 99. bez odobrenja SBUN, pa se nije imao kome i gdje veto uložiti. Dakle, želiš već da se unijatiš, budi principijelan i ne pravdaj se pričom o Rusima i Grcima.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 01.01.2024. 12:00
    Od rusa ne da treba bježati, nego treba izbrisati sve što nas veže.
    Osim što nam uništavaju vjeru ubacivanjem svojih vrijednosti , sad nas uništavaju i kao narod praveći od nas neke male ruse.
    Gdje im je bio VETO 1995?
    Gdje im je bio VETO 1999?
    Kao sad su zaštitnici Srba sa Kosova i suvereniteta Srbije sa Kosovom a Krim su pravdali otimanjem Kosova?
    Hoće li vratiti Krim ako se Kosovo vrati Srbiji?
    Grčka nije prihvatila vatikan, a ni vatikanski kalendar- ovdje proturaš priču ruskih sluga- Grčka je prihvatila reformisani pravoslavni kalendar kojeg je napravio tad najveći matematičarski um srpski, a samog ga je prihvatila SPC al ga nije počela koristiti zbog Rusa i njihovog nagovora.
    Zaboravila si vezanje ruskih mirotvoraca za bandere?
    Nije ih Ratko vezao bezveze!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 31.12.2023. 13:51
    Razumijem tvoj stav. Rusi su loši i od njih treba bježati makar i Sulejmanovim potomcima ako već nismo dostojni zapadnim prijateljima primaću glavu stražnhem dijelu. Ipak smo mi bili tako bezobrazni da su nas oni morali milosrdno bombardovati uranijumom. Ali sada smo se od uranijuma prosvijetlili i prihvatamo isključivo zapadne vrijednosti, među kojima je i vatikanski kalendar.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 30.12.2023. 22:57
    Staljin zabranio slavljenje Božića i po tebi je to zaštita crkve?
    Kad crkvu pretvoriše u muzej je čuvanje ili zaštita crkve?
    Danas se pokušava od u najmanju ruku bolesnika stvoriti kult mučenika .
    Staljin je od crkve koju je prvo uništio kasnije upotrebom u svoju svrhu jer nije mogao da vlada a da se odrekne crkve .
    Šta je problem jednom komunisti priznati da se zbog boljeg života odrekao Boga,vjere, a kad je vrijeme taj sistem pregazio bio veći pop od popa.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 29.12.2023. 01:18
    Staljin jeste pomrsio njihove planove, sviđalo se to tebi ili ne, kao što jeste zahvaljujući njemu Crkva u Rusiji preživjela, (koliko je to crkava srušio? ) da je bio Lenjinov Trocki bilo bi drugačije, a njegov najznačajniji oficir i prijatelj maršal Žukov je bio vjernik kakav se rijetko sreće, i on jeste naredio molitve u crkvama kad su nacisti došli do Moskve.... Međutim, pitanje odnosa sa Rusima se vještački i neosnovano stavlja u kontekst vatikanskog kalendara. Bilo je Srba koji su se helenizirali, bugarili, rumunizirali, mađarizovali, turčili, kroatizirali, crnogorčili, makedonizirali... Biće ih uskoro da se unijate, ali mnogi neće, a neću ni ja, ti kako hočeš.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 28.12.2023. 20:09
    Srpski kalendar( vjerski) je julijanski, onaj po kojem trenutno funkcionišemo je gregorijanski.
    "Sveti Staljin" kojeg nazivaš mrsiocem planova hazara je uništio više vjerskih objekata a i ljudi nego Sulejman veličanstveni i nije neko koga bi se nazvalo čuvare kako naroda Rusije tako i vjere.
    Zar stvarno misliš da je Nikolaj zbog Srbije napao austrougarsku?

    Ne treba ljubiti nikome ruku kad imaš svoju tradiciju, svoju vjeru, svoj identitet i nju ne možeš izgubiti tek tako, a datume sam stvarao i vreme prilagođavao sebi i samo sebi.

  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.12.2023. 18:00
    Osim toga, mi imamo svoj kalendar, koji je stariji od grčkog i onog olimpijskog, Rusi su svjesni porijekla svoje nacionalne i kulturne svijesti, i ne kriju njeno, dobrim dijelom, srpsko porijeklo. Ne vezujemo se mi za neki tamo narod već za bliske srodnike a zapadnjaci su naši dokazani dušmani. Razlika je ogromna. Znam i za to da mnogi Srbi ljube papi ruku i da vape za unijom ali ne svi!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.12.2023. 17:53
    Sveti car Nikolaj je ušao u rat zbog napada germanskih monstruma na Srbiju, a Krf je usputna priča. Crvena banda su bili ruski hazari, i poslani su u Rusiju od strane tih "divnih ljudi i vjernika" sa Zapada. Samo im je Staljin pomrsio planove. Imali su Rusi svoje greške prema nama(Bugari, Jeljcin... ) ali mi smo imali mnogo više grešaka prema njima. Od njih nemamo bližih saveznika a zapadnjaci su nam uvijek bili neprijatelji.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 28.12.2023. 15:49
    Mučenici su mučenici i nema onog koji je veći ili preči!!!

    Car Nikolaj kojeg sominješ je zadužio Srbe za ljetovalište na Krfu a sve ostalo je pomoć Grka , Francuza, Britanaca.
    Crvena banda koja je ubila cara i sve potomke je sklopila mir sa neprijateljem Srba i tu je sve završeno što se tiče bratske Rusije.
    Ima li većeg paradoksa da se odričeš onoga što si branio i sačuvao!?
    Opet konstatujem da Srbi kao narod su proživili mnoge patnje,stradanja, skoro pa nestanka i da bi bila istorijska greška da svoje stradanje povezuju sa nekima koje to ne zaslužuju, ni kao narod ni kao vjernici!!!
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.12.2023. 11:29
    Sveti Sava je teškim prokletstvom prokleo one koji bi bilo kako potčinili Hilandar Grcima, a to je učinjeno 90 ih, i to od strane izdajnika u Porfirijevoj patrijarsiji, zivih i umrlih. Od tada nam ništa u Crkvi ne ide kako treba. Sveti Sava je toliko značajan jer nas je izvukao iz grčkih kandži a oni opet ne bi milom pristali na to da im nisu latini uzeli Carigrad 1204. Na kraju, da nije bilo Srba i kako danas vidimo pogrešnih odluka koje su bile posljedica intenzivne romanizacije tzv. Vizantija ne bi ni postojala.
  • Generic placeholder image
    Srboljub 28.12.2023. 11:28
    Neće biti tako jednostavno, naši mučenici nisu nikakvo štivo i nisu nešto što se objašnjava tragikom rata, a još manje osvetom. Grci iz današnje Grčke su veoma polarizivan narod, što i ne čudi ako uzmemo u obzir njihov nastanak. Podrška Srbima u zadnjim ratovima je postojala ali u sjevernom dijelu zemlje gdje većina naroda ima srpske korijene, u Velikom ratu onoliko koliko su im naredili zapadni gospodari, a znamo da ovi ne bi ništa naredili da nije bilo Svetog ruskog cara Nikolaja.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 27.12.2023. 15:39
    Srboljube
    Grci su u prošlom ratu branili Republiku Srpsku, primali ranjenike, djecu u svoje domove, slali ogromnu humanitarnu pomoć, a da ne spominjem prvi svjetski rat i ulogu Grka u pomoći Srbima.
    Ne treba se stidjeti Vizantijskog stila, primajući nešto što nam je hiljadama kilometara dalje a i tako hiljadu godina udaljeno.
    Zar si zaboravio Svetog Savu? Gdje je On svoju dušu pojio?
    Pusti klanja,ubijanja i zločina- oni su drugo štivo, tu se prepliću dželati sa žrtvama iz rata u rat, iz sukoba u ambis.
    Samo kažem da Srbi zbog drugih stavljaju sebi kamen oko vrata, busaju se u tuđa prsa a svojih pravih prednosti se odriču.

  • Generic placeholder image
    Srboljub 27.12.2023. 12:31
    Šizmatiče, puno neistina reče. Da smo od Grka dobili sve je grozna laž i izmišljotina. Ni ono što misliš nije moglo jer misliš na Romeje a današnji Grci su nešto drugo. Grci su uvijek po zloupotrebi hrišćanstva i Crkve bili odmah iza Vatikana i to nam je bio veliki istorijski problem. Grci ni danas ne kriju otvoreni crkveni šovinizam prema ostalim narodima i sanjaju istočni Vatikan. Do današnjega dana mijenjaju srpske riječi u toponimima, a zakonom su zabranili da postoji neko da je pravoslavne vjere a nije Grk. Stotine hiljada naših sunarodnika su helenizirali za zadnjih 200 godina....... Za kalendar pitajte nebrojene mučenike srpske što ih zločinci pobiše na praznične dane ili mislite da je njihovo mučeništvo uzaludno jer toliko ih ne bi stradali da su samo imali papski kalendar, da su samo išli grčkim putem, putem unijata, da su samo prodali svoju vjeru. Ne koljite ih ponovo dozvoljavajući da pomislite da je njihova žrtva kalendarski nesporazum.
  • Generic placeholder image
    Šizmatik 25.12.2023. 17:31
    Objasni onda Dragane:
    Kažeš da Ruska pravoslavna crkva skoro da nije postojala zbog boljševičkog odnosa prema njoj ( sveti Staljin, Lenjin i ostali velikodostojnici crvene bande) i dolazim do zaključka da je Srpska pravoslavna crkva odbacila svoj pravoslavni identitet kojeg je dobila od Vaseljensko patrijarha na uštrb Ruske pravoslavne crkve koja u to doba bila sve samo ne crkva pravoslavna.
    Zar su Grci manje pravoslavni a od njih se uzelo sve što nas danas čini ovakvima kakvi jesmo.
  • Generic placeholder image
    Aaa 10.12.2023. 15:27
    Bi srbin za pare i djeteta se odrekao a kamoli slave.... Svjedoci smo toga krenuvši od prodaje zemlje i stanova onima od konih smo pobjegli oa na dalje.... Tako nije to neka dilema, da za pare bi sve uradio....
Povezane vijesti
Danas Božić po gregorijanskom kalendaru Danas Božić po gregorijanskom kalendaru
Danas Božić po Gregorijanskom kalendaru Danas Božić po Gregorijanskom kalendaru
Sutra Božić po gregorijanskom kalendaru Sutra Božić po gregorijanskom kalendaru
Najčitanije
  • Rodbina prislužila svijeće na "Novom Zejtinliku"
    23h 44m
    5
  • Čovjek iz BiH naletio na zmiju dugu više od metar i po (FOTO)
    22h 6m
    0
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    18h 38m
    0
  • Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    20h 31m
    0
  • Policajac godinama prosjacima uzimao novac
    19h 16m
    1